Demokrat Partinin (DP) Bartın&8217;da önde gelen isimlerinden biri olan eski Merkez İlçe Başkanı Hamit Güngör, Ak Parti Milletvekili Yılmaz Tunç&8217;un Bartın&8217;ın gelişip büyüdüğüne yönelik sözlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Tunç&8217;un &8220;2010 yılında da Bartın&8217;ı büyütmeye devam edeceğiz&8221; şeklindeki sözlerine tepki gösteren Güngör, işsizliğin, açlığın ve yoksulluğun arttığını, 200 milyar dolarlık borcun 600 milyar dolara çıktığını, özelleştirmelerle ne var ne yok satıldığını, iç ve dış politikada başarısız uygulamalar yapıldığını ve bütün bunların sonucunda Türkiye&8217;nin küçüldüğünü belirtti. Güngör &8220;Türkiye küçülürken Bartın nasıl büyüyor anlamadım. Bartın&8217;a başka bir vites mi takmışlar da ileri gidiyor? Trafiğe kayıtlı araçla konut satışındaki artış ve bankalardaki mevduat miktarı ile gelişme büyüye olmaz. Sayın Tunç bize işsizlik, aşsızlık ve yoksulluktaki artışı izah etsin&8221; dedi. Emeklilere verilen zammın da yetersiz olduğunu ifade eden Güngör, &8220;Zamdan kısa bir süre önce elektriğe, akaryakıta ve daha birçok şeye zam yaptılar. Emekli maaşlarına verdikleri zammı böylece daha vermeden geri almış oldular. Hükümet kaşıkla veriyor, kepçeyle alıyor&8221; diye konuştu.



Oyların düştüğünü gören iktidar gezilere başladı


Milletvekili Tunç&8217;un gezi ve incelemelerini de değerlendiren Güngör, &8220;Ak Parti Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç&8217;a köy gezilerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Gayet güzel bir şekilde köyleri geziyor. Herhalde bir sıkıntıları var ki, kamuoyu anketlerinde oylarının yüzde 26&8217;ya kadar düştüklerini gördüler ki, onun için gezileri sıklaştırdılar. Gezmek ve halkı ziyaret etmek güzel şeydir. Tebrik ediyoruz, görevini yapıyor ama Bartın&8217;da bunların yanında konuşacak çok meseleler var ve bunları da konuşmak gerekir. Zaman Gazetesi&8217;nde bir yazı gördüm. İşsizliğin riskli olduğu iller sıralamasında Bartın birinci sırada yer alıyor. Bunları da bir incelesin. İlimize çok büyük bir yatırım yaparak, Bartın&8217;a iş alanı kuran Mescier firması da dert yanmaya başladı. Bu kadar büyüklükte bir iş sahasının enerji sorununu çözemedik. Bu Bartın&8217;a yakışıyor mu? Milyon dolarlık yatırımlar yapan bir iş sahasının enerjisiz bırakılması, bu problemini çözememek yakışıyor mu? Buraya bir yatırım yapılmış. Bizim öncelikle bu firmanın sorununu çözmemiz gerekir. Mescier çok önemli bir yatırım. Bartınlı 100&8217;e yakın kişinin ekmek kapısı oldu. Bu fabrikanın sonuna kadar desteklenmesi gerekir. Acaba yeterince destek veriliyor mu diye düşünmemiz gerekir. Demek ki, verilmiyor da Mescier dert yanıyor&8221; diye konuştu.



Emekliye verilen zamla övünmeyin


Emeklinin yüzde 100 zam karşısında bile yaşam şartlarının kolaylaşmayacağını belirten Hamit Güngör, &8220;Sayın Milletvekilimiz işsizlik sayısını azalttık diyor ama Zaman Gazetesi&8217;ndeki bir haber başka şeyler söylüyor. Hangi işsizliği azaltmışlar araştırılsın. Emeklilere çok güzel zam yapılmış havaları var. Bende bir emekli olarak diyorum ki, emekliyi doyuracak hiçbir şey yapılmadı. Emekliye verilen 60 liralık zamla övünmeye gerek yok. Birileri sütten örnek veriyor. Sütten örnek vereceğinize, 2002 yılında otobüslerin üzerinde çay simit hesabı yapılıyordu. Tüp örnek veriliyordu. Şimdi ben kendilerine soruyorum. Tüp, çay, simit kaç lira oldu? Daha kendilerine soracak çok sorularımız var. Onların söylediği rakamları ele alalım. Emeklilere 60 lira zam vermişler, onlarla övünüyorlar. Emekliye değil 60 lira zam, yüzde 100 zam verseniz şu anda geçim şartlarını düzeltemezsiniz. Kimin nasıl, hangi zorluklarla geçindiği belli. Parasızlıktan, yoksulluktan ve işsizlikten dolayı intiharlar oluyor. Vatandaşlar çok büyük geçim sıkıntıları yaşıyor&8221; şeklinde konuştu.



