Evinin kapılarını Pusula&[#]8217;ya açan Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş arkadaşımız İlknur Çıtlık&[#]8217;ın sorularını kendine has üslubuyla yanıtladı.



İlknur Çıtlık: Meral Hanımı bize tarih eder misiniz? Nasıl bir eş?


Ali Bektaş: Cenabı Rabbil Âlemin herkese böyle bir eş nasip eylesin. Benim gibi adamın kahrını herkes çekmez. Bunu laf olsun diye söylemiyorum. Hiçbir işle uğraşmayan, eline bir su bardağı dahi almayan, aygaz bile yakmasını bilmeyen bir adamım ben. Başka bir kadın olsaydı çoktan çekip giderdi. Çok özverili bir insan. Ben bunun farkındayım. Bana diyeceksin ki bunun farkındasın da niye bu kadıncağıza hiç yardım etmiyorsun. Bu hem benim hem de rahmetli annemin yüzünden. Annem bizi el bebek gül bebek büyüttü. Üniversiteyi de burada okuduğum için hiç sıkıntı çekmedim. Annem bize bir şey dediği zaman babamda anneme kızardı. &[#]8216;Çocuğa su getir&[#]8217; derdi. O yüzden ancak bu kadar olur. Yoksa başka kadın beni kesin boşardı.



İlknur Çıtlık: Meral Hanım&[#]8217;ı ilk gördüğünüzde aşık mı oldunuz?


Ali Bektaş: İnsanlar aşık olduğunu ancak belli bir süre sonra algılarlar. Belki filmlerdeki gibi düşünülür ama ben bu işi hiç öyle düşünmedim. Sadece ben bu insanla evlenebilirim düşüncesi vardı. Eşim gençliğinde çok güzel bir kadındı. Al al yanakları vardı.hayat insanın hayatından bir şeyler alıp gidiyor. Önemli olan birbirimizin yüzünü kızartacak, utandıracak bir şey yapmadık. En önemli olanda oydu. Ondan Allah razı olsun. Bizimle uğraştı, bize katlandı. Normalde hiçbir belediye başkanının eşi bu kadar özverili olmaz. Çünkü ben toplumdaki insanlara evimden daha çok değer veriyorum. Evimi aksatıyorum onları aksatmıyorum. Aslında bazen hakkım yok diyorum ama yapıyorum.



İlknur Çıtlık: Çocuklarınızla diyalogunuz nasıl?


Ali Bektaş: Kızıma kınalı kuzum derim. Hatta ona hep şarkı söylerim. Oğluma da dombili derim. Telefona çıktığı zamanda aslan oğlum derim. Çocuklarımın isimleri benim yaşam tarzımı belirler. Kızım ismi Nur&[#]8217;dur. Anlamı kutsal ışıktır. Ben oğlumun büyük adam, devlet adamı olmasını istiyorum. Vali, general veya siyasetçi olmasını isterim. Memlekete dürüst insanlar lazım. Çocuğum diye söylemiyorum gerçekten bu memlekette bunun gibi çocuklara ihtiyaç var. Bu çocuğu iyi yetiştirmem lazım. İnsanlar çocuğuna ders çalışma diye kızar mı? Bana &[#]8216;baba boşluk yok. Ben bunun için çalışıyorum&[#]8217; diyor. Her anne baba çocuğunun, iyi olmasını ister.



İlknur Çıtlık: Belediye Başkanlığınızın hayatınızdan getirdikleri oldu mu?


Ali Bektaş: Olmaz mı? Bu işler o kadar zor işler ki hayatından bir şeyleri almaması mümkün değil. Cenabı Rabbil Alemin herkese bir şey biçmiştir diye düşünüyorum. Bana da böyle bir görev düştü diye düşünüyorum. Öyle bir düşüncenin altına girersen bu işin altından da kalkamazsın. Alın yazısı denilen şey de budur diye düşünüyorum.



İlknur Çıtlık: 5 yıl sonraki Kozlu nasıl olacak. Hedefleriniz nelerdir?


Ali Bektaş: İddia ediyorum herkes Kozlu&[#]8217;da yaşamak isteyecek. Zonguldak nüfusunun yüzde 80&[#]8217;i keşke bizde kozluda yaşasaydık diyecek. Kozlu&[#]8217;da bugün beş liralık evi olanlar ileride evleri 55 lira olacak. O kadar iddialıyım. Yoksa siyaset yapmam bırakırım. Ben dersimi çalıştım iyi çalıştım. Hem de bunu kendimi övmek için söylemiyorum hatalarımı ortaya çıkarmak için söylüyorum. ben gerçekten çok hatalar yaptım ama şuanda dersimi iyi çalıştım. O yüzden en az hatayla bu işi bitireceğim. Biz ne belediye başkanları tanıyoruz. Hiç bir şey yapmadan efsane belediye başkanları oldular. Bizde öyle değil harbiden bu memlekette Zonguldak&[#]8217;ta bizi yıllardır kandırdılar diyecekler. Evet, bu iş isteyince böyle oluyormuş diyecekler. Öyle bir belediye başkanlığı biçildi ki bana. &[#]8216;Ali Bektaş rezil bir belediye devletti&[#]8217; dediler. 24 trilyon borçla devretmiştim ama 54 trilyon borçla aldım ve hiç ağladığımı gördünüz mü? Kozlu belediyesinden hiç böyle tıkır tıkır maaş verilmemiştir. Hep böyle 3 taksitle verilmiştir. Biz şimdi tıkır tıkır maaşımızı veriyoruz. Borçlarımızı kısa sürede indirdik. Yakında hiç kalmayacak. Bu arada vergimizi de ödeyeceğiz. Hani Ereğli Belediyesi güçlü diyorlar ya, bu borç batağından bir buçuk sene sonra Kozlu&[#]8217;nun Zonguldak&[#]8217;ın en sağlam yapılı en kurumsal belediyesi çıkacak ortaya. Onun için diyorum derslerime çalıştım diye. Ağlamak, sızlamak yok. Asla şikayet etmek yok. Elimizden ne geliyorsa en iyisini yapacağız. Benim çalışanlarımdan bir tanesi dahi ağlasın onu hemen kapı dışarı fırlatırım. Çünkü insanlar iyi şeylere layıktır. Madem kaset yapacaksınız ağlamak gibi bir lüksünüz olamaz. Hakkınızda yok. İnsanlar zaten ağlayan insanları sevmiyorlar. Hep eleştiren insanları da sevmezler. İnsanlar Deniz Baykal&[#]8217;ı da onun için sevmiyor. Seyredin Deniz Baykal&[#]8217;ın grubundaki toplantılarında suratından bir nefret fışkırıyor. Hiç sevecenlikle bir şey anlatmıyor. Alıyor tak tak vuruyor. Onun söyledikleri doğru ama doğru olması yetmiyor. İnsanların seni anlaması lazım. Bir kere senin suratında kavga var. o eleştirdiğini sıradan kahvedeki her insanda yapar. Deniz Baykal&[#]8217;ın söylediklerinin hepsini sıradan bir insanda yapıyor. Çözüm? Çözüm yok.



İlknur: Cumhuriyet Halk Partisindeyken de bu söylediklerinizin hepsini düşünüyor muydunuz?


Ali Bektaş: Aynılarını düşünüyor ve söylüyordum da. Hatta beni partiden atacaklardı. Hatta ben bir lafımın üzerine &[#]8216;siyasi mastürbasyon yapıyorlar. Siyasette kendilerini tatmin ediyorlar. Amaçları iktidar değil&[#]8217; dedim. Benim amacım sabahleyin abdestimi alıp Bismillahirrahmanirrahim diyerek evden çıktığım andan itibaren ilk aklıma gelen bugün kaç kişiyi mutlu edebileceğimdir. Ben evden birisini kötülemek için çıkmıyorum. Birisine laf düşmanlık yapmak için çıkmıyorum. Ne kadar fazla insanı mutlu edebileyim diye çıkıyorum. Yoksa madem siyasete girmişsin, belediye başkanı makam arabası geliyor, şoförler seni karşılıyor, alıyor evden, makamda herkes geliyor, seni ünlü ediyor, başkanım başkanım diyor, güzel rağbet görüyorsunuz. Bana bunlar lazım değil ki. Benim en büyük itibarım kendimimdir.


