Batı Karadeniz'in "Sağlık Üssü" olan Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi yoğun bakım ünitelerinin kapasitesini üç yılda yüzde 100 artırdı. Zonguldak'ın yanı sıra Batı Karadeniz Bölgesi'nin sağlık alanındaki pek çok ihtiyacına cevap veren BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, artan kapasitenin yanında yeni nesil cihazlarla da hastalıkların tanı ve tedavisinde sonuç odaklı hizmet veriyor.

Sağlık alanında her geçen gün kendini geliştiren ve yenileyen BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi ile ilgili olarak Merkez Müdürü Doç. Dr. Bekir Hakan Bakkal, merkez ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde son üç yılda yoğun bakım yatak sayısının yüzde 100 arttırıldığını belirten Müdür Doç. Dr. Bakkal şunları söyledi:

"Yoğun Bakım Üniteleri, sunulan sağlık hizmetlerinin önemli bir ayağını oluşturmaktadır. Genel durum bozukluğu olan hastaların takip ve tedavisinin yapıldığı, hastalar için en yüksek oranda imkanların kullanıldığı, donanımı ve uygulamaları ile çok özel birimlerdir. Bölgede Yoğun Bakım Ünitelerine duyulan ihtiyacın farkında olduğumuz için mevcut kapasitenin artırılması ve iyileştirme çalışmalarına özel bir önem verdik."

Yoğun bakım ünitelerindeki yatak sayısı ve seviyesinin artması için büyük çaba harcadıklarını belirten Bakkal, "2013 yılında hastanemizde ikinci ve üçüncü seviye 41 olan erişkin ve yeni doğan yoğun bakım yatak sayımızı, 2017 yılında 83 yatak kapasitesine çıkardık. Hizmete giren yoğun bakım yatakları, hastalarımızın sevklerinin azalmasına ve nitelikli sağlık hizmeti almalarına katkı sağladı. Merkezimiz artan yetişkin, çocuk ve yeni doğan yoğun bakım yatak kapasitesi ile bölge yükünü önemli ölçüde üstlenerek, hastalarımızın diğer illere sevkini asgari düzeye indirilmesini sağlamıştır. Çocuk Yoğun Bakım Ünitemiz, mevcut 7 yatağı ile son 1 yılda 244 çocuğumuza hizmet vermiştir. 2015 yılında yeni açılan B3 Anestezi ve Cerrahi Yoğun Bakım Ünitemiz 10 yataklıdır ve son 1 yılda 530 hastaya tedavi imkanı sağlamıştır. Yine 2015 yılında açılan 18 yatak kapasiteli C3 Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi ile yenilenerek açılan 10 yatak kapasiteli B4 Koroner Yoğun Bakım Ünitesinden son 1 yılda sırasıyla 983 ve 1200 hastamız faydalanmıştır. 2016 yılında yenilenerek açılan 4 yataklı Kardiyovasküler Cerrahi Yoğun Bakım ve 9 yataklı Solunumsal Yoğun Bakım Ünitelerimiz ise son 1 yılda sırasıyla 200 ve 517 hastaya özelleşmiş yoğun bakım tedavisi sağlamıştır. 2017 yılında ise son 1 yılda 351 bebeğimizin nitelikli sağlık hizmetinden faydalanmasını sağlayan 18 yataklı Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitemizin kapasitesi 25 yatak olacak şekilde arttırılmıştır. Ayrıca Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitemizde yeni bir uygulama olan Konjenital Kalp Hastalığı Tarama Cihazı sayesinde doğumdan itibaren mevcut kalp hastalıklarının taramaları erken dönemde yapılabiliyor. Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde bulunan bu cihaz ile doğumsal kalp hastalığı olan bebeklerin erken tanı almakta ve hayatın bu hassas döneminde tedavilerine biran önce başlanması hedeflenmektedir.

Son 4 yılda Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde gerek yeni açılan gerekse yenilenen ve kapasitesi arttırılan yoğun bakımlar ile birlikte kapasitemiz yüzde 100 artmıştır. Merkezimiz son bir yılda 4 binin üzerinde hastaya üçüncü basamak nitelikli yoğun bakım hizmeti verebilmiştir. Hastalara verilen hizmet dışında hastanemiz 'Yoğun Bakım Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Programı' ile farklı illerden gelen sağlık personelini de yetiştirerek bölgemizdeki hizmete dolaylı olarak katkıda bulunmaktadır" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi