Avrupa Birliği İstihdam Tedbirleri Hibe Planı çerçevesinde, Çaycuma Ziraat Odası ve Zonguldak İl Özel İdaresi ortaklığında düzenlenen Bodur Meyve Yetiştiriciliği Eğitim Projesi&[#]8217;nin sertifika töreni Bakacakkadı 100. Yıl Atatürk Hizmet Köyü Tesisleri&[#]8217;nde gerçekleştirildi. Bir yıl önce Çaycuma Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından başvurusu yapılan ve geçen aylarda sonuçlanan Bodur Meyve Yetiştiriciliği Eğitim Projesi&[#]8217;nden mezun olan 88 kişi sertifikalarına kavuştu. Binlerce başvuru arasından elenerek seçilen 100 kursiyerden 88 isim kurstan mezun olarak Avrupa Birliği&[#]8217;nin teşviklerinden yararlanma fırsatı buldu.
Sertifika törenine, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen, Zonguldak Valisi Erdal Ata, Çaycuma Kaymakamı Hasan Yaman, Devrek Kaymakamı Hüseyin Önel, Gökçebey Kaymakamı Çetin Kılınç, Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, Bakacakkadı Belediye Başkanı Muhammet Albuz, Karapınar Belediye Başkanı Ercan Kınanç, Perşembe Belediye Başkanı Rasim Miyanyedi, Çaycuma Ziraat Odası Başkanı İsmail İnam, Tarım İlçe Müdürü Aydın Çelik, Tarım İl Müdürü Cemalettin Çataklı, İş Kur İl Müdürü Cemal Yiğit, kursiyerler ve aileleri de katıldı.
İstiklal Marşı ve Saygı duruşu ile başlayan sertifika töreni, Zonguldak Tarım İl Müdürlüğü Proje İstatistik Şube Müdürü Uğur Mert Güçlü&[#]8217;nün eğitim projesi ile ilgili verileri açıklaması ve bilgilendirmesi ile devam etti. Güçlü, &[#]8220;Çaycuma- Devrek ve Gökçebey İlçelerinin belirli bölümlerini kapsayan Filyos Havzası ilimiz tarımı açısından son derece önemlidir. Projenin uygulama bölgesi olan 48 yerleşim biriminde meyveciliğe son derece uygun 3.231 hektar mutlak tarım arazisi mevcuttur. Projenin uygulama bölgesi olarak bu bölgenin seçilmesi hem ilimiz hem de bölgedeki ilçelerimiz açısından çok büyük önem taşımaktadır. 133 Bin 523 Euro bütçeli projenin 13 Bin 523 Euro&[#]8217;luk kısmı özkaynak olarak Çaycuma İlçesi Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından karşılanmış, geriye kalan 120 Bin Euro ise hibe olarak Avrupa Birliği fonlarından Birlik hesabına aktarılmıştır. Eğitim Projemize başvuruda bulunan 1100 adaydan 100 kursiyer seçilerek eğitimin sonunda 88 kursiyerimiz sertifika almaya hak kazanmıştır. Çaycuma-Devrek ve Gökçebey İlçelerinde bulunan 15-29 yaş arası yaklaşık 23 Bin erkek ile 75 Bin kadından İş-Kur&[#]8217;da kaydı bulunan ve meyveciliği istihdam sağlayıcı bir sektör olarak gören çiftçilerin başvuruları alınmış, İş-Kur İl Müdürlüğü ile yapılan ortak çalışmalar sonucunda Ocak ayı içerisinde 100 asil 20 yedek kursiyer tespit edilmiştir. Kurs boyunca geziler düzenlenerek Isparta ve Çanakkale&[#]8217;deki çiftçilerin faaliyetleri yerinde gözlendi. Ve kursun sonunda 15 Ekim tarihinde düzenlenen sınavda devamsızlık sorunu olmayan 88 kursiyerimiz başarılı olarak sertifika almaya hak kazanmıştır&[#]8221; dedi.
Zonguldak İş-Kur İl Müdürü Cemal Yiğit de konuşmasında şöyle dedi:
&[#]8220;2005&[#]8217;ten bu yana bölgemizdeki bodur meyve yetiştiriciliği artış göstermiş ve her geçen gün daha da büyük ilerleyiş göstermektedir. AB hibe projesi öncesinde yöremizde kömür ve demircilik istihdam olarak fakat bu iki alanda da üretimin azalmasının ardından alternatif olarak bir istihdam alanı bulunamamıştır. Bu proje ile birlikte bodur meyvecilik alternatif istihdam olarak ortaya çıkmış olacak. Yöremizin bir özelliği de 22 bin emekli var bu emekliler hobi olarak meyvecilik ile uğraşıyor onların da katılımıyla meyveciliği ilimizde kömür ve demir üretimin alternatifi yapabiliriz.&[#]8221;
Zonguldak Valisi Erdal Ata Türkiye&[#]8217;nin son yıllardaki önemli sorunlarından olan işsizlik problemine dikkat çekerek, &[#]8220;Türkiye&[#]8217;nin en önemli sorunu işsizlik. 20 binin üzerinde vatandaşımız iş arıyor. Geçtiğimiz sene bu sayı 15 bindi işsiz sayısında artış olması bu türde projelerin önemini bir derece daha arttırıyor. Türkiye&[#]8217;de büyük bir bölüm kırsal kesimde yaşıyor. Biz gerekli teşvikleri gerekli hibeleri onlara veremediğimiz zaman köylülerimiz bağını bahçesini bırakıp kent merkezlerine göçüyor belki de işsizliğin artmasındaki temel etken budur. Bunun önüne geçebilmek için tarım alanındaki teşviklerimizi arttırmalıyız. Bu kursa katılanların 4-5 yıl sonra bahçelerinden elde ettikleri meyvelerle kazanç elde edecek olması bizlere mutluluk verecek. Kurulmuş olan bahçelere iyi bakın onlardan sağlanacak olan gelir en büyük mutluluğumuz olacak&[#]8221; dedi.
Vali Ata&[#]8217;nın konuşmasının ardından Eğitim Projesi&[#]8217;nde dereceye girenlere sertifikaları verildi. Kurs sonunda yapılan sınavda 3. olan Ergün Ustaoğlu&[#]8217;na sertifikasını Gökçebey Kaymakamı Çetin Kılınç verirken, sınav ikincisi Ersoy Çelik&[#]8217;e sertifikasını Çaycuma Kaymakamı Hasan Yaman verdi. Sınavda birinci olarak 1 dekar bahçe kurulmasına hak kazanan Seyfi Çalış&[#]8217;a sertifikasını Zonguldak Valisi Erdal Ata verdi.
Editör: Pusula Gazetesi