Üzülmez İlköğretim Okulu 7´nci sınıf öğrencisi İrem Yağcı, geçen 30 Kasım günü ailesi tarafından baş ağrısı ve halsizlik şikayetiyle Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi´ne kaldırıldı. Mantar zehirlenmesi tanısı konulan küçük kızın sevk edilmesi kararlaştırıldı.
Yağcı, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi ve Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerinde yer bulunmadığı için Ankara Sami Ulus Çocuk Hastanesi´ne sevk edildi.
İddiaya göre sevk işlemleri saat 13.30 sıralarında tamamlanan İrem Yağcı, hastanedeki iki ambulanstan birinin mekanik arızalı olması, diğerinin de yedek lastiğinin olmaması nedeniyle uzun süre başka bir ambulans bekledi. Saat 18.15 sıralarında 112 Acil Servis´ten gelen bir ambulansa konulan İrem Yağcı, hamile bir hemşire nezaretinde Ankara´ya gönderildi. Ancak küçük kız, Bolu´nun Gerede İlçesi yakınlarında fenalaşarak yaşamını yitirdi.

4 Saat 45 dakika ambulans beklemişler
CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, İl Başkanı Osman Yayla ile birlikte dün ailenin Baştarla Mahallesi´ndeki evine taziye ziyaretinde bulundu.
Türkiye Taşkömürü Kurumu´nda maden işçisi olarak çalışan 39 yaşındaki Ahmet Yağcı ve eşi 36 yaşındaki Hatice Yağcı, kızlarını ölüme götüren ihmalleri Ali Koçal´a anlattı. Doktorların, kızının mantar yediğini söylemesinden sonra başka bir tahlile ihtiyaç duymadan mantar zehirlenmesi tanısı koyduklarını belirten Ahmet Yağcı, "Mantarı biz 9 kişi yedik. Hiçbirimize birşey olmadı ve kızım çok az yedi mantarı.
Sevk işlemleri 13.30´da tamamlandıktan sonra 18.15´e kadar ambulans bekledik. Her yarım saatte bir ambulansı sorduğumuzda, ´Lastiği patladı, teçhizatı yenileniyor, benzin almaya gitti´ şeklinde ayrı ayrı mazeretler uydurdular" dedi.


Hamile hemşire müdahale edemedi
Yolda kızının fenalaştığını, ancak 7 aylık hamile olan hemşirenin müdahalede bulunamadığını öne sürerek gözyaşlarına boğulan Hatice Yağcı ise, "Hemşire, kızıma 2 tane iğne yaptı sadece. Zaten ambulans sallanıyordu sürekli. Hemşire hamile olduğu için ayakta duramıyordu.
Hortumu eşime tutturdu" diye konuştu.

Müfettiş: &[#]8216;Kendi imkanlarını kullansaydın&[#]8217; demiş.
Cumhuriyet Savcılığı ile birlikte Sağlık Bakanlığı´na suç duyurusunda bulunduklarını anlatan Ahmet Yağcı, "Sağlık Bakanlığı´ndan gelen müfettişe İl Sağlık Müdürlüğü´nde 2 saat ifade verdim. Ambulansın neden geciktiğini sorduğumda, ´Ambulans yokmuş. Sen kendi imkanlarını kullansaydın. Hiç mi tanıdığınız yok? Bu bürokrasi böyle işliyor´ dedi. Devletin müfettişi öyle dedikten sonra ben ne diyebilirim" dedi.
Üzüntü verici bir tablo
Müfettişin olaya bakış açısının şaşırtıcı olduğunu kaydeden Ali Koçal ise, şunları söyledi: "Üzüntü verici bir tablo. Gerçekten Zonguldak gibi büyük bir ilde yeterli ambulansın bulunmamış olması, hastayla birlikte doktor gönderilmemiş olması kabul edilebilecek bir durum değil. Konuyu bizzat burada kendilerinden dinledik. Aldığımız bilgiler doğrultusunda bir çalışma yapacağız. Sağlık Bakanlığı nezdinde, TBMM nezdinde konuyu gündeme taşıyacağız. Olan olmuştur. Ama bundan sonrakiler için kalıcı tedbirler alınması amacıyla bir adım atmış oluruz."
Editör: Pusula Gazetesi