Belediye Başkanı Cemal Akın düzenlediği basın toplantısını ile belediyenin 2010 yılında hayata geçireceği projeleri açıkladı. Belediye Meclis salonunda dün gerçekleşen toplantıda Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Taner Çetin ve Belediye Daire Müdürleri de hazır bulundu. Bu zamana kadar kavga etmeden hizmet etmek için ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Başkan Akın, "2009 yılının 4. ayından itibaren halkımızın büyük teveccühü ile göreve başladık. Aradan 9 ay geçti. 9 ayda hiçbir siyasi hırsa kapılmadan, kimseyle kavga etmeden, çatışmaya değil, çalışmaya geliyoruz düsturu ile hareket ettik. Enaniyet duygusuna kapılmadan, ´Biz emanetçiyiz, emanete hıyanet yapmayız´ mantığıyla bugüne kadar gelmeye çalıştık. Bartın´ı nasıl iyi hale getirebileceğimizin hesabını yaptık. İstişare halinde çalışmalarımızı sürdürdük" dedi.


Birlikten güç doğar


Bartın´da birlik ve beraberliği sağlamak için çaba sarf ettiklerini belirten Başkan Akın; "Lüzumsuz kavgalarla hiç bir yere gelemeyeceğimizi iyi biliyoruz. Bunun içinde bizim bütün daire çalışanı arkadaşlarımızla beraber birlik ve beraberlik içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Zaman oluyor ki, 12-18 saat birlikte çalışıyoruz. Bu iş bunu gerektiriyor. Huzur içinde güvenli kentleşmeyi ileri düzeye taşıyabilmiş bir Bartın bırakmak için elimizden geleni yapıyoruz. 2009 yılında siyasi partilerimizi, sivil toplum örgütlerimizi ziyaret ederek istişareler yaptık. Çünkü birlikten güç doğar diyoruz ve bunu sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.


5 yıllık stratejik plan yapacağız


Başkan Akın, Şiremirçavuş Köyünde yapılan referandumla birlikte mahalle sayısının 17´ye çıktığını da ifade etti. Başkan Akın; "2010 yılında yapacağımız çalışmalar daha değişik olacak. Bin 300 nüfusu olan Ağdacı köyünden sonra Şiremirçavuş köyü de referandum yaparak belediyemize dâhil oldu. Şiremirçavuş Köyünde dün yapılan referandumla 370 evet oyuna karşı 60 hayır oyu ile mahalle olmaya evet kararı çıktı. Bu kararla birlikte Bartın´ın artık 17 mahallesi var. Bu kararla birlikte artık nüfusu 50 binin üzerinde olan iller arasına girmiş oluyoruz. Bu noktada 5 yıllık stratejik plan yapmamız gerekiyor. Planlı, Kadın Sığınma Evi´ni yapmamız gerekiyor. Önümüzdeki yılda kıt kanaat imkânlarımızda olsa bu imkânlarımızı iyi değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.


Kanalizasyon projesi ihalesi yapılacak


Su şebekesinin bu yıl değiştirileceğini söyleyen Başkan Cemal Akın; "Önümüzdeki yıl yol yapımını bırakıyoruz. Geçen yıl 15 kilometre yolu tamamladık. Ufak tefek yolları yapacağız ama Ocak ayı sonunda Avrupa IPA´dan ilimize gelecekler. 79 kilometrelik su şebekesinin, 24 kilometre su isale hattını ve kanalizasyon arıtma sisteminin değişmesi projesi hayata geçirilecek. Tahminimizce bu yılın ortasında Ankara´da ihalesi yapılacak ve projeye başlanacaktır. Onun içinde Bartın´daki yolların büyük bir kısmında bozulmalar olacaktır. Bu nedenle bu çalışmaların bitmesini bekleyeceğiz. Bunun yanında yine sorunlu olan bölgelerde çalışmalar yapacağız. Sorunları da çözmemiz gerekiyor. Bu konudaki çalışmalarımız devam edecektir" ifadesini kullandı.


