Zonguldak, Bartın ve Karabük´te 2009´da çıkan 30 orman yangınında zarar gören 13 hektar alan, 2002´den itibaren en düşük oran oldu.
Alınan bilgiye göre, Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğünün sorumluluğundaki Zonguldak, Bartın ve Karabük´teki ormanlarda 2002´den itibaren çıkan yangınlarda en fazla alan 833 hektarla 2003´de, en az ise 13 hektarla 2009´de zarar gördü.
Bölgelerde toplam 1535 hektar alanın zarar gördüğü 2002-2009´da, en fazla yangın 159 adetle ağustos, 102 ile temmuz, 98 ile nisan ve 79 ile eylülde, en az yangın ise 5 adetle ocak aylarında çıktı.
Geçen yıl çıkan 30 yangından 8´inin nedeni belirlenemezken 14´ü yıldırım, 7´si anız ve 1´i sigaradan kaynaklandı. Yangınların 22´sinin 11.00-15.00 saatleri arasında çıktığı tespit edildi.
Söz konusu kentlerde 2009´da bir önceki yıla oranla da çıkan yangın sayısında 81 adet azalma kaydedildi, zarar gören alan oranında da 40 hektar azalma görüldü.
Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü Koruma Şube Müdürü Turgut Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yangınlara 5 ilk müdahale aracı, 21 arazöz, 6 greyder, 2 adet 12 tonluk su ikmal aracı, 5 dozer ve 2 iş makinesiyle müdahale ettiklerini söyledi.

-15 DAKİKADA MÜDAHALE-

Yangın ihbarının ardından 15 dakika içinde alevlere müdahale edebilecek şekilde örgütlendiklerini anlatan Gül, şöyle dedi:
´´Orman yangınlarıyla mücadele için her türlü önlemi aldık. Orman Genel Müdürlüğü ile Bilkent Üniversitesince geliştirilen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen yazılım doğrultusunda önemli ormanlık alanlara kameralar yerleştirildi. Kameralar, görüş açısındaki duman ya da alevi 10-25 saniyede tespit ederek alarm veriyor. Yangın Erken Uyarı Sistemi ile risk grubundaki kızılçam ve karaçam ormanları izleniyor. Kameralara yakınlaştırma, bakış açısını değiştirme gibi müdahaleler yapabiliyoruz. Kilometrelerce uzaklıktan olası yangını izlememiz ve önlem almamız da mümkün olabiliyor. Yangına 15 dakika içinde müdahale etmemiz, yayılmasını engelliyor. Bundan dolayı sistem çok önem taşımaktadır.´´

-YANGINDA YÖNLENDİRME-

Orman yangınlarıyla mücadelede iyi organize olmuş hava ve yer ekipleriyle makine gücünün yerinde kullanılmasının gerekli olduğunu da vurgulayan Gül, şunları kaydetti:
´´Yangın Yönetim Sistemi ile de yangınla mücadele hizmetlerinde kullanılan arazöz, dozer greyder, su-yakıt tankerleri ve hizmet araçlarının yerlerini bilgisayar sisteminde görebiliyoruz. Böylece, yangın alanına en yakın ekipleri doğru şekilde yönlendirmemiz mümkün oluyor. Yangınla mücadelede göl, gölet ve baraj gibi su alanlarından da faydalanıyoruz. Aldığımız tüm önlemler sayesinde 2009´da son yılların en az yangın oranı gerçekleşti.´´
Editör: Pusula Gazetesi