Saadet Partisi (SP) Merkez İlçe Başkanı Mücahit Mekeç, hükümetin özellikle dış politikada yetersiz olduğunu, AKP iktidarı ile Türkiye&8217;nin tarihten gelen misyonunu kaybettiğini söyledi. Hükümetin ekonomiyi de iyi yönetemediğini söyleyen Mekeç, ülkenin erken seçime ihtiyacı olduğunu belirtti. Mücahit Mekeç, &8220;Erken seçim olabilmesi için en başta siyasi iktidar tarafından ekonominin iyi yönetilmemesi gerekiyor. Yine hükümetin dış politikada yetersiz, komşularla, AB ve ABD ile olan ilişkilerde zafiyet yaşaması gerekiyor ve bunun yanında içeride de bir hükümetin başarısızlığının göstergeleri olması gerekiyor. Bunları alt alta topladığımız zaman bakıyoruz ki, Türkiye&8217;de ekonomi iyi yönetilemiyor. Çünkü yukarıda aşağıya da gitseniz, aşağıdan yukarıya da çıksanız görülüyor ki, Türkiye&8217;de ciddi bir gelir dağılımı adaletsizliği var. Zengin daha da zengin olmuş, fakir daha fakir olmuş ve asgari ücretli, memur ile işçi kesiminde ciddi bir gelir kaybı var. Hükümet ekonomiyi iyi yönetemediği için erken seçim olmalı diyoruz&8221; dedi.



Zenginin refah payını yükselttiler


SP Merkez İlçe Başkanı Mekeç, &8220;AKP hükümetinin iktidara gelmeden önceki Türkiye&8217;deki zengin profiline baktığımızda, 6 tane milyar doları olan zenginler 36 kişiye çıkmıştır. Yani AKP&8217;nin ilk geldiği zaman ülke de 6 tane milyar dolarlık varken, aradan 8 yıl geçmesiyle bu sayı 36 kişiye çıkmıştır. 36 kişinin zengin olması demek, bu ülkede birilerinin fakirleşmesi demektir. Fakirleşenler Bartın halkı ve Türkiye halkıdır. AKP iktidara gelmeden önce halka, &8216;Bizler ekonomide gelir adaletini sağlayacağız ve halkımızın refah payını yükselteceğiz&8217; sözü vermişti. Evet, AKP bu milletin refah payını yükseltti ama fakirin refah payını değil, zenginin refah payını yükseltti. Onun için ekonomi iyi yönetilemiyor ve bunun için de Türkiye&8217;nin erken seçime ihtiyacı var&8221; diye konuştu.



Dış politikada yetersiziz


&8220;AKP&8217;nin dış politikadaki performansı, günlük gazetelerde ve televizyonlarda &8216;one minuet&8217;lerle ve İsrail&8217;e özür diletmekle kıyaslanmamalıdır&8221; diyen Mekeç, &8220;Hala Avrupa Birliği&8217;nin bekleme salonlarında terbiye ediliyorsa, demek ki dış politika da yetersiziz. Hala daha bu ülkede Amerika&8217;nın ve emperyalistlerin dedikleri oluyorsa, AKP dış politikayı da iyi yönetemiyor. Dış politikayı iyi yönetemeyen bir ülkenin muhakkak suretle erken seçime gitmesi gerekiyor. Bizim bir kardeşlik ve tarihten gelen bir misyonumuz var. Biz AKP hükümetiyle birlikte bu misyonumuzu kaybettik&8221; ifadesini kullandı.



Ülkeye Osmanlıcalık oynatılıyor


Mücahit Mekeç, &8220;Önceden Büyük Ortadoğu projesi vardı. Bu projeden vazgeçildi ve şu anda Türkiye&8217;ye Osmanlıcalık rolü oynatılıyor. Yani bu Suriye ile olan sınırlarını açacaksın demektir. Ürdün&8217;le olan vizeleri kaldırmak gibi şeyler yapılacak ve Türkiye kendi üzerinden kontrol edilmiş olacaktır. Asla Orta Doğuyu kontrol edecek ve Avrupa Birliği menfaatleri olan bir ülke değiliz. Orta Doğuyu ve Türkiye&8217;yi yeniden canlandırmalıyız. Tarihte canlanmış bir imparatorluğun mirasçılarıyız. Türkiye&8217;yi kalkındırdığımız gibi aynı zamanda Orta Doğudaki haklarla birlikte ayağa kalkmamız gerekiyor. Bizim savunduğumuz düşünce budur. Onun için artık rolleri oynayan değil, başkalarının yazdığı senaryoları oynayan değil, kendi yazdığımız rolleri oynamak istiyoruz&8221; şeklinde konuştu.



IMF reçeteleri ile bu ülke yönetilemez


Milletin 6 aydan beri ülke IMF ile anlaşma yapıp yapmayacak diye beklediğini belirten Mekeç, &8220;Başbakan IMF ile kesinlikle anlaşma yapılmayacağını söylemişti. Ama bugün bakıyorsunuz, artık IMF ile anlaşmanın son şekillerine gelindi. Sayın Başbakan lütfen sözünüzü tutun. Bu ülke bu zamana kadar ne kaybettiyse, IMF reçetelerindendir. Biz dünyada rantı yüksek olan bir ülkeyiz. Bunun için kendi rantımızı kullanmak istiyoruz. Kendi üretimimizi ve bu ülkenin kalkınabilirlik olan rezervlerini kullanmak istiyoruz. IMF reçeteleri ile bu ülke yönetilemez. Yarın erken seçim geldiğinde bu millet bize görev verdiğinde biz Saadet Partisi olarak bu IMF reçetelerini yırtıp çöpe atacağız&8221; dedi.



Teröristlerin davulla karşılanmalarına karşıyız


Hassas ve gizli oyunlar oynandığını ifade eden SP Merkez İlçe Başkanı Mücahit Mekeç, &8220;Açılım dediler, birçok şehitlerimizin kanıyla oynamış insanları bu ülkenin içine alkışlayarak soktular. Biz bunu kabul etmiyoruz. Tüm halkların, tüm ırki uzantıların kardeşliğinden yanayız. Bunun temeli inanç birlikteliğidir ama herkes de haddini bilmelidir. Biz kesinlikle teröristlerin bu şekilde gelişlerine karşıyız. Alkış ve davul-zurnayla gelememelidirler. Pişmanlık duyup içeri giriş yapıyorlarsa bunun bir yerlere dokunmadan olması lazımdır. Doğuda ve batıda yapılan olayların amacı tarihten gelen kardeşliğimizle oynanmak istemesidir. Bunun yapılmasının sebebi içeride çıkardıkları kargaşalarla ülkeyi zayıf düşürmektir&8221; diye konuştu.



Yanlışı asla kabul edemeyiz


Hema Şirketi tarafından Amasra&8217;ya kurulması planlanan termik santrale de değinen Mekeç, &8220;Bartın gündemi termik santral ile çok yoğun olmakla beraber aynı zamanda hassas bir gündemi taşıyor. Üretim yapmak zorundayız. Üretimi yaparken de insan ve çevre sağlığını korumak zorundayız. Eğer bugün üretim olmazsa, ekonomi olmazsa çevrenin ve insan sağlığının bir önemi kalmıyor. Bartın&8217;ımıza termik santral kurulacaksa bunun, insan sağlığına ve çevreye karşı duyarlı bir santral olmasını istiyoruz. Biz istemeyiz ya da kabul etmiyoruz demekte yanlış, biz bu santrali yapacağız demekte yanlış. Termik santral dışında da enerji üretebilecek farklı teknolojilere Türkiye&8217;nin geçiş yapması gerekir. Termik santralde konuşulanlara baktığımız zaman Amasra taşkömürü ocaklarından çıkarılan kömür termik santrale yetmiyorsa ve tutup dışarıdan ithal kömür getirilecekse bu Bartın halkına yapılacak bir yanlıştır. Bu yanlışı asla kabul edemeyiz&8221; şeklinde konuştu.



Hema istihdam sözünü bile tutmadı


SP Merkez İlçe Başkanı Mücahit Mekeç, &8220;Eğer Bartın&8217;a üretim alanında kaynak olur diye birileri tarafından kabul edilecekse bunların da göz önünde bulundurulması gerekir. Kurulması düşünülen termik santralde kullanılması düşünülen kömür miktarı, Amasra&8217;da çıkarılan kömür miktarının 4-5 katı büyüklüğündedir. Hema ile ilgili Bartın&8217;da oluşan gündem Hema&8217;nın ilk geldiğinde 2-3 bin işçinin çalıştırılmasıydı. Ekmek kapısı açacak şeklinde algılandı. Ancak Hema&8217;nın Bartın&8217;a gelişinden bu zamana kadar üretim noktasındaki istihdamı başarısızdır. 2-3 bin istihdam etmeyi bırakın, çok ciddi şekilde istihdam sıkıntıları var. 2-3 bin işçi alınacak söylentileriyle harekete başlanmasına rağmen sözler tutulmadı. Hema, ilk önce 2-3 bin işçi çalıştıracak kapasiteye ulaşsın, ondan sonra termik santral konusunu gündeme getirsin. Hema, daha istihdam sözünü tutamadı ki, termik santralin sözünü tutsun. Onun için Hema hem çevreye duyarlı hem de istihdama yönelik iş alanları açsın&8221; ifadesini kullandı.

Editör: Pusula Gazetesi