Kent ormanı yapacağız


Kent Orman projesine başlayacaklarını kaydeden Belediye Başkanı Cemal Akın; "Bunun yanında bu yıl inşaatlara başlayacağız. Proje çalışmalarımız devam ediyor. Kadınlar Pazaryeri ile ilgili projelerimizi sunacağız. Yine eski Pazar yerinde 16 bina yaparak satacağız. Belediyemize gelir elde edeceğiz. Kent ormanı ile ilgili olarak Orman Bakanlığı ile koordineli olarak çalışma başlattık. Kaynarca´da belediyeye ait 80 dönüm arazimiz var. Orman Müdürlüğünün de 80-90 dönüm bu bölgede arazisi var. Burayı birleştirerek kent orman yapılmasını planlıyoruz. Orada dumansız piknik alanları ve dumanlı piknik alanları yapacağız. Yine oranın alt kısmında bulunan 60 dönümlük alanı da dumanlı piknik alanı haline getireceğiz. Kent ormanda sadece piknik alanları olmayacak. Yürüyüş yolları, bisiklet yolları da olacak. Kafeler olacak. Halkımızın nefes alabileceği iyi bir kent orman yapacağız" dedi.


Yalı projesine başlıyoruz


Yalı projesine de başlayacaklarını söyleyen Başkan Akın; "Yine Bartın merkezde Yalı projemizi havalar düzelince 2 ayda başlatacağız. Kaynak taşlarıyla, peyzaj anlamında çalışmalar yürüteceğiz. Yürüyüş yolları, park ve bahçeler şeklinde devam eden çalışmalar yapacağız. İnşallah orası da Kanlıırmak bölgesiyle bütünlük sağlayacaktır. İnkum´a gidemeyen vatandaşlarımız rahatlıkla ortada oturacak, vakit geçireceklerdir. Yine Yalı´daki iskeleyi değerlendirmeyi düşünüyor. Orada seyyar bir büfe yapacağız. İtfaiye Müdürlüğümüzün binasının bulunduğu alan uygun değil, bu iki binayı yapıp sattıktan sonra bu yeri değiştirmeyi düşünüyoruz. Bunun içinde tam belli olmamak üzere Türbe yanına taşımayı düşünüyoruz. Bunun kaynağını da sattığımız binalardan elde edeceğiz. Belediyemizden gider olmayacak şekilde bunu halledeceğiz. Belediyemizin bunu karşılayacak harici bütçesi bulunmuyor. Gelirlerimiz belli, giderlerimizi ona göre ayarlamamız gereklidir" şeklinde konuştu.


6 tane park yapılacak


TOKİ´ye pazaryeri kuracaklarını belirten Belediye Başkanı Cemal Akın şöyle devam etti: "Çoğu yerdeki mahallemizde yürüyüş alanları yok. Onları da 2010 yılında tamamlamayı düşünüyoruz. Aladağ´ın bir bölümünde de beton yapılmamış alanlar var. Mayıs ayına kadarda onları bitirmiş olacağız. TOKİ´ye de Pazar yerini kuracağız. 15 gün içinde de bu projeyi bitirmiş olmak için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. 6 tanede park yapımı ihalesini yapacağız. Şehrin belirli bölgelerinde bu parkları yaparak, Bartın´a kazandırmayı planlıyoruz. Yine limanda yükleme boşaltma kapasitesi 1 milyon 200 bin tona çıktı. Bunu 1,5 milyon tona çıkartmayı planlıyoruz.


Tutamayacağımız sözü vermedik


Bizim çalışmalarımız yollardan ibaret değil. Yol yapımları zaten belediyelerin asli görevleri arasındadır. Bunun dışında ihtiyaç duyulan yerlerin sorunlarını elbette çözeceğiz. Bunu da yaparken planlı ve programlı hareket etmek zorundayız. Yol yapmak için boz, yap mantığı ile hareket etmek doğru değil. Mesela bu konuda Yalı bölgesini yürüyüş alanı haline getirmek projelerimiz arasındadır. Bu bir zorunluluktur. İskeleyi hareketlendirme ihtiyaçları var. Bunları yapacağız, yapmak zorundayız. Ama elbette ki belediyenin imkânları dâhilinde yapacağız. Yapamayacağımız işleri de konuşmaya lüzum görmüyorum. Sonuçta fabrika yapacağız demedik, yapılması için girişimcilerle görüşeceğiz dedik. Sonuçta verdiğimiz sözler bunlardır"