Öyle bir itibara da ihtiyacım yok. Ben maden mühendisiyken de itibarlıydım. Ama ben öyle bir insan değilim ben insanları mutlu etmek için siyaset yapıyorum ve çözüm getiriyorum. 36 yaşında bunu her yerde, her şekilde beni kandırıyordu şimdi beni kimse kandıramaz.



İlknur Çıtlık: İnsanların güvenini tekrar nasıl kazandınız?


Ali Bektaş: Ben insanların güvensizliğinden kaybetmedim oyumu yüzde 33 kaybederek kaybettim. İnsanlar bana güvenmiyor değildi. Güvendi. Fakat gücüm yetmedi. Bir ak parti rüzgârına 5 partinin birleşmesine. Ben işçimin maaşını verebilseydim Sayın Başbakanın kendisi dahi benden burada seçimi alamazdı.


İnsanlar beni gerçekten seviyorlardı. Ben bunun farkındaydım ve bunu sonradanda hissettim. Bu yüzden ben dersimi iyi çalıştım diyorum. Şimdi en az hata yaparak hatalarımı en aza indirecek şekilde yaparak yapmaya çalışıyorum. Hatta bazıları diyor ki &[#]8216;çok kesin konuşuyorsun.&[#]8217; hayır kesin konuşmuyorum. 3 paralık adama değer vermiyorum. 3 paralık adama 4 paralık değer verirsem 1 para kendimden kaybetmiş olurum. Bazılarıyla görüşmediğimde &[#]8216;neden kapıdan almıyorsun&[#]8217; diyorlar. Niye görüşecekmişim onunla. Ona ayıracağım vakti bu garibana ayırırım. Garibanın derdini çözerim. Benim çakal takımıyla ne işim olur. Adam biraz daha zengin olsun biraz daha fazla yesin, biraz daha insanların kanını emsin, zamparalık yapsın diye ben o adamı niye kapıdan alayım. Bekleyecek. Herkes haddini bilecek. Türkiye herkes birilerine bir yerleri peşkeş çekebilir ama Ali Bektaş&[#]8217;ın belediyesinde kimse kimseye peşkeş çekemez. Kimseye diyet borcumuz yok. Ben tamamen Kozlu insanın sevgisiyle belediye Başkanı seçildim. Projelerimiz hayata geçsin Kozlu&[#]8217;daki işsizlik oranı yüzde 2-3&[#]8217;lere düşecek. Onlarda iş beğenmeyenler olacak. Şu anda Kozlu öyle parlayan bir yıldız ki, herkes bu tarafa doğru gelmeye çalışıyor. Kim ne derse desin herkes bulunduğu yeri övünebilir ama Kozlu&[#]8217;daki sahilde büyük bir rant var. Eğer Ali Bektaş bu koltuğa gelmeseydi, bu Kozlu birilerine peşkeş çekilecekti. Sıkıntı oydu zaten. Kozlu Zonguldak&[#]8217;ın polis evinden ılıksuya kadar nefes alabilecek en önemli bölgesi. kozlu belediyesi Türkiye de nüfus büyüklüğü açısından ilk yüzde 7 belediyeye girdi. 850 tane ilçenin 691 inden büyük, 280 tane ön belediyesinin 242 sinden büyük, Anadolu&[#]8217;nun en büyük beldesi. Türkiye&[#]8217;nin Anadolu&[#]8217;nun en büyük belediyesi, 7 vilayetten de büyük bir belediye ve tek sorumlusu siz başka hiçbir devlet kapısı yok.


Karakoldan başka. Her şey size geliyor. Burada ne yapacaksanız siz yapacaksınız. Doğrusunu, yanlışını, hırsızlığını, arsızlığını namussuzluğunu hep belediye başkanı yapacak. Bunun için kozlu belediyesi çok önemli bir belediye. Onu hiçbir zaman olur olmaz böyle şarlatanların eline bırakmayacağım. Benim tek amacım var beş seneyi alnım açık çıkarabilmek ve beş senenin sonunda dediklerimi yapmazsam siyaset yapmam.



İlknur Çıtlık: 5 yılın sonunda yine adaylığınızı koyacak mısınız?


Ali Bektaş: Allah sağlık veya sıhhat verirse belediye başkanlığını seviyorum. Milletvekilliğini istemiyorum. Milletvekilliğini sevmiyorum. Hele muhalefet milletvekilliğini hiç sevmiyorum. Ben bu beş senede &[#]8216;demek ki isteyince parasız pulsuz da olsa Avrupa&[#]8217;daki kentler gibi bir kent oluyormuş&[#]8217; denilmesini istiyorum. Hep iyi ve kaliteli işler yapmak istiyorum. Kozlu&[#]8217;da Zonguldak&[#]8217;ta hiç kaliteli bir iş yapan olmadı, olmamıştır herkes birbirini yemiş. Ben birisi kırılmasın diye yok ciddi bir işi biraz oyalıyordum. Hayır, kırılacak olan kırılsın, darılacak olan darılsın. 100 kişiden 20 kişi darılsın. 80 kişi memnunsa o 80 kişi benim için çok daha önemlidir. Demokraside herkesin hakkını savunmak lazımdır ama bir kişiyi mutlu edeceğim diye 99 kişiyi de ağlatmayalım. Kozlu Avrupa kenti olacak diye düşünüyorum. Herkes o belediye sarayını, sahil projesini ve dereyi temizlediğimiz zaman binalarını bile değişecek. Zonguldak&[#]8217;ın en büyük sorunu şehrine sahip çıkan siyasetçiye hiç kavuşamaması. Herkesin gizli bir hesaplaşma içerisinde. Ben mesela protokol bayramlaşmalarını hiç sevmem. Herkes birbirine baka baka yalandan gülümser ve yalandan selam verir. Çok nadir giderim oraya. Ben böyle sahte selamlaşmak istemiyorum. Ben böyle siyasette istemiyorum. Benim amacım siyaset yapmak değil. Siyaset dediğin bazı insanlar tarafından bizde bunun kenarında buluşalım da bizde menfaatimiz olsun diye yapılır. Asla böyle düşünmedim.


Beş sene sonrasını da düşünen en adi şerefsizdir. İnsanlar bana artık yeter, bırak, yada ancak insanlar orada aday olmamı isterlerse olurum. Başka türlü mümkün değil olmam. Bir şeref, iki dönem tarihin en genç belediye başkanı oldum.


Kozlu&[#]8217;da en farklı seçimi almış bir insanım. Kimim ben? Sıradan bir insan. kahvesinden işine, camisinden evine giden, hiçbir özelliği olmayan, öyle para pul arkasında hiç bir mafya gücü olmayan, kimsenin destek vermediği, sıradan bir insanım


Mühendis olmaktan başka hiçbir özelliğim yok. Bu sıradan insanlar, bu sıradan insanı iki defa onurlandırmışlar ve bu bana ömür boyu yeter. Her zaman söylüyorum Halil ağabey bir sahil projesi yapmıştır ve efsane başkan olmuştur. Ben öyle başkan olmak istemiyorum. Ben şehrinin her insanının evinden mutlu kalktığı, evinde ekmeği olduğu bir şehir yaratmak istiyorum. Ben Kozlu&[#]8217;dan sorumluyum ve Kozlu&[#]8217;yu becerebilirsem daha üstünü o zaman hak ederim. Yoksa bir üstünü hak edemem. Zonguldak&[#]8217;taki insanlar ben milletvekili olayım diyor. Ama insanın önce milletin içinden olması lazım. Evine ekmek getiremeyen insanın açlığını içinde hissetmesi lazım. Laf olsun diye, kapılar açılsın diye, ömür boyu milletvekili adından faydalanılsın diye milletvekili olunmaz. Ben adam gibi bir Kozlu yapayım zaten milletim beni milletvekili yapar. Kozlu&[#]8217;da yapılanları görenler milletvekili değil de herkes &[#]8216;bizim belediye başkanımız Ali olsun&[#]8217; der. İnsanlar artık samimiyet istiyor.


