Ak Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Amasra&8217;da çıkarmaya hazırlandığı kömürü kurmayı planladığı termik santralde değerlendirmeyi hedefleyen Hema Endüstri A.Ş.&8217;nin santral için bakanlığa yaptığı ÇED başvurusunun santral yapılacak anlamına gelmediğini söyledi. Tunç, ÇED başvuru dosyasını Valiliğin internetteki sitesinden alan yerel gazetenin &8220;termik santral geliyor&8221; başlığıyla yaptığı haberin yanlış anlaşılabileceğini belirterek, ÇED süreci ile halkın görüşünün alınacağını, her şeyin yasalar çerçevesinde gerçekleştirildiğini ifade etti. Milletvekili Tunç, dün yaptığı açıklama ile gelişmelere açıklık getirmeye çalıştı.



Firmaya santral izni verilmedi



Milletvekili Tunç, &8220;Hattat Holdingin kurmayı planladığı Termik Santral için ÇED başvurusunda bulunmuş olmasının, Termik Santral için izin verildiği anlamına gelmemektedir. İlgili firmanın kendisinin hazırlayıp Çevre ve Orman Bakanlığına sunduğu ÇED başvuru dosyası Bakanlıkça incelenecek, ÇED Raporu için gerekli olan halkın katılımı toplantıları ve diğer süreçler neticesinde ortaya çıkan durum değerlendirilerek ÇED Başvurusunun reddine ya da uygunluğuna karar verilecektir&8221; dedi.



Önce halkın görüşü alınacak



Milletvekili Tunç, ÇED Başvuru dosyasının Valilik internet sitesinden yayınlanmasının ardından basında yer alan &8220;termik santral geliyor&8221; şeklindeki açıklamaların yanlış anlamalara sebebiyet verebileceğini belirterek, başvurunun Valilik internet sitesinden duyurulmasının yasal bir zorunluluk olduğunu, kamuoyunun bu konuda bilgilendirilmesinin amaçlandığını ve kamuoyunun bu konudaki tepkilerinin alınacağını ve buna göre ÇED sürecinin olumlu ya da olumsuz neticelendirileceğini söyledi.



Her şey yasalara uygun yapılıyor



Ak Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, her şeyin yasal prosedür içerisinde gerçekleştirildiğini belirterek, &8220;çevreye zarar verecek bir faaliyete izin verilmesinin hem yasalarımız hem de imzaladığımız uluslar arası sözleşmeler gereğince mümkün olmadığını, Çevre Kanununu çıkaran, Çevre ile ilgili Uluslar arası anlaşmaları imzalayan bir iktidar bu önemli konuda da Bartın halkının görüşlerini ön planda tutacaktır&8221; dedi.



Görüş ve öneriler alınacak



Tunç, gerçekleştirmeyi planladıkları faaliyetler sonucu, çevre sorunlarına yol açabilecek kurum, kuruluş ve işletmelerin çevreye yapabileceği tüm olumsuz etkilerin göz önünde bulundurularak, çevre kirlenmesine sebep olabilecek artık ve atıkların ne şekilde zararsız hale getirileceğini ve bu hususta alınacak tedbirleri belirten rapor ve faaliyetle ilgili proje tanıtım dosyasını Çevre ve Orman Bakanlığına sunmalarının zorunlu olduğunu söyledi. Milletvekili Tunç: Bakanlıkça kurulan İnceleme Değerlendirme Komisyonu önce, halkı yatırım hakkında bilgilendirmek, projeye ilişkin görüş ve önerilerini almak üzere proje sahibi tarafından projenin gerçekleştirileceği yerde Bakanlık ile mutabakat sağlanarak belirlenen tarihte, halkın katılımı toplantısını düzenleyeceğini de söyledi.



Kararı bakanlık verecek



Tunç, Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporunu incelemek isteyenlerin, Bakanlık merkezinde veya İl Çevre ve Orman Müdürlüğünde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebileceklerini belirtti. Milletvekili Tunç; Valiliğe bildirilen görüşlerin Bakanlığa iletileceğini, bu görüşlerin Bakanlıktaki komisyon tarafından dikkate alınacağını ve nihai ÇED Raporu ile diğer belgelerin Bakanlığa sunulmasını takiben, inceleme Değerlendirme Komisyonu´nun Rapor hakkındaki kararını esas alarak, Bakanlık "ÇED Olumlu Kararı" ya da "ÇED Olumsuz Kararı" vereceğini ifade etti.



Bilimsel araştırma yapılacak



Milletvekili Tunç, bu konuda söyleyecek sözü olanların, itirazı olanların görüş ve önerilerini, tepkilerini yasal prosedür içerisinde yetkili kurum ve kuruluşlara aktarması gerektiğini belirterek; &8220;Bu görüşler Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından dikkate alınarak karar verilecektir. ÇED Başvurusu termik santral yapılacağı anlamına gelmemektedir, yapılan iş halkımızın bu konudaki görüşlerini almaktan ve çevreye etkilerini bilimsel ve teknik olarak araştırmaktan ibarettir&8221; dedi.


Editör: Pusula Gazetesi