Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Murat İlikhan, 3-9 Ocak 2010 tarihleri arasında 63. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası&[#]8217;nın kutlandığını belirterek bu haftanın Zonguldak&[#]8217;ta da çeşitli etkinlikler ve eğitimler düzenlenerek halkın bilgilendirileceğini bildirdi. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası&[#]8217;nın 1947 yılında kutlanmaya başladığını söyleyen İlikhan, &[#]8220;Bu haftanın amacı, verem ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesidir. Bu amaçla, sempozyumlar ve konferanslar düzenlenir, okullarda kompozisyon ve resim yarışmaları yapılır, vatandaşa hastalıkla ilgili eğitim verilir, afiş ve broşürler dağıtılır. Dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri verem mikrobu ile enfektedir. Bu insanların yüzde 10&[#]8217;u yaşamlarının bir döneminde vereme yakalanacaklardır. Her yıl tahminen 9 milyon kişi verem hastalığına yakalanmaktadır. Veremden her yıl 1.7 milyon insan ölmektedir. Bunların çoğu Asya, Afrika ve Latin Amerika&[#]8217;dadır.Dünyada bir tek etkene bağlı, tedavisinin olmasına rağmen en çok ölüme yol açan hastalıktır&[#]8221; dedi.

TÜRKİYE&[#]8217;DE VEREM DURUMU

Türkiye&[#]8217;de yılda yaklaşık 18 bin yeni verem hastasının ortaya çıktığını ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr. Murat İlikhan, 2007 yılında Verem Savaşı Dispanserlerine kayıtlı 19 bin 694 verem hastasının bulunduğunu ifade etti. Veremin etkeninin &[#]8220;Mycobacterium tuberculosis&[#]8221; basili olduğunu ifade eden İlikhan, &[#]8220;Uzun sürede çoğalır, kültürde 2-6 haftada üreyen ve oksijenli ortamda yaşayan bir basildir. Verem basilinin kaynağı, tedavi görmemiş aktif akciğer ve gırtlak veremi olan hastalıklardır. Basil, hava yolu ile bulaşır. Hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi edilmeyen her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır. Tedavi ile basil sayısı çok kısa sürede azalır. Ortalama 2-3 hafta bulaştırıcılık büyük oranda yok olur&[#]8221; diye konuştu.

VEREM TEDAVİSİ

Veremin teşhis ve tedavisinin ücretsiz olarak gerçekleştirildiğini dile getiren İl Sağlık Müdürü Dr. Murat İlikhan, verem tedavisinin de standart olduğunu hatırlattı. Standart tedavinin hastane yada dispanserde aynı şekilde düzenlendiğini anlatan İlikhan, &[#]8220;Tedavide kullanılan bütün ilaçlar verem savaşı dispanserlerinde ücretsiz verilir. Tedavi süresince ilaçların düzenli içilmesi büyük önem taşır. Çünkü hastaların bir kısmı tedaviyi terk etmekte ve toplumda basil saçmayı sürdürmektedir. BCG aşısı özellikle çocuklarda kanla yayılan ve öldüren verem hastalıklarını önlemede çok etkilidir. Ülkemizde BCG aşısı doğumdan sonra 2. ayını bitiren bebeklere Sağlık Ocaklarında ücretsiz olarak yapılmaktadır. Aşı zamanı geçirilirse, 6 yaşa kadar yapılabilir, ancak bu durumda önce tüberkulin testi (PPD) yapılması gerekir&[#]8221; şeklinde konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi