İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Doktor Hürol Aksu, dünyanın birçok ülkesiyle birlikte Türkiye&8217;de de etkili olan ve ölümlere yol açan domuz gribi virüsünden korunmak için Bartın&8217;da şu ana kadar 5 bin 728 kişinin aşı olduğunu açıkladı. Bartın&8217;da domuz gribi şikayetiyle hastanelere yapılan başvurularda azalma olduğunu belirten Dr. Aksu, aşı olan 5 bin 728 kişiden 676&8217;sının ilköğretim 5. sınıf ile lise son sınıf öğrencisi olduğunu söyledi. Bunun yanında 32 üniversite öğrencisinin domuz gribi aşısı yaptırdığını ifade eden Aksu, &8220;İçinde öğrencilerin de bulunduğu 6 ile 9 yaş grubu arasında 346 kişiye aşı yapılırken, kronik hastalığı bulunan 6 aylık ile 9 yaş arası çocuklardan da toplam 54 kişi domuz gribinden korunmak için aşı oldu&8221; dedi.



İl genelinde toplam 1022 öğrenciye aşı yapıldı



Dr. Hürol Aksu, &8220;Yani il genelinde bulunan okullarda toplam bin 22 öğrenci domuz gribi aşısı oldu. Bunların içerisindekilerin bir kısmı 2. doz aşılardır. Yani 9 yaş ve altındaki çocuklar ile bağırsak yetmezliği gibi hastalıkları olan kişilere normal aşıdan daha farklısı yapılıyor. Şu anda elimizde Bartın&8217;da yaşayan insanlara yetecek kadar aşı bulunuyor. Bunun dışında Sağlık Bakanlığı&8217;ndan onay bekleyen aşı grubumuz da bekliyor. Herhangi bir aksilik olmazsa tahminen bu hafta içerisinde de bu aşı grubuna onay çıkar&8221; şeklinde konuştu.



Veliler çocuklarını aşı yaptırmaya yaklaşmıyor


Dr. Aksu, &8220;Türkiye genelinde olduğu gibi Bartın&8217;da da veliler çocuklarına domuz gribi aşısı yaptırmaya yaklaşmıyor. Okullarda öğrencilerimizi domuz gribine karşı korunma bilincini artırmak ve aşı olması için sürekli bilgilendirme çalışmaları yapıldı. Buna rağmen veliler aşının yan etkileri olduğu için çocuklarına yaptırmaktan kaçınıyorlar. Her aşının ve her ilacın çeşitli yan etkileri vardır. Yapılan eğitimlerde de bunlar anlatılıyor ama insanlar en başından kendilerine göre karar verdikleri için çocuklarının aşı olmasına yanaşmıyor. Yine de bazı veliler dönem dönem bilgilenerek çocuklarının aşı olmasına karşı çıkmıyorlar. Zamanla hastalıkta artış olmaya başladığı zaman insanların aşı konusunda daha da duyarlı davranacağına inanıyorum ama en sağlıklı çözümü virüse yakalanmadan önemlini almak diye düşünüyorum&8221; diye konuştu.



Vatandaş tedbirini alıyor


Dr. Hürol Aksu, &8220;Yine Türkiye genelinde olduğu gibi bu dönemde Bartın&8217;da da domuz gribi vakaları gün geçtikçe azalmaya başladı. Yaklaşık bir aydan beri domuz gribi vakasıyla ilgili şikâyete gelen hasta sayımızda son derece düşüş oldu. Bu virüsün ilk çıktığı günlerde insanlar hem psikolojik olarak hem de gerçekten belirtileri olduğundan dolayı yoğun bir şekilde hastanelere ve sağlık ocaklarına domuz gribi şüphesiyle geliyorlardı ama halkımızın biraz daha bilgilenmesiyle, bu konuda yapması gerekenleri öğrenmesiyle ve gerekli hijyeni gösterdikleri için herkes kendi kendine tedbirini alıyor&8221; ifadesini kullandı.



Kritik döneme girildi


Domuz gribi hastalığında kritik döneme girildiğini söyleyen ve gripten korunmak için aşı yaptırmak gerektiğini belirten Hürol Aksu, &8220;Bilindiği gibi ülke genelinde domuz gribinde kritik döneme girildi. Bu dönemde insanların domuz gribine karşı en büyük silahı aşı olmaktır. Bu konu her gündeme geldiğinde sürekli söylediğimiz gibi domuz gribinden korunmanın en kolay yolu, H1N1 aşısı ve kişisel hijyendir. Gripten korunmak için, toplu yaşanılan yerlerde sıvı sabun ve kâğıt havlu kullanımı yaygınlaştırılmalıdır. Dost ve sevdiklerimizle öpüşmeden, kucaklaşmadan ve tokalaşmadan selamlaşmalıyız&8221; dedi.



Hijyen kurallarına dikkat


Dr. Aksu, &8220;Özellikle hastalığın yayılması konusunda önemli olduğunu unutmamalıyız. Ellerimizi sabunla sık sık yıkamamız gerekir. Hapşırırken ve öksürürken ağzımızı ve burnumuzu tek kullanımlık mendil ile kapatmalıyız. Anne ve babalar olarak ateş, öksürük ve boğaz ağrısı şikâyetleri olan çocuklarımızı okula göndermemeli ve hekime yönlendirmeliyiz. Hastalık nedeniyle okula devamsızlıkların anında sağlık müdürlüğüne verilmesi gerekmektedir. Beslenmemizi ve dinlenmemizi de ihmal etmemeliyiz. Bunun yanında zorunlu olmadıkça seyahat etmemeliyiz&8221; diye konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi