Belediye Meclis Toplantısı dün Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref Başkanlığı´nda Belediye Nikah Salonu´nda yapıldı. Gündeme ilişkin konuların tartışıldığı toplantıda Ak Parti´li belediye Meclis Üyeleri ile CHP´li Belediye Meclis Üyelerinin arsında TEKEL Binası´nın bulunduğu sokağın adının değiştirilmesi için bulunan isimlerde fikir ayrımcılığı yaşandı.
Toplantıda Belediye Başkanı Eşref, atıl durumda bulunan TEKEL Binası´nın bulunduğu sokağa CHP´li Belediye Meclis Üyelerince ´Tekel Sokak´ adının verilmesine Ak Partili Meclis Üyeleri itiraz etti. Mithatpaşa Mahallesi´nde Kızılay Kan Merkezi ve Tekel Binası arasına yeni açılan sokağa CHP´li Belediye Meclis Üyeleri ´TEKEL Sokak´, Ak Partili Belediye Meclis Üyeleri ise ´Kızılay Sokak´ adının verilmesini istedi. Türlü İşler Komisyonu´nda konuyu görüşen Meclis Üyeleri ´TEKEL Sokak´ isminde karar aldı. CHP´li Belediye Başkanı İsmail Eşref, kararı Belediye Meclis Üyelerinin oylamasına sunmadan önce konuşmak için söz almak isteyen Meclis Üyesi olup olmadığını sordu. Bunun üzerine CHP´li Belediye Meclis Üyesi Orhan Yücel, komisyonun TEKEL Sokak olarak karar aldığını hatırlatarak, bu yönde karar verilmesi gerektiğini söyledi. Ak Partili Meclis Üyeleri&[#]8217;nin ´TEKEL´ ismini niye istemediklerini anlayamadığını belirten Meclis Üyesi Yücel; "Başkanım bu arkadaşlara bunu sabaha kadar anlatsanız anlamazlar. Bizim komisyonumuz karar verdi diye kabul etmiyorlar. Neden arkadaşlarımız tekel ismine karşı çıkıyorlar biliyor musunuz? Çünkü Ankara´da TEKEL işçilerinin eylemi var. Yoksa başka sebebi yok. Onlarda da bizim gibi sigara-içki içen var. Burada bunlar iyi aile çocuğunu oynuyorlar" dedi.
Bunun üzerine İl Belediye Meclis Üyesi Ramazan Denizer ´Sigara çok kötü bir şeydir´ demesi üzerine mecliste gülüşme yaşandı.
Ak Parti´li Meclis Üyesi Şenol Gümüşyazıcı ise olaya farklı bir yönden bakarak şunları söyledi: "Kızılay Türkiye genelinde Hilal-i Ahmer olarak başlamıştı. Arkasından Kızılay oldu. Şimdi de Türk Kızılay´ı olarak değiştirildi. TEKEL binası bugün var yarın olmayabilir. Orası paramız olmadığı için bugün istimlâk edilemiyor ama yarın paramız olur meydan olarak açılır. Şimdi biz oraya TEKEL adı verdiğimiz takdirde TEKEL ismi orada sabitleyecektir. İleride o bina yok olduğu zaman siz onun yerine ya sigara paketi dikeceksiniz ya da rakı şişesi koyacaksınız. Ama oraya Kızılay dediğimiz zaman bir Hilal anıtı dikebilirsiniz. Günlük düşünmeyelim. Bu isim hep yaşayacak"
Gümüşyazıcı´nın heykel dikeceksiniz söylemi CHP´li meclis üyelerini kızdırırken, Ak Partili meclis üyelerinin TEKEL Sokak isminin Ankara´da eylem yapan Tekel işçilerinden dolayı istenmediği iddia edildi.
Bunun üzerine söz alan eski Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı ve şimdiki Ak Parti Meclis Üyesi Ramazan Denizer, eylem yapılan işçilerin yaptıkları eyleme Ak Parti Meclis Üyeleri olarak en çok sahip çıkanlar arasında olduklarını söyledi. TEKEL işçilerinin yaşadıklarının hak mücadelesi olduğunu belirten Denizer; "TEKEL işçilerinin yaşadığı orada bir hak mücadelesi. Bunu belediye meclisinde konuşup başka tarafa çekmenin manası yok. TEKEL Binası yıkılacak. TEKEL olacağına Kızılay olsun orası ne olacak. Ama Ankara´da ki TEKEL işçilerinin verdiği mücadelede buradaki herkes ne kadar düşünüyorsa biz daha fazlasını düşünüyoruz. Onların verdiği ekmek mücadelesini sonuna kadar destekliyorum" dedi.
Yapılan oylamada sokağın adının 18 kabul ve 11 red oy ile Tekel Sokak olarak oy çokluğu ile kabul edildi.
Editör: Pusula Gazetesi