CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, İçişleri Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü sırada meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada, Ankara Sıhhiye&8217;de eylem yapan Tekel işçileriyle onlara destek veren milletvekillerine ve orada görev yapan gazetecilere emniyet güçleri tarafından tazyikli su, biber gazı ve copla yapılan müdahaleye tepki gösterdi. CHP grubu adına konuşan Milletvekili Yalçınkaya, demokratik bir biçimde hak arayan insanlara orantısız güç kullanılarak zulüm yapıldığını belirterek, İçişleri Bakanını kınadığını söyledi. Yaşananların hükümetin ve bakanlığın demokrasiyi anlayışını gösterdiğini vurgulayan Yalçınkaya, haklarını arayan insanların acımasızca saldırıda bulunulduğunu, Kürt açılımı nedeniyle Kuzey Irak&8217;tan Türkiye&8217;ye gelen teröristlerin de kahraman gibi karşılandığını ifade ederek, İçişleri Bakanına hitaben &8220;Siz zalime kuzu, mazluma aslan kesiliyorsunuz&8221; dedi.



Siyasi sorumluluğun gereğini yapın



Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya&8217;nın meclisin 35. birleşiminde kürsüden yaptığı konuşma şöyle; Sayın Başkan, saygıdeğer milletvekili arkadaşlarım; İçişleri Bakanlığı bütçesiyle ilgili konuşmak üzere, Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına söz almış bulunuyorum. Hepinizi saygılarımla selamlıyorum. Konuşmama başlamadan önce, Sıhhiye Abdi İpekçi Parkı´nda haklarını arama mücadelesi yapan Tekel işçileriyle, onları ziyarete giden milletvekillerimize emniyet güçlerinin orantısız güç kullanarak acımasızca saldırmalarına müsamaha gösteren, yol açan, Sayın İçişleri Bakanını kınıyor, siyasi sorumluluğunun gereğini yapmaya davet ediyorum. Sayın Bakan, Tekel işçilerine, Demiryolu işçilerine, itfaiye çalışanlarına zulüm ederek adaleti gerçekleştiremezsiniz. Şimdi, soruyorum size: Zulüm ettiğiniz bu insanlar ne yapmış?



Demokrasi anlayışınız bu mu?



Tekel&8217;e ait fabrikalarda çalışan bu işçi kardeşlerimiz, iş yerlerinin özelleştirme kapsamı içerisinde birilerine peşkeş çekilerek satılması nedeniyle çalışma şartlarının değişmesi ve aldıkları ücretlerin çok aşağıya düşürüleceği endişesiyle yakında sıkıntıya gireceklerinden korkarak Ankara´da hak arama mücadelesi yapıyorlar; üstelik demokratik bir şekilde, hiç kimseye zarar vermeden, kırıp dökmeden, kimsenin canını yakmadan; karşı karşıya kaldıkları haksızlıkları kamuoyuna duyurmak, Hükûmet yetkililerine isteklerini iletmek için. Bu kadar masumane davranış karşısında sizin yaptığınız bu insanların üzerine dondurucu soğukta su sıkmak, gözlerine biber gazı püskürtmek. Bu mu sizin demokrasi anlayışınız? Bu mu insanlık? Hiç mi vicdanınız sızlamıyor, rahatsızlık duymuyorsunuz?



Teröriste kahraman muamelesi



Bu insanlar işleri için, aşları için, çocuklarının geleceği için ülkemizin değişik yerlerinden geldiler, demokratik bir biçimde haklarını arıyorlar. Bu insanlara, onları ziyarete giden milletvekillerimize ve görevleri gereği orada olan basın mensuplarına terörist muamelesi yapıyor, acımasızca saldırıyorsunuz ama Habur´dan girenleri karşılamak için müsteşarınızı, genel müdürünüzü, valinizi, kaymakamınızı, savcınızı, hâkiminizi gönderip gelenleri törenlerle, kahramanlar gibi karşılattırıyorsunuz. Onları baş tacı yapıyorsunuz fakat bu görüntülere tahammül edemeyerek sizleri protesto eden şehit ailelerini, Ankara´da haklarını arayan işçilerimizi, mağduriyetlerini dile getirmek için seslerini yükselten emeklilerimizi, üniversite harçlarını protesto eden gençlerimiz coplatıyorsunuz. Bu mu sizin adaletiniz?



