reğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) T.A.Ş Genel Müdürü Oğuz Özgen, ´´Özel sektörden geçen yıl aldığımız kömür 248 bin tona ulaşarak 1996´dan itibaren en yüksek oran oldu´´ dedi.
Özgen, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) Meclis Toplantısı´nda yaptığı konuşmada, kömürün değerini ve önemini en iyi bilen insanlardan biri olduğunu, bugün ulaşılan rakamlardan gurur duyduklarını söyledi. Milli servetin değerlendirilmesi gerektiğini, kömür üreticileriyle ticaretin artarak devam etmesini istediklerini anlatan Özgen, şöyle konuştu:
´´Özel sektörden geçen yıl aldığımız kömür 248 bin tona ulaşarak 1996´dan itibaren en yüksek oran oldu. 1996´da 244 bin tondu. Bu gurur verici tablodur. Hedefimiz, bu birlikteliğin ve ticaretin artmasıdır. Bugünkü görüşmelerde 2010 yılının rakamlarını belirleyeceğiz. ERDEMİR ile kömür üreticisi arasında basit kurallar vardır. İki tarafın da kazanabilmesi gerekir. Böyle olursa ticaret başarılıdır. 1980´li yıllarda 700-800 bin tona varan ticaret söz konusuyuz. Ancak şu anda Türkiye Taşkömürü Kurumu´nun imkanları belli. Amacımız kömür ticaretinin gelişmesi ve eski günlerine dönmesidir.´´
ERDEMİR´in bölgedeki kuruluş amaçlarından birisinin kömürün varlığı olduğunu anlatan Özgen, ´´Çalışmalarımızı sürdüreceğiz, 2008-2009´da geldiğimiz nokta belli. 2006´da bölgeden alınan kömür oranı 29 bindi. Sadece fiyata endekslenmemek gerekir´´ diye konuştu.
Demir-Çelik sektörü
Bir gazetecinin, demir-çelik ürünlerinin, 2008´in temmuz ayında yüksek fiyatlardan satıldığını hatırlatarak 2010´da beklentilerin ne olduğuna yönelik sorusu üzerine Genel Müdür Özgen, şöyle dedi: ´´2008 Haziran ve Temmuz ayına dönmek ancak hayal olabilir.
O dönemler geride kaldı. Bu sadece Türkiye´de yaşanan kriz değil. Bütün dünyanın etkilendiği, global bir ekonomik kriz. Ekonomik krizin oluşturduğu koşullar henüz giderilmiş değil. Dolayısıyla her şirketin, her kuruluşun ve her ailenin dikkatli olması gerekir. Bu, Türkiye´nin dışında oluşan durum. Satış fiyatlarından çok maliyetler önemli. Entegre demir-çelik tesislerinde maliyetleri kontrol altına almanız biraz süre alıyor. Arabanız ne kadar modern olursa olsun, ABS freni de olsa, acı fren de olsa bunun momentumu oluyor. Dolayısıyla satış fiyatlarından ziyade maliyetler önemli, onları kontrol edebilirseniz istediğiniz hedeflere ulaşmanız mümkün olabilecektir.´´
Yerli üreticilere destek
Zonguldak Valisi Erdal Ata da, demir-çelik ve kömür üretim sektörlerinin birbirini tamamladığını belirterek, şunları söyledi: ´´Yerli üreticilerin desteklenmesi önemli. Demir-çelik sektörüne, madenciliğe ve gemi yapımına doğrundan doğruya teşvikler verilmiyor. En azından dolaylı olarak birbirimize sahip çıkıp destek olmamız gerekir. İlimizde 1 milyar 300 milyon ton kömür rezervi mevcut. Çıkarılan kömür miktarına baktığımızda 3 milyon tona dahi ulaşmıyor. Türkiye yılda 20 milyon tonun üzerinde kömür ithal ediyor. Ton başına 5-10 dolar fazla verelim, buradan kömür alalım. ERDEMİR´in yaklaşımı bölgeden kömür ihtiyacını karşılamak. Yıllık 1,5 milyon ton üzerinde tüketimleri var. Bunu karşılamak mümkün değil. Dışardan gelen demir-çelik ürünleri ve kömür bizi rahatsız ediyor.´´
ZTSO Başkanı Salih Demir de, ERDEMİR´in geçen yıl 248 bin ton kömür satın aldığını, fiyatların da dünyayla kıyaslandığında küçümsenmeyecek oranda olduğunu kaydetti. Demir, kömür satışlarının artarak devam edeceğine inandığını belirtti. Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.
Editör: Pusula Gazetesi