Sağlık Müdürlüğü tarafından Kanser danışma kurulu toplantısı yapıldı. Müdürlüğün toplantı salonunda düzenlenen İl Kanser Koordinatörü Sağlık Müdür Yardımcısı Doktor Şirin Şenel&8217;in Başkanlığındaki toplantıya, Kanser Kontrol Birim Sorumlusu, KETEM Sorumlu Hekimi, Bartın&8217;da bulunan Yataklı Tedavi Kurumlarındaki Kanser Danışma Kurulu Üyesi Hekim ve Kanser Kayıt Elemanları katıldı. Toplantıda konuşan İl Sağlık Müdür Yardımcısı Doktor Şirin Şenel, kanser kayıtları ile ilgili sorunların ve çözümü ve önerileri konusunda fikir alışverişinde bulunmak amacıyla toplandıklarını söyledi.



Çözüm konuları görüşüldü



Doktor Şirin Şenel; &8220;Kanserin izlenmesi ve kayıt altına alınması, bu hastalıktan korunma önlemlerinin ve tedavi usullerinin geliştirilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığının 2006/9 sayılı genelgesi ve Kanser Kayıt Merkezi Yönetmeliği gereğince ilimizdeki Sağlık Kurum ve Kuruluşlarından Kanser verileri toplanmaktadır. İlimizdeki kanser kayıtları ile ilgili sorunlara çözüm üretmek ve önerilerde bulunmak ve kanser kayıtlarıyla ilgili aksaklıkların düzeltilmesi ile ilgili çalışmalar yapılmakta ve bu konuda kararların alınmaktadır&8221; dedi.


Gizlilik yönergesi hakkında bilgi verildi

Toplantıda alınan kararları da açıklayan Şenel, şöyle devam etti; &8220;Toplantıda alınan kararlar şunlardır: Görev değişikliği, tayin v.s. gibi durumlar sonucunda kanser kayıt elemanları yeniden belirlenmiş olup, burada görev yapan personel Kanser Kayıt Merkezi Kanser Yönetmeliği ve Kayıt Merkezi Gizlilik yönergesi konusunda bilgilendirilmiştir. 2009 yılının ilk Kanser Danışma Kurulunda aldığımız karara göre ilimiz kanser verileri istatistiksel veriler haline getirildi ve bu toplantıda değerlendirildi. Hastanelerimizdeki Kanser Kayıt Elemanlarının Kanser Kayıt Merkezi Yönetmeliğine uygun olarak yeniden belirlenmesi. İlimizde bulunan Patoloji Uzmanı Hekimlerin Kanser Danışma Kurulu toplantılarına davet edilmesi kararı alınmıştır.


Şüpheli hastalar kayıt altına alınacak


Özellikle hastanelerdeki Kanser Kayıt Elemanlarının takiplerini kolaylaştırmak için hastanelerdeki hekimlere kanser teşhisi konulmuş ya da şüpheli olan hastaların Kanser Kayıt Elemanına yönlendirilmesi için yazı tebliğ edilmesi. İlimizde Üniversite ya da Onkoloji Hastanesi bulunmamasından dolayı il dışında tedavi gören Kanser hastalarının bilgilerinin ilgili Sağlık Müdürlüklerinden resmi yollarla istenmesi. İlimizin hava kirliliği ölçüm sonuçlarının değerlendirilerek kanser yönünden risk faktörü derecesinin belirlenmesi için verilerin temin edilmesi kararlaştırılmıştır&8221;
Editör: Pusula Gazetesi