Zonguldak Belediye Meclisi 2010 yılının ilk toplantısı dün Belediye Nikah Salonu´nda yapıldı. Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref Başkanlığı´nda yapılan toplantının gündeminde kentin sorunları ele alındı. Eşref, ilk olarak toplu sözleşmelerle ilgili alınan kararları meclis üyeleriyle paylaştığında, Belediye Meclis Üyeleri, işten çıkarılan 13 temizlik işçisinin neden işten atıldığını sordular.
Belediyenin temizlik işinden çıkartılan işçilerin neden çıkarıldığını soran Belediye Meclis Üyesi Abdullah Karagüzel; "Bu karda kışta bu insanları işten çıkarılması adil mi? Bu insanlara kıymayın. Sendikacı arkadaşlarıma da sesleniyorum. Bu insanlara sahip çıkalım" dedi.
Bunun üzerine Eşref, kimseyi işten çıkarmadığını işten atılanlarında kendi kabahatleri yüzünden atıldığını belirterek şunları söyledi:
"Amacımız hiçbir kimsenin ekmeğiyle oynamak değil. Amacımız belediyeyi geçinir hale getirmek. Evet, 13 kişi işten çıkarıldı ama çıkartan biz değiliz. Bu yükü kimseye de atmış değilim. İşini doğru yapmayan, işe ara sıra gelen, işini alkollü gelen ve işini başka sebeplerle erteleyen kişileri yeni gelen müteahhit, eski müteahhit in elemanlarının tümünü almak zorunda değil. Birileri belki sıkıntıya düştü ama o sıkıntıyı kendileri yarattı. Burada bir siyaset yok. İşe gitmeyen veya alkollü işe gidenler bugün işten çıkmışlardır. Özellikle bir şoför konusunda şikâyetler sürekli geliyordu, kız bulunan bir evin önünde her gün sıkıştırma aracı ile çöpün suyunu çıkarıp bu eve koku salan bir eleman düşünün. Bu çalışmalı mı? Evet, bu işten çıkartıldı. Bizim amacımız işin doğru yapılması bunda da hiçbir art niyet aranmasın. Özellikle bu 13 kişinin çıkarılmasında içimin yandığını söylemek istiyorum. Ama çıkaran biz değiliz ve siyasette yok. İşten çıkarılan kendi kabahatiyle çıkmıştır. Ben de böyle kendimi teselli etmeye çalışıyorum. İşten çıkartılanlar adına gönlüm rahat değil" şeklinde konuştu.
Bu sözlerin ardından tekrar Belediye Meclis Üyeleri Abdullah Karagüzel ve Salih Erbay, Eşref´e, Pusula Gazetesi´nde yazan ´Kabiliyetsizler elendi´ başlıklı haberi göstererek ´Bu sözler sizin sözünüz mü? Yoksa gazete mi abartmış diye sordu. Eşref´te ´Evet doğru. Ben söyledim´ dedi.
Belediye Meclis Üyeleri ´İşe alınanların arasında kendi akrabalarınız da var mı?´ Sorusuna Eşref; ´Benim Zonguldak´ta akrabam yok. İyi ki de yok´ diyerek konunun kapatılmasını istedi. Toplu sözleşmelerle ilgili görüşlerini bildirmesini istediğini belirten Eşref, raporun oybirliği ile kabul edildiğini söyledi.
Lavuar, yarışmaya açılacak
Ardından İmar ve Şehircilik Müdürü´nün Lavuar alanı ile çevresi ile ilgili olarak, yapılacak proje yarışmasına alt yapı oluşturularak, Kent Konseyi raporu doğrultusunda, ´Özel Planlama Alanı´ kararı aldı. Yarışma hakkında bilgi veren Eşref; "Zonguldak´ın çehresini değiştirecek ve en büyük projesi olan lavuar alanın düzenlemesi projesi adım adım ilerleyerek çözüm noktasına yaklaşıyor. Yarışmacının ortaya koyduğu ve jürinin seçtiği projeler arasında en güzel proje alan üzerinde uygulanacak. 80 bin metrekarelik alanı yarışmaya açıyoruz.
Yarışma Ocak ayında başlayacak. Yarışma Türkiye genelindeki peyzaj mimarlarına ve üniversitelilere açık bir yarışma olacak. Zonguldak yöneticileri de danışma heyetinde olacak. Şubat, Mart ve Nisan´da yarışmanın süreci olacak. Mayıs ayının ilk haftasında yarışma bitecek ve lavuar alanı ne olacak ona karar verilecek. Sonu yaklaştık. Çünkü Zonguldak´ın merkezinde çok güzel bir alan çıkacak" dedi. Rapor İmar ve Bayındırlık Komisyonu´na oybirliği ile havale edildi. Toplantı, bir sonraki toplantının gün ve saati belirlenerek, 7 Ocak 2010 saat 14:00´da yapılmak üzere sona erdi.
Editör: Pusula Gazetesi