Almanya´daki santralleri dolaştık
Almanya´da Yaşayan Bartınlılar Derneğinin organize ettiği "Bartınlılar Gecesi" için Almanya´ya giden Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Almanya´daki enerji üretim merkezlerine yaptığı ziyaretlere değindi. Başkan Akın, "Almanya´da yaklaşık 2 bin kilometrelik bir alanı gezdik. Derneklerle toplantı yaptık. Vatandaşlarımızın sıkıntılarını öğrendik. Türk Federasyonları Derneklerini ziyaret ettik. Dünya enerji devi olan bir şirketi gezdik. Belediyecilik anlamında neler yapacağımız konusunda bilgiler edindik. Bizzat buraları gezmek istedim. Termik ve rüzgar santralleri var. Termik santrale su sağlayan bir yere gittik. Linyit kömürünün 149 yıl çıktığı bir sahaya gittim. 145 metreye kadar inmişler. 2045 yılına kadar kömür ihtiyaçları yok. Termikten gelen külle alanı dolduruyorlar. Kömürü alıp, boşalan yeri külle dolduruyorlar. Külü satmıyor musunuz diye sordum; ´Bu zehir, yok etmemiz lazım´ dediler" şeklinde konuştu.


Kültürel etkinlikler sürecek
Almanya´ya gittiği zaman Bartın Belediyesi ile kardeş şehir projesi gerçekleştirilmek üzere olan Lünen kentini de ziyaret ettiğini belirten Belediye Başkanı Cemal Akın, Lünen´deki izlenimlerini de paylaştı. Başkan Akın, "Lünen limanına gittik. 1 milyon yükleme boşaltma kapasiteleri var. Yürür gezer vinçler var. 135 megavat enerji sağlayan elektrik panelleri var. Enerji konusunda da görüşme yapacağız. Çeşitli projeler bize ulaşacak. Teknik anlamda bazı izlenimler aldık. Şehircilik anlamında düzgün bir şehir. Boyasız, sıvasız ev yok. Her şey oturmuş. 2 bin kilometre yol yaptık, bir kere klakson sesi duymadık. Bunlar zamanla oluyor" dedi. Başkanı Akın, belediyenin kültürel ve sanatsal etkinliklere de ağırlık verdiğini belirterek, Belediye bünyesinde ebru sanatı, Türk Sanat Müziği, tiyatro, dil kursları ve keman kurslarının yapıldığını, halktan gelen yoğun istek doğrultusunda aerobik kursunun da açılmasının planlandığını söyledi.


Termik santrale karşıyız


Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Başkan Akın, Belediye Lokali´nin herkes tarafından kullanılabileceğini söyledi. Başkan Akın, lokalimiz önceden belediye personeline hizmet etmek üzere düzenlenmiş. Ama biz burayı yeniden düzenleyerek halkın kullanımına açtık. Şu an isteyen herkes lokali kullanabilir. Yine termik santralle ilgili olarak söylediklerimiz ortadadır. Biz Bartın´a termik santral yapılmasına karşıyız. Bu konuda görüşlerimizi daha önce de açıkladık. Amasra´nın, Bartın´ın turizm açısından gelişmesinden yanayız. Santral Bartın´a katkıdan fazla zarar verecektir. Biz buna inanıyoruz. Bunun yanında yapılan bazı eleştirilerin muhatabı ben değilim. MHP İl Başkanı kendisine yöneltilen sorulara yanıt verecektir. Biz çatışma zihniyetinde değiliz. Yaptıklarımızın hesabını da halka vereceğiz. Bartın Belediyesi´nin ne yapıp yapmadığını halk değerlendirecektir" ifadesini kullandı.

Editör: Pusula Gazetesi