Zonguldak Platformunun Mithatpaşa Tüneli ile ilgili olarak kendisine gerçekleştirdiği ziyarette tünelin müjdesini veren Ulaştırma Bakanı Müsteşarı Mehmet Habip Soluk demiryolu çalışmaları ve Zonguldak&[#]8217;ı ilgilendiren diğer projeler hakkında da bilgi verdi.
2010 yılı bütçesinde Cumhuriyet tarihinin son dönemlerinin iki katı fazla bütçe ayrıldığını dile getiren Ulaştırma Bakanı Müsteşarı Mehmet Habip Soluk, Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muharrem Coşkun&[#]8217;un Gökçebey-Zonguldak arası RAYBÜS talebini değerlendireceklerini ve yapılabilecek ne varsa yapacaklarını belirtti.
Solak; &[#]8220;Cumhuriyetimizin 100. Yılına demiryolları ağımızın yeniden yapılanması, yeniden projelendirilmesi ile ilgili proje çalışmalarımız var. Ama şuanda güzergah ifade etmemiz doğru olmaz. Ama Türkiye coğrafyasında mümkün olabilecek ve gerekli olacak yerlere demiryolu çalışmamız bahis konusu. Proje çalışmamız söz konusu. Çünkü bizim ülkemizin bulunduğu konum itibariyle kuzeyden güneye, doğudan batıya uluslar arası koridorlar üzerinde geçiş teşkil eden bir ülke olduğu için bizim ülkemize yapacağımız demiryolu uluslar arası koridorların bağlantısını sağlıyor. Bizim ülkemize yapacağımız karayolu, uluslar arası koridorların bağlantısını sağlıyor. Dolayısıyla uluslar arası gelen yolları sınırımızın ötesine ulaştırmamız demek bizim ulaşımda Kore&[#]8217;den Londra&[#]8217;ya kadar kesintisiz bağlantıların sağlanması demektir. Demiryolları Osmanlı döneminden bize kalan bakiye yolumuz var. Yaklaşık 4 bin kilometre civarında. Cumhuriyetin ilanından sonra 1924&[#]8211;1946 tarihleri arasında 4 bin kilometreye yakın yapılmış demiryolu ağımız var. 1950&[#]8217;den 2003 yılına kadar da 798 kilometre demiryolumuz yapılmış. Demiryolları yeniden hükümet politikası halinde hükümet gündemine girmiş. Demiryolu ile ilgili proje çalışmalarımız devam ediyor. Ancak bu güzergahları çalışmalar sonucunda belirleyeceğiz. Karayolu gibi demiryolunu yapmak çok kolay değil. Onun için demiryolunda güzergahların netleşmesi için uzun çalışmalara ihtiyacımız var. Demiryolu karayolları kadar gündemimizde. Cumhuriyet tarihinin son döneminde demiryoluna ayrılan ödenek 2010 yılında bütün yılların iki katı üstündedir&[#]8221; dedi.
Zonguldak Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Muharrem Coşkun&[#]8217;un Gökçebey-Zonguldak arası RAYBÜS talebi üzerine Ulaştırma Bakanı Müsteşarı Mehmet Habip Soluk, &[#]8220;Bizim konu ile ilgili araştırma yapmadan tabiri caizse karı yağmamış kardan kar bağışlamak çok hoş olmaz. İnceleyelim, olabilecek, yapılabilecek ne varsa yaparız&[#]8221; dedi.
Editör: Pusula Gazetesi