Hak ve adaletin değil acı ve öfkenin sesi



Dün akşam Sayın Genel Başkanımla birlikte Konya´da Hazreti Mevlânâ´yı anma törenlerindeydik. Sayın Başbakan orada yaptığı konuşmada "Biz ülkemizde hak ve adaletin sesini yükselteceğiz" dedi. Gariban Tekel işçisine biber gazı sıkarak, basınçlı su tutarak hak ve adaletin sesi nasıl yükselebilir? Dün Abdi İpekçi´de duyulan sesler hak ve adaletin sesi değil, sadece ve sadece oradakilerin acı ve öfkelerinden doğan seslerdi. Gene Başbakan konuşmasının içerisinde "Hiddet ve şiddet bizim işimiz değil" diyor. Şimdi, Başbakana soruyorum: Sizin İçişleri Bakanınız tarafından verilen talimatla Tekel işçilerine ve milletvekillerine yapılan neydi acaba?



Aldığınız ahların vebalini çekeceksiniz



Başbakan, konuşmasının bir yerinde de "Başkalarına zulüm ederek adaleti gerçekleştiremezsiniz" diyor ama siz Sayın Bakan, kabinenin bir bakanı olarak Başbakanınızın samimi olmasa da- söylemine ters düşerek haklarını arayan masum insanlara zulüm ediyorsunuz. Siz, zalime kuzu, mazluma aslan kesiliyorsunuz. AKP İktidarı olarak bu ülkeye ve onun güzel insanlarına karşı öylesine büyük günahlar işliyorsunuz ki o insanların her gün ahını alıyorsunuz ve günah işlemekten de hiç korkmuyorsunuz ama aslında korkmanız lazım. Allah, kul hakkı yiyenlerin, kul hakkı yiyerek günah işleyenlerin tövbelerini kabul etmez. Dolayısıyla, siz de affedilmeyen bu günahlarla yaşayacağınızdan belki bu dünyada değil ama öbür dünyada asla rahat edemeyecek, sürekli bu aldığınız ahların vebalini çekeceksiniz.



Meydana gelen olaylar açılımın sonucu



Ülkemizin bölünmez bütünlüğünü, yurdumuzun iç güvenliğini ve asayişi, kamu düzeniyle genel ahlakı korumakla görevli bakanlığımız maalesef hukuki dayanağı olmayan, toplumun huzurunu bozmaktan öteye gitmeyen ve ülkeyi yangın yerine çeviren Kürt Açılımı Projesi´ni Polis Akademisinden başlatarak kamu düzeninin tesisine değil, tam tersi, bozulmasına katkı sağlayan bir projenin aracısı olmuştur. Son günlerde, yurdun çeşitli bölgelerinde yeniden tırmanmaya başlayan, vatandaşlarımızın mal ve can güvenliğinin yok edildiği ve en son teröristler tarafından Tokat´ta 7 askerimizin şehit edilerek 3 askerimizin de yaralandığı olaylar bu açılımın sonucudur. Buradan tüm şehitlerimize Allah´tan rahmet, yakınlarına ve ulusumuza başsağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum Bu düşüncelerimle İçişleri Bakanlığı bütçesinin hayırlı olmasını diliyor, yüce Meclisi saygılarımla selamlıyorum.



Yalçınkaya 8 dakika kürsüde kaldı



Yalçınkaya&8217;nın konuşması CHP sıralarından sık sık alkış aldı. Yalçınkaya&8217;nın konuşma yaptığı gün kürsüye çıkan diğer milletvekillerinin isimleri ve partileri şöyle; Gruplar adına: Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına: Ankara Milletvekili Bekir Aksoy, Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir, İzmir Milletvekili Kamil Erdal Sipahi, Ankara Milletvekili Ahmet Deniz Bölükbaşı.


Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu adına: Eskişehir Milletvekili Hasan Murat Mercan, Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Düzce Milletvekili Yaşar Yakış, İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Ardahan Milletvekili Saffet Kaya, Çankırı Milletvekili Nurettin Akman, Niğde Milletvekili İsmail Göksel.


Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına: Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, Mersin Milletvekili Ali Oksal, Adana Milletvekili Hulusi Güvel, Ordu Milletvekili Rahmi Güner, İstanbul Milletvekili Şükrü Mustafa Elekdağ.


Şahıslar adına: Lehte Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel, aleyhte İstanbul Milletvekili Çetin Soysal.

Editör: Pusula Gazetesi