Zonguldak Gar Müdürü Hüseyin Akın, günlerdir gündemden düşmeyen Zonguldak-Ankara seferlerinin kaldırılmasına yönelik açıklamalara yanıt verdi. Zararın çok fazla olduğundan ve tren yolunda yol çalışmaları yapıldığı için seferlerin kaldırıldığını ifade eden Akın, talep olursa seferlerin yeniden başlatılabileceğini ifade etti.
50 yıldan bu yana ilkkez yatırımların bu dönemde gelmeye başlandığını ifade eden Gar Müdürü Akın açıklamasına devam etti:
"Trenlerimiz Zonguldak-Karabük arasında çalışıyor. Biri Zonguldak-Gökçebey arası olmak üzere beşi Zonguldak-Karabük olmak üzere tren seferlerimiz var. Toplamda 6 trenimiz var. Ama yolcu yoğunluğumuz az. Ankara-Kırıkkale arasında yol yenileme çalışması olduğundan dolayı şu andaki tren seferleri kaldırıldı. İleriye yönelik ihtiyaca göre yeniden çalışıp çalışmayacağı değerlendirilecektir. Ama yolcu potansiyeli çok az. Zonguldak-Karabük arasında talep çok ama Ankara´ya talep yok. Karayolları Ankara´ya 4 saatte gidiyor fakat bizim mesafemiz çok daha uzun. Yani 10 saatte Ankara´ya ancak varılıyor. Mesafenin kısaltılması için yeniden yol yapılması lazım. Ama bu bizim değil Genel Merkezin takdiridir.
Trenlerimiz yeterli düzeyde ve konfor durumu diğer bölgelere göre daha yüksek ölçüdedir. Yolcu her türlü eşyasını bindiriyor. Yeni vagonlar buna uygun değil.
Zonguldak-Karabük arası 7 lira, Zonguldak-Ankara karayolu 13 lira. Ankara arası yol fiyatı ucuz olmasına rağmen talep çok azdı. Zorla yolcuyu bindirecek halimizde yok. Bir trenin buradan oraya gitmesi 4 bin liradır. Kazanç ise 300-400 lira gibi bir şey.
Raybüs de şu anda peyderpey yapılıyor. Mersin- Adana ve Zonguldak-Karabük arası yolcunun yoğun olduğu yerlere gelecek. 50 yıldan bu yana demiryollarına yatırım ilk kez bu önem verildi. Yük açısından biz Türkiye´nin en önde gelen garlarından biriyiz. Günde 150 vagon dolduruyoruz. Bu çok büyük bir potansiyeldir.
Ereğli-Arifiye arasında hızlı tren projesi var. Devlet Demir Yolları&[#]8217;nın çok büyük yatırımları var ama sıra bize gelmedi. Sıra bize gelecek inşallah. Biz halkın geneline hizmet veriyoruz. Bu nedenle yeni teknoloji trenler bizim işimize yaramaz. Çünkü bu trenlerde yükte taşınıyor. Zonguldak-Karabük arası günde bin yolcumuz oluyor. Karabük-Zonguldak arası talep bakımından iyi. Ankara-Zonguldak arası talep yoktu. Hem talebin olmaması, hem de tren yolu çalışmaları olmasından dolayı bu sefer durduruldu. Yol çalışmalarının bitmesinin ardından yeniden değerlendirip seferin yeniden konulup konulmamasına karar verilecek."
Editör: Pusula Gazetesi