Zonguldak´ın Çaycuma ilçesine bağlı Saltukova beldesinde, 1999´da açılmasına rağmen ilk yolcu uçağı geçen yıl inen Zonguldak Havaalanı´na, Almanya´dan 2009´da 2 bin 465 yolcu geldi.
Çevresindeki dağ nedeniyle yolcu uçağının inemediği havaalanına uçakların daha rahat iniş kalkışının sağlanması için çevresindeki 235 metre yüksekliğindeki Bostancılar Dağı´nın 2008´de başlayan tıraşlanma işleminin tamamlanmasıyla gerçekleştirilebilen uçak seferleri, gurbetçilerden ilgi gördü.
Zonguldak Özel Sivil Havacılık AŞ´nin 25 yıllığına işletme hakkına sahip olduğu ve 21 Temmuzda Almanya´nın Düsseldorf kentinden Öger Türk´ün organizasyonuyla hareket eden Germania Havayollarına ait 148 kişilik uçağın 137 yolcusuyla indiği havaalanına, 2009´da 20 yolcu uçağı iniş ve kalkış yaptı.
Uçak seferleriyle Düsseldorf ve Dortmund´dan 2 bin 465 kişinin geldiği kentten, 2 bin 606 yolcu da söz konusu şehirlere uçakla gitti.
Zonguldak Havaalanı Genel Müdürü Hasan Özşahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu anda uçak seferlerine yolcu potansiyeli göz önünde bulundurularak mart ayına kadar ara verildiğini, 30 Marttan itibaren haftada 3 gün olarak uçuşların gerçekleştirileceğini söyledi.
Mart ayından sonra haftada Düsseldorf´a 2, Dortmund´a da 1 sefer düzenleneceğini anlatan Özşahin, şöyle dedi:
´´Yaz sezonuyla birlikte Almanya´ya sefer sayısını 5´e çıkarmayı planlıyoruz. Havaalanında yeni düzenlemelerle uçak hizmetlerinde aksaklık meydana getirilmeyecek yapılanma sağlandı. Bundan sonraki dönemde Zonguldak Havaalanı, Batı Karadeniz Bölgesi´nin en önemli işletmelerinden biri konumunda olacaktır. Bu yıl 40 bin yolcu hedefliyoruz. Böylelikle kapasite kullanımı da artacaktır.´´

-ZONGULDAK HAVAALANI-

Derlenen bilgilere göre, 1 milyon metrekare alanda 1991´de yapımına başlanan ve 11 Mart 1999´da dönemin Başbakanı Bülent Ecevit´in açılışını yaptığı Zonguldak Havaalanı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünce 2002´de trafik akışı olmadığı ve yolcu potansiyeli bulunmadığı gerekçesiyle uçak inmeden kapatıldı. DHMİ Genel Müdürlüğünce 18 Ağustos 2006´da Zonguldak Havaalanı´nın işletmeye açılmasına yönelik karar alınarak 15 Eylülde ihale yapıldı. İhaleye katılan iki firmadan Zonguldak Özel Sivil Havacılık AŞ, 25 yıllığına işletme hakkına sahip oldu.
Küçük uçakların daha rahat inip kalkmasının sağlanmasının yanı sıra büyük uçakların sefer yapabilmesi için havaalanının çevresindeki 235 metre yüksekliğindeki Bostancılar Dağı´nın bir bölümü, 2008´de tıraşlanmaya başlandı.
Havaalanına geçen yılın temmuz ayına kadar özel uçakların dışında yolcu uçağı iniş yapmamıştı.
Editör: Pusula Gazetesi