Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocaklarında meydana gelen kömür yangınlarıyla mücadele için Ukrayna&[#]8217;da kullanılan toz kimyasal söndürme cihazı ile köpük jeneratörü 23 Aralık 2009 tarihinde TTK Karadon Müessesesi&[#]8217;nde denenmeye başlandı.
Eski Enerji ve Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler döneminde Türkiye ile Ukrayna arasında başlatılan enerji işbirliği kapsamında TTK&[#]8217;nın 12 teknik elemanı 2007 yılında Ukrayna Makine Enstitüsü&[#]8217;nde kömür degajı konusunda eğitim görmüştü.
2008 yılında yine bu kapsamda Ukrayna&[#]8217;nın Resirator Enstitüsü ile yangınla mücadele konusunda bir protokol imzalanarak iş birliği başlatılmıştı. Ukrayna&[#]8217;dan gelen uzmanlar TTK ocaklarında yaptıkları incelemelerde kömürün kendiliğinden yanabilirliğinin tespiti ve yangın sonucu çıkan gazlardan yangın sıcaklığına karar verme konusunda yapılan eğitim çalışmaları sonuçlandırıldı ve TTK uzmanları eğitildi. Yine maden ocaklarında yangınla mücadele kapsamında Ukrayna ocaklarında açık ve gizli yangınlara karşı kullanılan ekipmanların TTK&[#]8217;ya ait ocaklarda da uygulanabileceği düşünülerek 1 set köpük jeneratörü, 1 set toz kimyasal söndürme teçhizatı satın alındı.
İlk olarak 22 Aralık 2009 tarihinde Eğitim ocağında denenen yeni teçhizat 23 Aralık 2009 tarihinde ise Karadon Müessesesi&[#]8217;nde denenmeye başlandı. Yeni techizatların deneme işlemi sırasında TTK Genel Müdür Yardımcısı Çetin Onur, TTK İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanı Mesut Öztürk, TTK Karadon Müessese Müdürü İsmail Güner, GMİS Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, GMİS Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Osman Tutkun, GMİS Genel Eğitim Sekreteri Eyüp Alabaş, GMİS Karadon Şube Yöneticileri de hazır bulundu. Yeni ekipmanların ocak yangınlarının söndürülmesinde başarılı olduğu görüldükten sonra diğer müessese ocaklarında da yaygınlaştırılacağı bildirildi. Yeni ekipmanla açık ve kapalı yangınlarla daha etkin ve bilimsel olarak mücadele edilebileceği belirtiliyor.
TTK Karadon Müessesesi&[#]8217;nde Ukrayna&[#]8217;dan alınan yeni yangın söndürme techizatlarının denenmesi sonrasında, TTK Genel Müdür Yardımcısı Çetin Onur ve TTK İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanı Mesut Öztürk, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Karadon Şubesi&[#]8217;ne geçerek, GMİS Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Osman Tutkun, Genel Eğitim Sekreteri Eyüp Alabaş ve Karadon Şube Yöneticilerini ziyaret etti.
Editör: Pusula Gazetesi