Zonguldak İl Tarım Müdür Vekili Cemalettin Çataklı, İl Tarım Müdür Yardımcısı Yaşar Erdoğan ve Zonguldak Ziraat Odası Başkanı Hasan Kabarık&[#]8217;ın yaptığı girişimler üzerine ABD&[#]8217;de likapa üretimi yapan şirketin yöneticilerinden İdeal Karçelik Plastik Firması Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Çelik ile Maviyemiş Organik Tarım ve Fidancılık Şirketi Yöneticisi Fethiya Sarol Saraağazade, Zonguldak&[#]8217;ın Elvanpazarcık Beldesi&[#]8217;ne geldi. Elvanpazarcık Beldesi Belediye Başkanı Hüseyin Uzun&[#]8217;un da çabaları ile bölgede gösterilen arazi koşullarını inceleyen firma yöneticileri, bölgenin coğrafi yapısından genel anlamda memnun olurken, toprak yapısı ve iklim koşullarının da likapa üretimine uyum sağlaması durumunda 2010 yılında yatırımlara başlanması bekleniyor. Firma sahipleri ve yöneticilerinin 2 kez bölgeye gelerek inceleme yaptığı öğrenilirken, Zonguldak İl tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından bölgeden alınan toprak tahlilleri incelenmek üzere laboratuara gönderildi. Zonguldak İl Tarım Müdür Yardımcısı Yaşar Erdoğan, firmaların üzümsü meyveler işleme, değerlendirme ve eko turizm yönünde çalışma yapmak istediğini ve bu yöndeki ön inceleme ve temasların sürdüğünü kaydetti. Toprak ve iklim koşulları gibi konularda sorun çıkmaması halinde bölgeye ciddi bir yatırımın söz konusu olacağını anlatan Zonguldak Tarım Müdür Vekili Cemalettin Çataklı, &[#]8220;Firma yetkilileri ile birlikte araziyi inceledik. İlk temaslarda, yatırımcıların işi ciddiye aldıkları yönünde izlenim edindik. Söylenen yatırımların yapılması halinde 800 ile 1200 kişiye varan istihdam söz konusu olacak. Ayrıca bölge ekonomisine de önemli hareket getirecek. Gerçekten çok ciddi ve önemli bir proje. Böyle alanların değerlendirilebilmesi için kurum olarak elimizden gelen desteği veriyoruz&[#]8221; dedi.


YATIRIMCILARA ÇAĞRI
Firmanın koşulların uygun bulunması halinde firmanın 2010 yılında projeyi hazırlayarak yatırımlara başlanacağını belirten Zonguldak Ziraat Odası Başkanı Hasan Kabarık, firma yetkililerin arazilerin genel yapısından memnun olduklarını kaydetti. Yatırım yapılacak alanın merkeze uzaklığının 18 kilometre olduğunu belirten Kabarık, &[#]8220;İki kez incelemeye gelen firma yetkilileri, Elvanpazarcık Beldesi Yayla mevkiinde belirlenen arazileri çok beğendi. Toprak tahlilleri alındı. Sonuçlar olumlu çıkması halinde meteoroloji yetkilileri ile görüşerek, iklimi konusunda bilgi alacaklar. Bu aşamalarda sorun çıkmazsa, yatırım konusu kesinleşecek. 2010 yılı içerisinde gerekli proje ve alt yapı çalışmalarını tamamlayarak, yatırımlar start alacak. Üretim ise arazisini satmak isteyen köylülerden yerler satın olarak yapılabileceği gibi, satmak istemeyen arazilerde ise kiralama yöntemi kullanılacak. Ayrıca likapa işleme tesisleri de düşünüldüğü için çevrede üretilen likapalar da toptan olarak çiftçilerden satın alınabilecek. Ekoturizmi çerçevesinde de otel, kamp alanı ve bungalov evleri gibi dinlenme yer tesisi düşünülüyor&[#]8221; diye konuştu.
Toprak yada iklim yapısında olumsuzluk çıkması halinde ise bölgede yatırım yapabilecek işadamları konusunda ülke çapında araştırmaların da devam ettiğini belirten Kabarık, tarım ve turizm anlamında bölgenin elverişli olduğunu söyleyerek, yatırımcıları bölgeye de davet etti.
Elvanpazarcık Beldesi Belediye Başkanı Hüseyin Uzun&[#]8217;da, belirlenen arazilerin 40 yıldır işlenmediğini ifade ederken, arazilerin dinlenmiş olmasının firma için de büyük şans olduğunu söyledi. Tarım ve ekoturizm alanında yapılması düşünülen yatırım belde için çok büyük bir fırsat olduğunu anlatan Uzun, ise şöyle konuştu:
&[#]8220;Bölgemiz için gerçekten çok büyük ve güzel bir fırsat. Ülke genelinde olduğu gibi beldemizde de büyük sorun olan işsizlik ve çocuklarımızın da geleceği için bu proje çok önemli. 40 yıldır işlenmeyen arazilerden 15 adet numune alınarak tahlile gönderildi. Araziler, eski Ankara karayolu üzerinde olması nedeniyle ulaşım yönünden de çok güzel yerdeler. Firmalar kesin karar vermesinin ardından köylülerle birebir temaslar yaparak, kiralama ve satış yöntemleri üzerinde görüşmeler başlayacak.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi