Çevre Meclisi Üyesi Üyeleri Milliyetçi Hareket Partisini (MHP) ve Ak Parti İl Teşkilatını ziyaret etti. Meclis üyeleri dün ilk olarak Milliyetçi Hareket Partisi&8217;ni ziyaret ederek İl Başkanı Sezai Bilgin&8217;le karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. Ziyarette konuşan Çevre Meclisi Üyesi Ayşe Sevtap Uzun, Hattat Holding&8217;in termik santralle ilgili basına yaptığı bilgilendirme toplantısında holdinge ait fabrikaların methedildiğini belirterek, &8220;Termik santral konusunda teknik olmayan çok yalan yanlış açıklamalarla kendilerini savundular. Kendilerine güveniyorlarsa halkın karşısında bizimle birlikte açıklama yapsınlar&8221; dedi. MHP İl Başkanı Sezai Bilgin de &8220;HEMA Bartın&8217;a geldiğinde termik santralin kurulması diye bir şey yoktu. Biz HEMA&8217;nın yer altı zenginliklerimiz yer üstüne çıkartmak amacıyla geldiğini biliyorduk ve hala daha o yöndeki görüşler devam ediyor. Ben HEMA&8217;nın yetkilileri seçim zamanında bizi ziyaretinde de söylemiştim. &8216;Eğer siz yer altı zenginliğimizi yer üstüne çıkartacaksanız ve bu yolla istihdam yaratacaksanız, sizi baş tacı ederiz. Ama şuana kadar yapmış olduğunuz uygulamalarınızla bunu gerçekleştiremiyor pozisyonundasınız. Eğer bunun dışında bir çalışmanız olursa sizin en büyük muhalifinizde biz oluruz&8217; demiştim. Bartın kamuoyu bu konuda duyarlı. Ama peşinden termik santral gündeme geldi&8221; dedi.


Santralin yer seçimi yanlış


Ülkenin enerjiye ihtiyacı olduğunu bildiklerini belirten Bilgin, yalnız santral kurulmak istenen alanın yanlış seçildiğini kaydetti. Bilgin; &8220;Ben mobil santral olayında olduğu gibi yine değerli ve sağduyulu Bartın halkının buna yürekten karşı çıkacağına inanıyorum ve bu konuda Çevre Meclisinin yanında olacağımızı beyan ediyorum. Termik santrale karşı olan bir siyasi partiyiz. Tabi ki ülkenin enerjiye ihtiyacı var ama bu kurulması düşünülen santralin turizm cenneti olan, dünyanın en güzel yerlerinden olan Amasra&8217;mıza değil. Başka bir alanda kurulursa daha iyi olacağı kanaatindeyiz. Ama HEMA&8217;nın yer altındaki kömürümüzü de çıkartmasını arzu ediyoruz. Bunu destekliyoruz. Fakat termik santral işin içine girince en büyük muhalifi de biz olacağız. Çünkü oradan çıkarılan kömürle termik santralin çalışması mümkün değil, santralden çıkacak olan külü depolayacak veya atacak yeri yok. Ben Çatalağzı bölgesinde büyüyen bir kardeşinizim. O bölgede havayı hep puslu gördüm. Zaten Bartın&8217;ımızın az çok hava kirliliği var ve termik santralin bu bölgeye kurulması Bartın&8217;ı yaşanılmaz bir hale getirecektir. Çevre Meclisi&8217;nin yapacağı her adımda ve eylem noktasında teşkilatım ile yanlarında olduğumu söylüyorum&8221; diye konuştu.


İş vaadiyle tepkileri kıracaklar


Bilgin; &8220;HEMA&8217;nın da bir an önce bu yanlış uygulamadan vazgeçmelerini söylüyoruz. Ama beyanatlarında sanki her ne kadar Sayın Milletvekilimiz ben en önde yürürüm dese bile, sanki tüm işlemler halledilmiş ve santral kurulma aşamasına gelinmiş gibi anlaşılıyor. Bunun karşısında da çok ciddi bir rakamdan bahsediliyor. 10 bin kişilik istihdamdan bahsediyorlar ki bu bizim işsiz gençlerimizin arayıp da bulamadığı bir şey. Yani insanların tepkisini kırma noktasında çok etkili olacaktır. Orada termik santralde kullanılacak kömürü çıkartması mümkün değil. Santrali çalıştırabilecek kömür Amasra madenlerinde sahada yok. Yani yan yana dizseniz, üst üste koysanız, ardı ardına koysanız oraya 10 bin kişiyi sığdıramazsınız. Bu sadece insanların tepkisini azaltmak amacıyla yapılmış bir şeydir. Biz bunları kırmak için köyleri dolaşıyoruz. Çevre Meclisimiz de bilgilendirme amaçlı çalışmalar yaparken bizi yanlarında görmek isterlerse ben MHP İl Teşkilatım ile birlikte daima yanınızdayım. Bartın&8217;a sahip çıkma konusunda ne yapılması gerekiyorsa sonuna kadar yapmaya hazırız&8221; şeklinde konuştu.


Tunç, santral yaptırmam desin


Bilgin &8220;HEMA insanımızın en hassas yerinden gidiyor. 10 bin kişilik istihdam yaratacaklarını söylüyorlar. Bu devletteyken bile 5 bin rakamı anca yakalanmıştır. 10 bin kişilik iş imkânının sağlanması mümkün değil ama bu insanların kafasında soru işareti yapacaktır. Bunun için insanlarımız çok iyi aydınlatmamız lazım. Sayın milletvekilimize ben beyanatımda da söyledim. Çıkıp ben Amasra&8217;ya termik santral kurdurmam demesi lazım. Milletvekilimizin söylediği yürüyüşte en önde yürürüm sözü iyi niyetle söylenmiş bir laf. İnşallah siyaset karıştırılmış bir laf değildir. Eğer, &8217;En önde ben yürürüm. Termik santrale karşıyım&8217; dediği aşamada zaten termik santralin izni çıkmış bir aşamadadır. Ondan sonra biz 100 bin kişi değil de, 99 bin 999 kişi yürürüz. Ak Parti Milletvekili&8217;ne de ihtiyacımız kalmaz. Milletvekilimizin siyasi gücü şu anda lazım ve o gücünü kullanıp, &8220;ben Amasra&8217;ya termik santral yaptırmam&8221; noktasında hareket etmesi lazım. Ama HEMA&8217;nın yapmış olduğu açıklamalar sanki her şey bitmiş ve bize bir şeyler dayatılacakmış gibi bir hava veriliyor&8221; dedi.


Yangından mal kaçırır gibi


Meclis Üyesi Ayşe Sevtap Uzun, &8220;Bilindiği gibi HEMA bir basın açıklaması yaptı ve bizi çağırmadı. HEMA&8217;nın acilen teknik insanlarla halkın önünde bir bilgilendirme toplantısı yapmasını istemiştik. Ancak sanki yangından mal kaçırır gibi sadece basın mensuplarını çağırarak, teknik insan olarak hiç kimsenin olmadığı bir açıklama yaptılar ama biz buna bilgilendirme toplantısı demiyoruz. Çünkü teknik olarak bizim izlediğimiz kadarıyla orada hiç bir şey söylenmedi. Yani yapılan basın toplantısında Hattat Holdingin fabrikaları methedildi. İşte kendileri bu santrali isterlerse İstanbul&8217;da yaparlarmış ama Bartın&8217;ı düşündükleri için buraya gelmişler gibi laflarla teknik olmayan çok yalan yanlış açıklamalar yapıyor. Biz teknik bilgilerimize güveniyoruz. Onlarda kendilerine güveniyorlarsa halkın karşısına çıkarak bizimle birlikte açıklama yapsınlar. Demek ki bir yere güveniyorlar ki 2 bin 400 megavatlık santral yapacağız diyebiliyorlar. Daha ÇED raporunu almadan ve almış gibi bilgilendirme toplantısına çıkarak kendini methediyor&8221; diye konuştu.


Tunç elindeki gücü kullanmalı


Uzun, &8220;Ak Parti Milletvekilimiz santrale karşı en önde yürüyeceğini de söylüyor. Aslında bizim bugün bütün partileri gezerek Ak Partiye gitmemek gibi bir niyetimiz vardı. Ancak bu açıklamadan sonra Ak Partiye gitmemiz gerekti. Biz yine Milletvekillerimize güvenmek istiyoruz. O açıklama bize dostane ve sıcak bir açıklama gibi geldi. İktidar Partisi Milletvekili&8217;nin, &8220;ben santrale karşıyım, ben yürüyüşün en önünde yürürüm&8221; deme rahatlığı olamaz. Kendisi yine sağ olsun ama bu bize biraz acayip geldi. Ama iktidarda olup da şu anda ÇED raporu alınırken, HEMA bakanlıklarda istediği gibi at koştururken kalkıp da İktidar Partisi Milletvekilinin sanki muhalefeteymiş gibi sanki halk yürüyüşlerine sıra gelmişte en önde protesto etmeye yürürüm demesi, kendi kendini protesto etmek için yürümek demektir. Böyle bir şey olamaz. Biz iktidar partisinden ancak, &8220;tamam arkadaşlar HEMA inandırıcı değildir, kömür çıkarmak amacı ile buraya gelmiştir. Ama bu santral konusunda tavrımız nettir. HEMA kesinlikle Amasra da santrali kuramaz. ÇED&8217;de alamaz&8221; demesini bekleriz. Tutup da yürüyüşün önünde ben yürürüm demek basiretsizlik gibi geliyor. İktidar partisi milletvekili iktidarın adamıdır ve elinde güç olan adamdır. Ak Parti&8217;den daha yapıcı ve oturaklı açıklamalar bekliyoruz.


Bartın&8217;ın refleksi güçlüdür

Uzun &8220;İktidar Partisi eğer daire müdürlüklerine siyasi baskı uygulamazsa Amasra için bir ÇED raporu almak imkânsızdır. Ama siyasi baskı uygulanırsa bu ÇED raporu çıkacaktır. Milletvekilimiz önce HEMA&8217;nın ÇED raporu almasını engellesin. İktidar partisi milletvekili bakanlığa gidip, yumruğunu masaya vurarak, &8220;kardeşim bu ÇED alınmayacak&8221; demeli. Biz milletvekilimizden böyle bir tavır bekliyoruz. Her şey olup bittikten sonra yürümekle olmuyor. Zaten kusura bakmasınlar biz yürüyeceğiz. Onlar olsa da, olmasa da biz yürüyeceğiz ve bu santrali yaptırmayacağız&8221; dedi. Çevre Meclisi Başkanı Ahmet Bayar &8220;Amasra&8217;dan boğaza kadar olan sahil bandının herhangi bir yerinde yapılacak termik santralin bacasından çıkacak gazlar direk olarak Bartın&8217;ı kaplayacaktır. Bu kadar yoğun bir gaz tabası içinde de Bartın insanı yaşayamaz&8221; diye konuştu. Meclis Üyesi Osman Turna ise &8220;Bartın halkının belli hassasiyetleri var ve refleksleri çok güçlüdür. Bunu mobil santralde, çimento fabrikasına filtre takılmasında gösterdi. Termik santral konusunda da gösterecektir&8221; dedi. Çevre Meclisinin Ak Partiyi ziyareti sırasında İl Başkanı Yakup Ulupınar da şunları söyledi: &8220;Biz parti olarak çevreye duyarlıyız. İnsanın yaşamı bakımında çevre çok önemli. Çevreye zarar verecek hiçbir termik santrale biz taraftar değiliz. Bu santral çevreye zarar verecekse ve kişilere zarar verecekse biz onunla beraber olamayız, karşısında oluruz&8221;
Editör: Pusula Gazetesi