Bartın Özel Gülpembe İlköğretim Okulu Müdürü Veli Arısoy, her yıl geleneksel olarak düzenledikleri &8216;Kaynak kontrol günleri&8217; kapsamında, okul-öğrenci-veli iletişimini ve etkileşimini en üst düzeye çıkartmak için okul öğretmenlerinin aileleri birebir ziyaret ederek öğrencilerin eğitime daha iyi adapte edildiğini söyledi. İşlerini ve zaman yetersizliğini bahane ederek çocuklarına yeteri kadar vakit ayıramayan ve çocuklarının takibini yeteri kadar yapamayan velilerin evlerin de ziyaret edileceğini kaydeden Veli Arısoy, "Bu sayede sorumluluğunu tam olarak yerine getiremeyen öğrencilerimizin aile ortamlarını yerinde değerlendirme şansı bulduk. Başarılı ve başarısız öğrencilerimizin motivasyonu arttırılarak, aile içerisinde öğrenciye yönelik takdir duygusu geliştirilmesini amaçladık. Okul olarak kendilerine ve öğrencilerine değer verdiğimizi hissettirerek, velilerimizin okulumuza bakış açısını olumlu yönde değiştirebilme imkânımız oldu&8221; dedi.
Velinin okuldan haberdar olması önemli
2 haftalık süreçte 45 ailenin ziyaret edildiğini ifade eden Müdür Arısoy, &8220;Proje sayesinde velilere okulların ayrılmaz bir parçası olduğunu sezdirerek, eğitim öğretim ortamının daha da iyiye gitmesi için azami ölçüde maddi-manevi desteklerini sağlamayı da amaçlıyoruz. Velilerin okul hakkında bilgi sahibi olmaları çok önemli. Velilerin bakış açılarıyla okulların zayıf ve kuvvetli yönleri tespit edilecektir. Ev ziyaretleri öğrencinin çalışma ortamı hakkında bilgi edinmek, böylece onu daha iyi tanıyarak onun kendi kendini tanımasında yardımcı olmak amacını taşımaktadır. Ev ziyaretlerinde genellikle evin fiziksel durumu, çocuğun çalışma şartları, anne ve babanın çocuğa ve çalışmasına ne ölçüde yardımda bulunabilecekleri, ailenin okula ve okulda verilen hizmetlere karşı nasıl bir tutum ve anlayış içinde olduğu, çocukları ile ilgili olarak ailenin genel tutumu gibi konularda bilgi edinilecektir&8221; diye konuştu.


Ziyaretler eğitimin bir parçası


Ev ziyaretlerinde bulunan okulun Fen ve Teknoloji Öğretmeni Seyit Baylan ise; "Ev ziyaretlerini asla bir hobi, gönül alma işi olarak görmedik. Eğitimin bir parçası saydık. Okullarda genellikle duygusal ve sosyal zekânın potansiyel gücünden istifade edilemiyor. Bundan dolayı okulumuzda performans ödev sergileri, değişik amaçlı proje yarışmaları etkinliklerle öğrencilerimizin bu özelliğini geliştirmeye çalışıyoruz. Hâlbuki bunların harekete geçirilerek ailenin mutlu olması ve öğrenciye yansıtılması önemlidir. Okul, ailenin boşluğunu, aile de okulun yerini dolduramıyor; ama ikisinin birlikteliği öğrenci başarısında etkili oluyor&8221; dedi. Matematik Öğretmeni Zübeyir Kara da şunları söyledi: "Ev ziyaretlerinde, velinin öğrenciyi evde nasıl düzenli bir çalışma içine alabileceği nasıl kontrol edebileceği ve başarısını daha nasıl arttırabileceğimiz üzerine konuşma fırsatı bulduk. Bu yönüyle baktığımda başarının daha da artacağından eminim"
Öğrenciler daha verimli
Okulun Türkçe Öğretmeni Kevser Uygun, ev ziyaretlerinde ailelerle yapılan diyaloglar sayesinde öğrencilerin derslere daha verimli hazırlanmalarını sağladıklarını belirtti. Uygun; &8220;Ev ziyaretlerinde, ailece kitap okumanın önemi üzerine konuşma fırsatı bulduk. TV programlarına esir olan öğrencilerin başarılarının düşeceğini her gün kitap okuyan öğrencilerin ise sınavlarda soruları, günlük hayatta ise olayları daha kolay yorumlayabileceğinden bahsettim. Her gün okulumuzda okuduğumuz yarım saat kitabın yanında akşamları mutlaka kitap okunmalıdır. Bu yönüyle baktığımda evde ailecek kitap okumanın başarıyı daha da arttıracağından eminim&8221; ifadesini kullandı.


Başarıyı daha da arttıracak


Özel Gülpembe İlköğretim Okulu tarafından hayata geçirilen proje ile ev ziyaretlerinde bulunan diğer öğretmenlerin izlenimleri şöyle; İngilizce Öğretmeni Ferda Arkan: "Okulumuzda yaptığımız etkinlikler ile öğrencimizin İngilizceyi daha pratik konuşmasını amaçlıyoruz. İngilizce kış-yaz okulları, kitap okuma saatlerinin bir gününde İngilizce hikâye kitabı okunması, İngilizce kulüp çalışmaları, Cambridge Üniversitesi bünyesinde yer alan Cambridge Üniversitesi Yerel Sınav departmanı tarafından düzenlenen İngilizce yeterlilik sınavlarına katılmak bunlardan sadece birkaçı. SBS&8217; de İngilizce katsayısı az olmasına rağmen seçiciliği ve önemi çok fazla. Bu yönüyle baktığımda evde öğrencimizin İngilizce kitap okumanın başarıyı daha da arttıracağından eminim"


Anlaşılmayan konu kalmıyor


İngilizce Öğretmeni Ertan Kahraman: &8220;Okulumuz her cuma öğrencimize özel; ödevlerin, öğrencinin haftalık davranışlarının, okuldan ve sınıftan duyurularının yazılı olduğu hafta sonu Kredili Öğrenci Karnesi almaktadır. Yine yaptığımız deneme sınav sonuçlarını kurduğumuz veri tabanı sayesinde en ince ayrıntısına kadar analiz edebilmekteyiz. Öğrenciye dönük yaptığımız çalışmalarda &8216;İhtiyacı Olana İhtiyacı Olan Etüt&8217; sloganı ile anlaşılamayan konuların olmamasına çalışıyoruz. Bu yönüyle baktığımda iyi analiz ve iyi takiplerle başarının daha da artacağından eminim&8221;


Editör: Pusula Gazetesi