Bartın&8217;da işsizlik had safhada


Hamit Güngör, &8220;Yaptıkları 60 liralık zam ile sadece 1 tüp alınıyor. Yaptığınız diğer zamlar ne olacak. Yılbaşından bu zamana kadar yapmış olduğunuz zamları düşünün bakalım. Neleri götürdünüz hesap edin. Bunları hiç gündeme getirmiyorlar. Emekliye, dula, yetime şu kadar para verdik, nereden nereye geldik demesini biliyorsunuz. Nereden nereye geldik? Ak Parti iktidarı olarak ülkeyi 200 milyar dolar borçtan, 600 milyar dolar borca getirdiniz. Başka yaptığınız bir şey yok. Bartın&8217;da işsizlik had safhada. Herkes iş arıyor. Bartın&8217;da hangi işsizliği çözdünüz? 2007 seçimlerinde otobüslerin üzerinde maden ocaklarına 5 bin işçi alınacak diyordunuz. Hema&8217;ya 10 bin işçi alacağız dediniz. Toplam 15 bin işçi istihdam edeceğiz dediniz. Bu sözlerinizi neden tutmadınız? Her şey güllük gülistanlıksa muhalefet, iktidara neden laf söylesin ki. Eğer yaptığınız doğru çalışmalar varsa alkış da tutmasını biliriz&8221; ifadesini kullandı.



İktidarın doğru yapmadığı bir sürü şey var


Hamit Güngör sözlerini şöyle sürdürdü: &8220;Sayın Tunç&8217;a yaptığı her hayırlı çalışma için teşekkür ediyoruz ama eksik yaptıklarını da hiç söylemiyorlar. Biz bunları yapamıyoruz demiyorlar. İyi olan her şeye iyi demesini biliriz. Bende emekliyim ve Türkiye&8217;de yaşama şartları belli. Şimdi özel hastanelerden bahsediyorlar. Kendileri özel hastanelerde ameliyat olduktan sonra yüzde 70&8217;ini ödesinler de görelim. Nasıl olduğuna baksınlar. Her ay maaşlarımızdan tedavi ücreti diye paralarımızı kesiyorlar. Doğru yapmadığınız bir sürü şey var. Bunları neden konuşmuyorsunuz? Dünyanın neresinde bu kadar pahalı akaryakıt var. Dünya çapında ÖTV&8217;de Hollanda birinciydi. Şimdi Hollanda gerilere düştü ve Türkiye birinci sırayı aldı. Bunlar yalan değil. Biz gerçekleri söylüyoruz. Allah&8217;tan korkun. 4 liraya akaryakıt olur mu?



Kriz teğet geçmedi, canımızı yaktı


Dünyanın her yerinde 90 kuruş ile 96 kuruş arasında değişiyor. Dünyanın hangi ülkesinde bu kadar pahalı söylesinler. Akaryakıtı ucuz olan ülkelerden petrol mü çıkıyor? Televizyonlara çıkıp &8216;Biz zam yapmadık&8217; diyorlar. O zaman söylesinler, zamları kim yaptı. Zamları yapan Ak Parti iktidarıdır. Kaşıkla verdiler, kepçeyle geri aldılar. Yaptıkları tek şey bunu yapmaktır. Emeklinin 60 liralık zammıyla kimse övünmesin. Emekliye 60 liralık zam değil, 160 liralık zam yapsalar bu ortamda bir şey ifade etmez. Hani ekonomik kriz bizi teğet geçiyordu. Ekonomik kriz bize teğet geçmedi. Resmen bizim canımızı yaktı.



Sabrın sonu seçimlerde ortaya çıkar


Millet sabır ediyor ama sabrın da bir sonu var. Sabrın sonu önümüzdeki seçimlerde ortaya çıkar. O zaman göreceğiz bakalım tek başına iktidar var mı, yok mu? Muhalefet partilerini hafife alıyorlar. Her şeyden önce siyasi partiler demokratik kitle örgütleridir. Bunlar bir kurumdur. Kurumların söylediklerini dikkate almak gerekir. Bu sıkıntılar hem muhalefetin, hem vatandaşın, hem de iktidarın sıkıntısıdır. Herkesin ortak sıkıntılarıdır. Eğer ortak bir çözüm bulacaksak, siyasi partiler olarak çözümleri hep beraber ortaya koyacağız. Bartın için çözümleri yapmamız gerekenleri ortaya koyacağız. Siyaset budur. Geçmişteki siyasetçileri kötüleyerek nereye varmayı düşünüyorsunuz. Sizden önceki siyasetçiler hiç mi bir şey yapmadılar. Bu ülkeyi Ak Parti iktidarından önce idare edenler çok şey yaptılar.



Büyüyen bir Bartın yok


Ak Parti Milletvekili Yılmaz Tunç, &8216;Bartın&8217;ı 2010&8217;da da büyütmeye devam edeceğiz&8217; diyor. Hangi Bartın&8217;ı büyütmeye devam edeceksiniz. Büyüyen bir Bartın yok. İşsizliğin riskli olduğu iller sıralamasında birinci sırada bulunan Bartın nasıl büyüyor anlamıyorum. Büyüyen ne var? Ben Bartın&8217;ın ve Türkiye&8217;nin büyüdüğünü görmüyorum. Burası il. Her geçen gün nüfusu artacaktır ama bu büyüme değildir. İşsizliği, ekonomiyi, sanayiyi ayağa kaldırırsan büyüme olur. Organize Sanayi&8217;ne daha köklü, işsizliği önleyecek fabrikaları getirirsen büyüme diyebilirsin. Ak Parti Milletvekili Tunç&8217;un büyüme ölçülerini kabul etmiyorum. &8216;Bizim gediğimizde 7 bin işçi vardı, şimdi 22 bin işçi var. Bartın büyüyor&8217; diyor. Bunun adı büyüme değildir. O işçiler aylık kaç lira maaşa çalışıyorlar, onlara bakmak gerekir. İşsizliği ve ekonomiyi ayağa kaldırırsan gerçekten büyümeyi sağlamış olursun.



Bartın&8217;a başka bir vites mi taktın da hızla büyüyor?


Bir ilin veya ülkenin büyümesi ekonomisiyle ölçülür. Bartın&8217;daki vatandaşların bankalardaki mevduatlarından bahsediyorlar. Bunlardan bahsetmenin bir anlamı yok. Bu mevzuatlar bundan önce de vardı ve bundan sonra da olacaktır. Elbette ki belirli bir kesimin bankada paraları vardır. Biz yok demiyoruz ama nüfusun yüzde kaçını teşkil ediyor öğrenmeleri gerekir. Kırsal kesimde yaşayan insanların, memurun, emeklinin, işçinin bankalarda parası yok. Yani demek istediğim, büyüyen bir şey görmüyorum. Sayın Tunç Bartın kaç kilometre hızla büyüyormuş hızını söylesin de hep birlikte hesap yaparak görelim. Türkiye&8217;nin görmek istediği büyüme, 1. derece ekonomi ve işsizliğin olmadığı bir ülke olmasıdır. Bunlar yapılırsa büyüme anlaşılır. Emeklinin milli gelirden aldığı pay yüzde 4 ile 5 arasında değişiyor. Avrupa standardında ülkelerde ise emeklilerin aldığı pay yüzde 12&8217;leri buluyor. Bu mu büyümek? Türkiye&8217;deki büyüme hızınız ortadayken, Bartın&8217;ı nasıl büyüyor diyorsunuz. Türkiye geriye giderken, Bartın&8217;a başka bir vites mi taktınız da hızla büyüyor? Böyle bir büyüme yok. Varsa böyle bir şey, istatistik rakamlarla ispat etsin. Büyüme Türkiye&8217;de varsa, Bartın&8217;da da olur. O yüzden Türkiye&8217;de olmayan büyüme, Bartın&8217;da da olmaz&8221;

Editör: Pusula Gazetesi