Geçtiğimiz hafta sonu Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Gençlik Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından Zonguldak&8217;ta yapılan Türk Halk Müziği Ses ve Solo Çalgı Yarışması Türkiye Finali&8217;nde 15-20 yaş arası erkek solist kategorisinde Bartın&8217;ı temsil eden Bartın Gençlik Değişim Kulübü solisti Murat Köse Türkiye birincisi oldu. 94 puanla tüm rakiplerini geride bırakan Köse, Bartın&8217;ın göğsünü kabarttı. Dernek, kurum ve kuruluşlar arasında yapılan yarışmadan Bartın&8217;a birincilikle dönen Köse; yarışmadan sonra gazetemize yaptığı açıklamada, &8220;Yarışmaya gitmeden önce açıkçası böyle bir düşüncem yoktu ama hayal ediyorduk. Tabi bu hem benim hem de ilimiz için çok büyük ve güzel bir sürpriz oldu. Amacımız ilimizin adını her yerde duyurup, daha güzel yerlere gelmek. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Özellikle saz ekibine ve beni yarışmada destekleyen hocalarıma teşekkür ediyorum&8221; dedi.



Bu gurur ona ait


Yarışmada Bartın&8217;ı temsil etmenin onurunu yaşadığını belirten Köse; &8220;Yarışmaya ilimizi temsil etmek adına katıldım. Tabi katılmamı en çok Orhan hocam istedi. Zaten bende gönüllüydüm. Yarışmada 13&8217;ncü olarak sahne aldım ve Yozgat türkülerinden &8216;Yeşil ayna takındın mı beline&8217; adlı eseri söyledim. Tabi saz ekibimiz de bulunan değerli hocalarım da bütün hünerleriyle bana destek verdi. Bu yarışmaya katılarak hem ilimizi temsil etmenin gururunu hem de birinci olmamızın sevincini bir arada yaşadık. Sanırım ilimiz uzun zamandır böyle bir derece almamış. Türkiye Finali&8217;nde birinci olmak bizim için büyük bir başarıdır. Sonuçta büyük illerde olduğu gibi profesyonel bir çalışma yaparak bu yarışmaya katılmadık. Biz kendi imkânlarımız çerçevesinde hocalarımızın da desteği ile böyle bir başarı elde ettik&8221; diye konuştu.


TRT&8217;de kayıtlı parçalar seslendirildi


19 kişiyi geride bırakarak birinci olan Murat Köse&8217;nin öğretmenliğini yapan Bağlama Ustası Orhan Çiçek de gazetemize yaptığı açıklamada, &8220;Murat arkadaşımız bundan önceki aşamada İstanbul&8217;da düzenlenen grup yarışmalarında da birinci olarak Türkiye Finali&8217;ne katılmaya hak kazanmıştı. Zaten Zonguldak&8217;ta yapılan Türkiye Finali&8217;ne İstanbul&8217;da yapılan grup yarışmasında dereceye girenler katılabiliyor. Yarışma sırasında yapılan puanlamada solistin seçmiş olduğu türkü, ses rengi, türkünün yöresel şivesi gibi birçok şeye dikkat ediliyor. Tabi öncelikle seçilen eserler TRT&8217;ye kayıtlı olması gerekiyor. Yarışma zaten TRT hocalarının denetimi altında yapılıyor. Bizde Murat kardeşimizin ses rengine uygun bir türkü seçtik. Seçtiğimiz türkünün hem saz eserini gösterecek şekilde hem de solistin ses rengini gösterecek şekilde olmasına dikkat ettik ve çalıştık&8221; şeklinde konuştu.


Murat bizi gururlandırdı


Köse; &8220;Murat kardeşimizde çok kısa bir çalışma neticesinde ilimizi temsil etti ve aldığı birincilikle bizi gururlandırdı. Bir insanın bu yarışmaya katılabilmesi için solist olma özelliğinin olması gerekiyor. Murat&8217;ın sesinde de bu renk var. Yarışmaya katılan iller arasında yöresel ses rengine sahip Kırşehir ekibi de vardı. Kırşehirlilerin sesleri Neşet Ertaş gibidir. Yani Murat kardeşimiz solist bazında Kırşehir, Tokat ve Yalova gibi çok sayıda ilden katılan yarışmacıların önüne geçmeyi başardı ve bu sonuçta Türkiye genelinde yapılan bir yarışma. Bizim buradaki katkımız ne oldu. Murat&8217;ın sesinin güzel olduğunu biliyorduk ve yarışmaya katılması için çağırdık. Murat için seçtiğimiz türkü Yozgat iline ait Yeşil ayna takındın mı beline türküsü oldu. Yarışmada jürinin koymuş olduğu kriterlere göre beste seçimi çok önemliydi&8221; ifadesini kullandı.


Bir çatı altında toplanmak istiyoruz


Halk Eğitim Merkezi&8217;nde kurs öğretmenliği de yapan Orhan Çiçek sözlerini şöyle sürdürdü: &8220;Sonuçta dernek olarak devamlı bir araya gelebilen bir topluluk değiliz. Tabi bunun eksikliğini yaşıyoruz. Bartın&8217;da benim gibi bu işlere gönül vermiş birkaç tane arkadaş daha var. Ben Halk Eğitim Müdürlüğü&8217;nde bağlama öğretmeni olarak çalışıyorum. Gençlerimize kendi kültürümüzü bağlamadan başlayarak halk müziğine kadar öğretmeye çalışıyoruz. Biz imkânlarımız doğrultusundan belli bir çatı altında, hangi kurum veya kuruluş sahip çıkarsa bir araya toplanmayı düşünüyoruz. Tabi biz yine derneklerle çalışıyoruz ama sürekli bir araya gelme şansımız olmuyor. Sadece yarışmalarda bir araya gelebiliyoruz. Tabi o da dernek başkanının inisiyatifine katmış bir şey.


Murat&8217;ı çarşıda otururken çağırdım


Yarışma zamanlarında sağdan soldan adam topluyoruz. Mesela Murat&8217;ı ilk katıldığı yarışmaya çarşıda otururken çağırdım. Tabi burada birinci oldu. Ardında İstanbul&8217;da grup yarışması oldu ve kendisini yine aradım ve yarışmaya gideceğimizi söyledim. Biz sonuçta her yıl bu yarışmalara gidiyoruz ve benim katıldığım yarışmalarda Bartın&8217;a ilk birinciliği kazandıran da Murat kardeşimiz oldu. Yani bizim amacımız ilimizi daha iyi temsil etmek için tek çatı altında toplanmak. Böyle bir uygulama olursa bizden sonra gelen nesillere halk müziğini aşılamak. Şimdi çoğu gence sorsanız türkü bilmezler. İşte bunu yeni nesle aktarabilmek ve bir arada toplanmak istiyoruz.


Amacımız kültürümüzü yaşatmak


Her şeyden önce bizim amacımız kültürümüzü yaşatmak. Yarışma sonuçta maddi olarak çok fazla getirisi olan bir şey değil ama biz bu yarışmalara katılarak ilimizi temsil etmenin gururunu yaşıyoruz. Bu seferki birinciliğimiz de tabi bizim için ayrı bir gurur kaynağı oldu. Tabi Murat kardeşimiz de bu yarışmaya şarkı söylemesini sevdiği için ve Türk Halk Müziği&8217;ne gönül verdiği için katıldı. Sonuçta Bartın&8217;a göre çok daha büyük illerin önüne geçerek alınan bu birincilik bizim için ayrı bir sevinç kaynağı oldu. En basitinden büyük illerde daha profesyonel bir şekilde yapıyor ve en basitinden biz daha bir çatı altında bile toplanmadan bu yarışmada birinci olduk. Zonguldak televizyonu yarışmayı uydudan canlı olarak zaten yayınladı ama bizim yarışmaya katıldığımızdan haberi olan çok az sayıda insan oldu. En azından bunun bilgisi Bartın halkına duyurulabilirdi. Sonuçta ilimizi temsil ettik. Bizi tesadüfen izleyenler ve yakınlarımız izledi. Sonuçta Türkiye Finali&8217;ne gidemeyen çok sayıda il var. Biz birinciliği geçelim sonuçta ilimizi temsil etmeyi başardık. Gençlerimiz için düzenli bir çalışma yapılaması gerektiğini düşünüyorum.
Editör: Pusula Gazetesi