Bakkallar ve Bayiler Odası 6&8217;ncı Olağan Genel Kurulu yapıldı. Halk Eğitim Merkezi Salonunda gerçekleştirilen kongreye Ak Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Belediye Başkanı Cemal Akın, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Toksöz, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çetin, Ak Parti İl Başkanı Yakup Ulupınar ve MHP İl Başkanı Sezai Bilgin, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Sabri Tutum ve oda üyeleri katıldı. Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Sabri Tutum&8217;un Divan Başkanlığını yaptığı kongrede tek liste ile gidilen seçimler sonrasında üyelerin tamamının oyunu alan mevcut başkan İsmet Fındık, güven tazeledi. Kongrede konuşan Başkan Fındık, &8220;Geçmiş yıllarda olduğu gibi, 2009 yılında da, ekonomik kriz, tüm ağırlığıyla sürüyor. Ne zaman sona ereceği de henüz bilinmiyor, Dünyadaki ve Türkiye´deki ekonomistler tabi bu konuda kesin bir şey söyleyemiyor. Bizim açımızdan, krizin en çok hissedilen yönü piyasalardaki daralmadır&8221; dedi.


Yılmadan mücadele ediyoruz


Fındık; &8220;Son yıllarda, enflasyonun çok düşük olmasına rağmen, üretimdeki düşüş, aynı zamanda büyüyen işsizlik ve reel ücretlerdeki azalma, esnafımızın ürettiği mallara ve sattığı mallara talebin gün geçtikçe daha da azalmasına neden oluyor. Krizin başladığı zamandan beri, bizler hep aynı şeyi söyledik. Krizi hafif atlatmak için, piyasaların canlanmasını sağlayacak tedbirleri hükümetimizin alması gerekiyordu. Bu tedbirler nelerdi? Ücretler artırılmalı, yeni istihdam alanları yaratılması için teşvik edici tedbirler alınmalı. KDV ve ÖTV vergilerinde indirimler yapılmalıdır. Biliyorsunuz, bizler krizden daha az etkilenmemiz için, yoğun çaba harcıyoruz ve harcamaya da ısrarla devam edeceğiz, her şeye rağmen kepenk kapatmayacağız. Hükümet nezdinde ve kamuoyunda sorunlarımızı sürekli gündeme getireceğiz. Mücadeleden yılmayacağız. Hükümetimizin de bu konu üzerinde, güzel çalışmaları olduğunu biliyoruz. KOSGEB kanununda değişiklik yapılarak, hizmet sektöründe faaliyet gösteren esnafımıza da, can suyu kredisi verilmeye başlanmıştır. Bundan sizleri haberdar ettik&8221; diye konuştu.


Kredi esnafa biraz nefes aldırdı


Kredi sayesinde esnafın biraz olsun rahat nefes aldığını kaydeden Fındık; &8220;Esnaf bu kredi ile bir nebze de olsa rahatlamış oldu. Sayın Genel Başkanımız Bendevi Palandöken´in yoğun çabaları ile sicil affı çıkarıldı. Esnaf Kefalet aracılığı ile kullandırılan, Halk Bankası Kredilerinin faizleri düşürüldü. Bunlar bizim açımızdan olumlu şeylerdir. Umudumuz bu tür çalışmaların daha da artmasıdır. Eski Sanayi Bakanımız Ali Coşkun´un bir sözü vardır."Uğraştım ama çıkaramadım, hükümet adına sizlerden özür diliyorum, siyasetten çekilmeme bir sebeptir" dediği market yasası, yeni adıyla, Alış-Veriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanunu Tasarısı Taslağı, önceki dönemde, son anda çıkmak üzere iken, meclisten dönmüştür. Bu tasarı ile büyük mağazaların açılış ve kapanış saatleri yeniden belirleniyor, mağazaların sürekli indirim yapmasının önüne geçiliyor. Marketlerin kuruluş şartları, İl Özel İdareye ve Belediyeye veriliyor. Bu düzenleme ile her önüne gelenin istediği her yerde market açmasına son veriliyor&8221; şeklinde konuştu.


Teşvikten esnaflar da yararlansın


Hipermarketler yasasının bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiğini ifade eden Fındık; &8220;Yeni Sanayi Bakanımızdan, esnafın taleplerini dikkate alarak, bu düzenlemenin, bir an önce yasalaşması için, çalışmalarını bekliyoruz ve umuyoruz. Sayın Milletvekillerim, sizlerden de bu esnafımızın bir ricası vardır. Büyük mağaza kanunu tasarı için meclise önerge vermenizi ve oylama yapılırken lehimize oy kullanmanızı istiyoruz. Biz hükümetimizden fazla şey istemiyoruz. Öncelikli olarak, Hipermarketler yasası bir an önce çıkarılsın. Vatandaşın alım gücü artırılsın. Hizmet sektörüne destek imkânı sağlayan KOSGEB kredileri devam etsin. Elektrik, su, doğalgaz fiyatları, konut fiyatlarındaki gibi olsun. Teşvikli iller kapsamındaki teşviklerden esnaf da yararlandırılsın. Sosyal güvenlik primleri düşürülsün. Beyaz eşya, mobilya ve otomotivde yapılan vergi indirimleri; marketlerde satılan, KDV&8217;si yüzde 18 olan mallarda da uygulansın. Elbette küçük esnaflar olarak biz bunları istiyoruz. Ama bunların hepsinden önce kurulu bir düzene ihtiyacımız var. Israrla "Büyük Mağaza Kanunu" çıksın istiyoruz&8221; ifadesini kullandı.


Durum genel olarak kötü


Başkan Fındık&8217;tan sonra söz alan Belediye Başkanı Cemal Akın ise; &8220;Bakkal arkadaşlarımızın gerçekten durumlarının genel olarak çok da iyi olduğunu zannetmiyorum. Bakkal arkadaşlarım TEKEL&8217;e giderken bile peşin para bulmakta zorluk çekiliyor. Çoğu aldığı malların parasını zaman zaman uzun vadeye yayıyorlar. Bu sıkıntı genel sıkıntıdan kaynaklanan ve büyük marketlerin merkezin dışına çıkamamasından kaynaklanıyor. Bakkallar Odası&8217;nın haricinde daha evvel bir yan kuruluş olan BARKOOP&8217;ta toptan satışlar yapılıyordu ama iş öyle bir hale geldi ki bunda da sıkıntılar yaşanmaya başladı. Arkadaşlarımızın yüzde 80&8217;i Bağ-Kur&8217;unu ödeyemez durumda. Zannediyorum ki, ilimizde &8216;Ben çok rahat borcumu ödüyorum, Bağ-Kur&8217;umu ödüyorum, benim hiç sıkıntım yok&8217; diyecek on kişi yoktur&8221; dedi.


Bakkalların yaşaması gerekiyor


Bakkalların ekonomik yaşam için önemli yeri bulunduğunu kaydeden Başkan Akın; &8220;Bizim insanlarımızın ve bizlerin mahallemizin bakkal amcaları denilen, Türk ekonomisine çeşitli katkılarda bulunan, zaman zaman mahallelisine kredi açan, 100 TL borcu olan bir kişinin 80 TL&8217;sini alıp, 20 TL&8217;sini almasak da olur diyen bakkallarımız geçekten büyük önem taşımaktadır. Eğer bakkal amcalar biterse özellikle bizim gibi küçük illerde, mahallelerde, beldelerde ve köylerde belki de insanlarımız zaman zaman toz şeker almak için bile sıkıntı çekecek. Çünkü cebe giren paralar yeterli olmadığı zaman kredi açan yerler lazım. Büyük marketlerin bunu yapma şansı yok ama bakkal amcaların tüketiciye devamlı kredi açan, veresiye defterlerini dolduran bir sistemi vardır. Onun için halkımızın bakkallarımıza sahip çıkması gerekiyor&8221; diye konuştu.