Bizi eleştirenler işe yerleştiremediniz diyenler. Ama onu da biranda yapmanız mümkün değil. Biz burada kimsesizlerin kimsesi olmaya geldik. Belediye başkanı o şehre bir şey katamadığı sürece laf olsun diye belediye başkanı olunmaz.



İlknur Çıtlık: Türkiye Değişim Hareketi&[#]8217;nde bir hedefiniz veya beklentiniz var mı?


Ali Bektaş: Türkiye Değişim Hareketinden bir beklentim olsa milletvekili adayıyım diye çıkardım. Çünkü Sarıgül ile direk bağlantısı olan bir insanım. Biraz kıskançlık yapsam Harun Akın&[#]8217;ı kıskanırdım. Harun Akın&[#]8217;ı zorla ben soktum. Şimdi Harun İl Başkanı ve yüzde 99 milletvekili adayı olacak. Öyle bir kıskançlığım olsa benden başkasının burada milletvekili adayı olması mümkün mü? Öyle bir derdim yok. Harun Akın benim arkadaşımdır. Adam gibi adamdır. Birbirimizi hiç satmadık. Benim yaradılışımda da satmak gibi bir şey yoktur. İstemediğim insanı kesip atarım. Hiçbir zaman kesip atmadığım insanlar gariban insanlardır. Zaten adam ezilmiş bir de ben mi ezeyim.



İlknur Çıtlık: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?


Ali Bektaş: Siyasetteki tek beklentimiz insanları mutlu edebilmektir. Bizim de hata yaptığımızı kabul etsinler ama ilk hatada hemen yerden yere vurmasınlar. Oturup doğruları birlikte paylaşalım. Ben esnaf toplantıları yaparım. Bir esnafın sokakta dedikodumu yapmasını istemem. Esnaf toplantılarında &[#]8216;küfür edecekseniz yüzüme söyleyin&[#]8217; diyorum. Zonguldak&[#]8217;ın tek hastalığı bu. Zonguldak halkından tek istediğim Allah&[#]8217;a yalvarır gibi yalvarıyorum adam gibi adam olmayanlara oy vermeyin. İçinizde hiçbir pazarlığınız olmasın. Günlük yüzünüze gülenlere değil, insanların yaşam tarzlarına bakın. 5 sene boyunca size kral olacak adamları seçmeyin. Kardeş, ağabey, baba, evlat olan insanları seçin. Karşılıksız sevenleri seçin. Bana göre Zonguldak Türkiye&[#]8217;nin en güzel şehri. Ama layık olduğu yerde değil. Zonguldak&[#]8217;a gelen her insan &[#]8216;ne burası ya&[#]8217; diyorlar. Binlerce şehit veriyorsun ama asalak olarak görünüyorsun. Biz bunu hak etmedik. Çok şeyleri hak ettik ama 40 senedir adam gibi adam seçemedik. Ben her sene çıtayı yükselteceğim.





İlknur Çıtlık: Ali Bektaş nasıl bir baba?


Mustafa Kemal Bektaş: Bence çok iyi kalpli birisidir. Bizi de düşünür ama işlerinden dolayı vakit ayıramıyor. Ama hoşgörülü karşılıyoruz. Haksızlığa tahammülü yok. Babamla gurur duyuyorum. Babamın seçimi kazanacağına inanıyordum. İyi bir belediye başkanı. Her dediğimi yapıyor. Eksikliğini hissediyorum. Ancak akşamları görüyorum. Kozlu için seçimi kazanması iyi oldu ama bizim için kötü. İkinci seçimi kaybettiğinde çok üzüldüm. Yazık oldu diye düşündüm. Ama ben babamla gurur duyuyorum. Ben siyaseti düşünmüyorum. Hele hele babamın çektiklerini düşününce hiç düşünmüyorum ben elektrik, elektronik bölümünü istiyorum.

Editör: Pusula Gazetesi