Türkiye Grameen Mikrokredi Programı kapsamında, 37 ilde, hiçbir teminat ve kefil istenmeden yaklaşık 29 bin yoksul kadına 38 milyon liradan fazla kredi verildiği bildirildi.
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, yaptığı açıklamada, mikrokredi uygulamasının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın ilk verdiği çeklerle 18 Temmuz 2003´te Diyarbakır´da başladığını hatırlattı.
Türkiye Grameen Mikrokredi Programı kapsamında şu ana kadar 37 ildeki 55 şubede, hiçbir teminat ve kefil istenmeden güvene dayalı 29 bin civarında kadına destek sağlandığını anlatan Akgül, şunları kaydetti:
´´Kadınlara 38 milyon liradan fazla kredi verilmiş olup, verilen kredilerde yüzde 100 geri dönüş oranı sağlanmıştır. Yoksulluğun azaltılmasıyla ilgili Türkiye dahil 175 ülkedeki uygulamayı vakıf yönetimi, insanlığa hizmet olarak gönüllü bir sosyal sorumluluk çerçevesinde yapmaktadır. Uygulamanın 2010´da bütün illere yaygınlaşmasını hedefliyoruz. Yoksul kadınların daha onurlu şekilde kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunmalarına yardımcı olacak ve Nobel Barış Ödülü sahibi Prof. Dr. Muhammed Yunus ile birlikte uyguladığımız program çerçevesinde, yeni şubeler oluşturarak yaklaşık 14 milyon yoksul kişiye ulaşılması amaçlanıyor.´´

-VERİLEN DESTEKLER-

Mikrokredi Zonguldak Şube Müdürü Hilal Aslantürk, kadınlara iş yapmaları amacıyla krediler sağladıklarını, öncelikle de 100 ile 700 lira arasında destek verdiklerini söyledi.
Krediden faydalanmak isteyen kadınların 5´er kişilik grup oluşturmaları ve her birinin iş göstermesi gerektiğine dikkati çeken Aslantürk, şunları kaydetti:
´´Kadınların aynı mahallede ya da yakın yerlerde oturmaları gerekiyor. Toplantılara gittiğimizde hepsine bir arada ulaşabilmemiz açısından bu unsur önemli. Ayrıca, grup üyelerinin akraba olmamaları da gerekiyor. Verilen kredinin 46 hafta ödemesi söz konusu. İkinci krediyi çekmek isteyen kadınlarımıza 700 liradan fazla destek sağlayabiliyoruz. Kentte 2007´de başlayan uygulama kapsamında, 905 üyeye ulaşarak bu zamana kadar 962 bin 536 lira destek sağladık.´´
Aslantürk, özellikle ev hanımlarının aldıkları kredilerle iş hayatında çok güzel işler başardıklarını, bunları gördükçe mikrokredi uygulamasının ne kadar önemli olduğunu daha iyi anladıklarını kaydetti.

-KADINLAR VE ÖYKÜLERİ-

Mikrokredi uygulamasından yararlanan kadınlardan Elif Kaya (35), 1999´da iş hayatına internet kafe işletmecisi olarak başladığını, ancak bir süre sonra işlerinin kötü gitmesi üzerine mikrokredi desteğiyle yeni işyeri açabildiğini söyledi.
Bilgisayarların bakım, onarım ve tamir işleriyle ilgilendiğini anlatan Kaya, şöyle dedi:
´´Aldığım krediyle açtığım iş yerinde tek başıma çalışıyorum. Her türlü bilgisayarın bakım ve onarımını yapıyorum. Bilgisayar parçalarını değiştirmenin yanı sıra arızalı olanları tamir ediyorum. Genellikle erkeklerin etkin olduğu sektörde mikrokredi sayesinde söz sahibi oldum. Uygulama tam işlerimin kötü gittiği zamanda imdadıma yetişti. Bu yöntemle destek sağlandığını duyunca önce inanamadım. En yakın akrabalar bile birbirine borç vermezken kefilsiz ve güvene dayalı bir kredi beni çok şaşırttı. Aldığım destek sayesinde de aile bütçeme katkı vermeye devam ettim. Kredi alamasaydım belki şu anda iş hayatında olmayacaktım.´´
Kredi sayesinde hayvancılığa devam eden Nurten Aydın (40), 3 çocuk annesi olduğunu ve eşinin günübirlik işlerde çalıştığını belirterek, ´´Hayvanlarımın rahatsızlandığı ve tedavilerini yaptıramadığım dönemde mikrokredi yardımıma yetişti. Aldığım krediyle ineklerimi tedavi ettirerek yemlerini aldım. Şu anda sattığım sütlerle ailemin yükünü üstlendim´´ dedi.
Aldığı dikiş makinesiyle çeyizlik ürünleri satan iş yeri açan Nuray Yılmaz (45), Gülten Akbacak, Selma Akın, Nahide Aydın ve Lale Canbaz ile birlikte kredi aldığını, kendisinin iş yeri açtığını, arkadaşlarının ise ürettikleri ürünlerle kendisine destek verdiğini söyledi.
Yılmaz, arkadaşları arasında, sattığı ürünlerle üniversitede öğrenci okutanın olduğunu vurgulayarak, ´´Aldığım makineler sayesinde aile bütçeme önemli katkı veriyorum. Çeyizlik ürünleri iş yerimde satıyorum. Diğer arkadaşlarım da evlerinde yaptığı ürünleri benim dükkanımda satarak kazanç elde ediyorlar´´ diye konuştu.
Ayfer Aydın da (27), eşinin kız kardeşleri Canan ve Songül Aydın ile birlikte restoran işlettiklerini, mikrokredi sayesinde de iş yerlerini büyüttüklerini kaydetti.
Editör: Pusula Gazetesi