Bakkallar ahilik kültürümüzdür


Ak Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç da konuşmasında, esnafların sorunlarının çözülmesi için gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi. Tunç; &8220;Kongreler tazelenmek için bir fırsat. Yönetim kurulunun daha aktif hale gelmesi ve geçmişteki tecrübeyi geleceğe aktarmak adına bir dönüm noktasıdır. İnşallah yeni döneme biraz daha aktif ve dinamizm kazanmış şekilde devam edilecek. Bugüne kadar görev almış bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bundan sonraki yönetim kurullarında görev alacak olan arkadaşlarımıza da başarılar diliyorum. Tabi bakkallarımızın sıkıntılarından bahsedildi. Bakkallar Odası Başkanımız İsmet Bey ve Belediye Başkanımız Cemal Akın, bakkallığın eskisi gibi olmadığı yönünde bir takım konuşmalar yaptılar. Bakkallarımız bizim ahilik kültürümüzden geliyor. Onlar sadece sıradan bir esnaf olarak görülmemelidir. Mahallenin bakkalı dendiği zaman o mahallenin her şeyi olarak görülüyor. Adres sormak isteyen bakkala gidiyor, çocuklar bakkala bırakılır, poşetini bırakmak isteyen bakkala bırakır&8221; dedi.


Bakkalların etkilendiği doğru


Açılan büyük mağazaların bakkalları etkilediğini belirten Tunç; &8220;Bakkallar bir ticarethanenin ötesinde, sanki o mahallede bir bekçi gibidir. Işık sönmesin demişsiniz, bakkallar kapanırsa o mahallede karanlık olur ve o nedenle bu ışığı söndürmemek lazım. Bu sadece ülkemizin son yıllarının sorunu değildir. Tabi dünya ticaretindeki gelişmeler bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiye&8217;de de mağazalar, mağaza zincirleri bakkallarımızı, küçük esnafımızı etkiledi. Bu süreç yeni başlamadı. 1985&8217;li yıllardan itibaren 90&8217;lı yıllarda daha da hızlanarak bu noktaya geldi. Bir kısım bakkallarımız birleşti küçük dükkanlarını bırakarak büyük markete çevirmeye çalıştı. Biz kısmı bakkalını kapattı. Ülkemiz böyle bir değişim sürecinden geçti. Bunun sorumlusu şunlardır demek mümkün değil. Yani bu hiç kimsenin elinde olmayan bir gelişme. Tabi bakkallarımızın da gelişen bu ticarete ayak uydurabilmesi adına kendi içlerinde bir takım değişiklikler yaptıklarını da görüyoruz. Hükümet olarak burada bize düşen nedir? Büyük marketlerin şehir içinde açılmasını engellemektir&8221; diye konuştu.


Seve seve oy kullanırım


Yasanın genel kurulda yapılacak oylamasında seve seve &8216;evet&8217; oyu vereceğini kaydeden Milletvekili Tunç; &8220;Bu amaçla da Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız büyük marketler ve zincir mağazaların şehir dışında, belirli saatlerde açık tutulmasını belirleyen bir yasa tasarısı hazırladı. Bu yasa tasarısı bakanlığımızın gündemindedir. İsmet Bey, &8216;Milletvekilimiz önerge versin ve oy kullansın&8217; dedi. Ben seve seve kabul oyu kullanırım. Sonuçta ben de geçmişte küçük bir kırtasiyede çalıştım. Yani ben bunların sıkıntısını bilen birisiyim. Büyük marketler açıldı, kırtasiye malzemeleri marketlere yığıldı. Biz de tabi sinek avlamaya başladık. O nedenle bakkalların sorununu yaşamış ve hissetmiş birisiyim. Mesleğim avukatlık ama avukat olmadan önce okuduğumuz senelerde babamın yanında kırtasiye dükkânımızda çalıştım ve o büyük marketler defter kalem satmaya başlayınca da bizim meslek maalesef gitti. Bu nedenle bu sorunu gerçekten çözmek gerekiyor. Bununla ilgili bir yasa tasarımız var. İnşallah meclisimizin gündemine geldiğinde de iktidarıyla muhalefetiyle bu tasarının çıkması için çalışacağız&8221; şeklinde konuştu. İsmet Fındık&8217;ın yeniden başkan seçildiği kongrede uzun süre bakkallık ve bayilik yapan esnaflara plaket verildi.

Editör: Pusula Gazetesi