Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2011 yılında kriz olmaması halinde turist sayısını 30 milyona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Bir dizi inceleme ve açılış için Zonguldak´a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, il protokolü tarafından Bakacakkadı 100. Yıl Atatürk Tatil ve Hizmet Köyü´nde karşılandı. Bakan Günay, karayolu ile Frig Krallığı, Kimmerler, Lidya Devleti, Persler, Makedonya Krallığı, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı´ya ait kalıntıların bulunduğu Filyos Kalesi´ni gezdi. Filyos Kalesi´nin yanında bulunan Karadeniz´in Efes´i olarak bilinen Antik Tios kentine geçen Günay, 20 Temmuz 2006 da başlayan ve süren kazı
çalışmalarıyla ilgili Kazı Başkanı Prof.Dr. Sümer Atasoy´dan bilgi aldı. Kale de Filyos sahiline karşı öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektiren Günay, yaptığı açıklamada, global krizin ABD, Çin, İtalya, İspanya ve Fransa gibi turizmin önde gelen 10 ülkesini vurduğunu fakat en az etkilenen ülkenin Türkiye olduğunu ifade etti.
2011 yılında kriz olmaması halinde turist sayısını 30 milyona çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Günay, şöyle konuştu: "2009 yılında dünya bir kriz yaşadı. Bu krizde dünyanın önde gelen 10 turizm ülkesinin 9´u 2009 yılını, 2008 yılına göre eksi sonuçlarla tamamladı. Bunların içerisinde ABD, Çin, İtalya, İspanya, Fransa gibi ülkeler var. Bir tek Türkiye, 2008 yılına göre Türkiye´ye gelen turist sayısı yüzde 2.5 oranında arttı. Bu yıl 27 milyon eşiğindeyiz. Kriz olmasa, turist sayısının 28 milyonu
geçmesini hedefliyorduk. Krize rağmen dünyada gelen ziyaretçi sayısı, bir önceki yıla göre geriye düşmeyen bir tek Türkiye´dir. 2010´da 28 milyon, 2011´de de turist sayısını 30 milyona çıkaracağız. Buna inanıyorum."
Türkiye´de yaz ve kışın turizmin merkezi güney kesimler olduğunu belirten Günay, sadece Antalya´ya gelen turist sayısının Mısır gibi turizm ülkesinin toplam nüfus sayısına eşit olduğunu söyledi.
Küresel ısınma çağında turizm açısından Karadeniz´in gelecek için büyük önem taşıdığını anlatan Günay, Karadeniz´in yanı sıra tüm Anadolu´ya turist çekmek için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Türkiye´de ağırlıklı olarak şu an turizm bölgesinin Güney olduğunu anlatan Günay, sözlerine şöyle devam etti: "Çünkü biz soğuk Avrupa ve Rusya´nın güney deniz kıyısı görünümündeyiz. Doğu´dan da gelen ziyaretçilerin 3´te biri Antalya´ya geliyor. Antalya´ya gelen turist sayısı, turizm ülkesi olan Mısır´a gelen tüm turist sayısı kadar. Türkiye´nin önemini buradan anlayın. Mısır diye bir turizm ülkesi var ya, Antalya gibi turizm şehrimiz var.Türkiye ortalaması, Türkiye çapında turist sayısı 27 milyon
civarındadır. Bunu Anadolu içlerine çekmeye çalışıyoruz. Küresel ısınma çağında, gelecek yıllarda Karadeniz dünya turizminin en önemli ziyaret noktalarından biri olacaktır. O yüzden Karadeniz´in bir yandan çok az sayıda, arkeolojik önemli noktalarını ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Bir yandan da Karadeniz´in yaylalarına ve doğasına, yemek tadına yönelik bazı çalışmalarımız var. "
Arkeolojiye önem verdiklerini anlatan günay, kazılar için genel bütçeden 1 milyon TL ayrılmadığını söyledi. Kazıların 500-600 bin TL civarında olduğunu hatırlatan Günay, döner sermayenin de desteğiyle 100´ü aşkın kazı çalışmalarının yürütüldüğünü belirtti.
Türkiye turizmini tarih üzerinden tutmak istediklerini ifade eden Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Devletin bize, genel bütçeden ayırdığı, kazılar için 1 milyon TL değil 500-600 bin TL civarında. Biz bunu, kazılar için harcanan masrafı 14 milyon TL ile almıştım. 2008´i 21 milyon TL ile kapattık. Bu yılı 24 milyon TL ile kapatacağız. Kazılar için bütçeyi 24 milyon TL´ye çıkaracağız. Türkiye çapında, arkeolojiye büyük bir hız verdik. Alanların düzenlenmesine, daha çok alanın ziyarete açılmasına, müzelerin
iyileştirilmesine, yeni müzelerin açılmasına önem veriyoruz. Türkiye turizmini, tarih üstünden tutmaya çalışıyoruz. Türkiye turizmi denizin ötesinde, tarihle, arkeoloji ile müze ile buluştuğu zaman dünya çapında bir marka değeri kazanacak. Bu çerçevede çalışıyoruz."
Arkeolojinin altın çağını yaşadığını belirten Günay, sözlerini şöyle tamamladı: "Yabancı kazıları daha verimli getirme konusunda, önerge ve projeler hazırlarken, gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bunun dışında ören yerler, müzelerin iyileştirilmesi konusunda da çalışmalarımız sürüyor. Buraya gelen para yeterli olmayabilir. Ama Türkiye çapında, 100´ü aşkın kazımız var. Tüm bunlara sahip çıkmaya çalışıyoruz."
Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal´ı da makamında ziyaret eden Günay, devam eden programları nedeniyle Zonguldak il merkezine gitti.
Editör: Pusula Gazetesi