Makine Mühendisi Faruk Papila, yerel basında her sonbahar ve kış mevsiminde, hava kirliliğinden şikayet eden yazılar çıktığını belirterek, bu şikayetlerin azalması için bacaların düzgün ve kurallara uygun bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi. Çevreye duyarlılığı ile tanınan ve Amasra&8217;da Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kurslarda eğitmenlik yaparak birçok kişiye kalorifer ateşçiliğini öğreten Papila, çirkin bacaların yerini düzgün ve güzel bacaların alması halinde hava kirliliğinde azalma olacağını savundu.



Daha yaşanabilir bir dünya için



Faruk Papila, &8220;Küresel ısınma tehlikesinin olduğu dünyamızda, baca gazı kirliliğini önlememiz gerekiyor. Hava kirliliğinin azaltılması için yapılması gereken şeylerden biri de bacaların düzgün yapılması. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak ve üzerinde yaşayacağımız dünyanın daha güzel olmasını istiyorsak yakıtları randımanlı bir şekilde yakmamız ve usulüne uygun bir şekilde atmosfere bırakmamız lazım. Bana göre hava kirliliği bu sayede bir ölçüde azalabilir&8221; diye konuştu.



Kaymakamlığın bacası örnek baca



Papila, &8220;Örnek çalışmaları, topluma örnek olması için gazeteniz sürekli yer verdi. Güzel bir bacayı, toplumun mutlaka görmesi lazım. Çirkin bir bacayı da toplumun görmesi lazım. İki resim karşılaştırıldığında aradaki fark görülüyor. Bu çirkin bacalar çatılardan yok olursa eğer hava kirliliğindeki şikayet biraz azalabilir. Çirkin bacada, duman nereden çıkıyor? Dumanın nereden çıkması lazımdı? Güzel bacadan duman çıktığını gördüm. Dumanı fark edebiliyor musunuz? Örnek ve güzel bacayı görmek isteyenler, Amasra Kaymakamlığı çatısına baksınlar. Amasra Kaymakamlığının, topluma örnek bir çalışmasını görmüş olurlar&8221; dedi.



Bacayı kapatan düz şapkalar atılmalı



Aynı sıkıntının Bartın kent merkezinde de yaşandığını kaydeden Papila, &8220;Bartın&8217;da Yalı Mevkiinden; Kırtepe&8217;ye doğru baktığımızda hava kirliliği net olarak gözüküyor. Kırtepe&8217;de bir baca var. Hava kirletmede yarışma yapılsa birinci olur. Bir yetkili çıksa, bacasını kapatan düz şapkayı attırsa. Yalı mevkiinde de gökyüzünü siyah bir duman tabakası kaplamış. Allah hepimize kolaylık versin. Baca yapılarını tartışarak, bir standartta sokmadıkça, havamızın fazladan kirlendiğini anlamalıyız. Düzenlemeler yapılıp gerekli önlemlerin alınması halinde inanıyorum ki, Bartın&8217;daki hava kirliliği yarı yarıya azalacaktır. Bartın´da baca yapılarının düzeltilmesi konusunun üzerinde önemle durulması gerekiyor&8221; şeklinde konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi