Gittiği her festivalden ödülle dönen "İki Dil Bir Bavul" filmi, Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği´nin katkılarıyla 25 Aralık 2009 Cuma saat 20.30´da Çaycuma Belediye Sineması´nda özel gösterimle izleyiciyle buluşacak.
Özgür Doğan ve Orhan Eskiköy´ün birlikte yönettikleri "İki Dil Bir Bavul" filmi, üniversiteden yeni mezun olan Denizlili genç bir öğretmenin zorunlu hizmetinde atandığı uzak bir Kürt köyünde geçirdiği bir ders yılını, okula yeni başlayan ve Türkçe bilmeyen çocuklarla yaşadıklarını anlatır.
Bir yıl boyunca öğretmenin farklı bir topluluk ve kültür içindeki yalnızlığına, çocuklar ve köylülerle yaşadığı iletişim problemine, çocuklardaki değişime tanık oluruz.
Bu süreç boyunca öğretmen ve çocuklar birbirlerini yavaş yavaş tanımaya ve anlamaya başlarlar.
"İki Dil Bir Bavul" filmi, anadil ve eğitim konusuna insani ve pedagojik açıdan yaklaşıyor. Son derece yalın bir anlatıma sahip olan bu belgesel filmin, ideolojik, politik tartışmaların çok ötesinde, yalın bir gerçeğe, bir çocuğun anadilinde eğitime başlamamasının çocuk açısından olduğu kadar öğretmen açısından da ne anlama geldiğini çarpıcı bir şekilde anlatıyor.
Filmin aldığı ödüller ise şöyle; Antalya Altın Portakal Film Festivali - En İyi İlk Film Ödülü; 15. Gezici Film Festivali - Gümüş Boğa Ödülü; 15. Londra Türk Film Festivali - Seyirci Ödülü; Abu Dabi 9. Orta Doğu Film Festivali - En İyi Orta Doğu Belgesel Film Ödülü; Uluslararası Romanya Film Festivali - En İyi Belgesel Film Ödülü; Adana Altın Koza Film Festivali - Büyük Jüri Yılmaz Güney Ödülü; Adana Altın Koza Film Festivali - Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) En İyi Film Ödülü; 5. ZagrebDox - LITTLE STAMP En İyi Film; Saraybosna Film Festivali - EDN Talent.
Editör: Pusula Gazetesi