Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) eski Genel Başkanı Ramazan Denizer´in resmi belgede sahtecilik ve sendikanın parasını usulsüz harcamaktan yargılandığı davanın ilk duruşması geçtiğimiz günlerde gerçekleşmişti.
GMİS eski Genel Sekreteri Mustafa Dağlıoğlu, dönemin Sendika Başkanı Ramazan Denizer´in sendikanın parasını usulsüz olarak kullandığını belirterek, suç duyurusunda bulunmuş ve Genel başkanlık yarışının devam ettiği günlerde yapılan bu şikâyet seçimlere de damgasını vurmuştu.
Müfettişlerin yaptığı incelemelerin ardından yapılan Savcılık soruşturmasında, şikâyetçi olan Mustafa Dağlıoğlu başta olmak üzere, Denizer döneminin Yönetim Kurulu Üyesi olan ve tartışmalı kongrede başkan seçilen Ramis Muslu ile yine önceki dönem yöneticileri Eyüp Alabaş, Rahmi Yaman Dursun Oğuz hakkında kovuşturma açılmasına gerek olmadığına karar vermişti.
Savcılık önceki Başkan Ramazan Denizer ile Denizer döneminde üstlendiği mali saymanlık görevini Muslu döneminde de devam ettiren Muharrem Sarıçam hakkındaki suçlamalarla ilgili yargılanmalarını istemiş geçtiğimiz günlerde yapılan ilk duruşmaya Ramis Muslu katılmamıştı. Denizer ve Sarıçam ile birlikte Ramazan Denizer´in baskısıyla, gerçeğe aykırı usulsüz ödemelerle, personelden habersiz yazıldığı iddia edilen fazla mesai bordrolarını hazırlayıp imzalattıkları ileri sürülen muhasebe personelleri H.K, N.T ve A.T´nin de aynı davadan hakim karşısına çıktılar. İlk duruşmada Mustafa Dağlıoğlu şikayet gerekçelerini anlatarak sorumluların cezalandırılmasını istemişti.


Dağlıoğlu: &[#]8216;Yolsuzlukları unutturmayacağım&[#]8217;
Duruşmanın ardından Pusula´ya yazılı bir açıklama yapan Dağlıoğlu, sendika yönetiminin bu olaya sessiz kalmayarak sendikanın ve çalışanların hakkını koruması gerektiğini söyledi. Dağlıoğlu açıklamasında şunları söyledi; "Ramazan Denizer, ağabeyi Şemsi Denizer´in ismini unutturdu ama ben onun Sendika Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam ile sendikada yapmış oldukları yolsuzlukları, maden işçisine ve kamuoyuna unutturmayacağım. Mahkeme de tüm suçlamaları reddetmesine rağmen, kendi şubesi olan Karadon Şubesi´nin beş yöneticisi kendisinden davacı oldu. Bu yöneticilerin üzerinden haberleri olmaksızın avans çektikleri için davacı oldular. Her şey 23 Şubat´ta ki duruşmada belli olacak.
Benim üzüldüğüm tek nokta suçlanan herkes avukat tutmuş ancak işçinin, sendikanın parasını, hakkını savunacak avukat yok. Genel Maden İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu´nun, yönetim kararı olmadan bu kadar meblağı Ramazan Denizer´e nasıl verdi. Yetkililerden hesap sorma vakti geldi geçiyor. Maden işçisi kardeşlerime ben yol açtım. Yolsuzluk yapanlara, hırsızlık yapanlara bir tek onlar hesap sorarlar".


Davaya gerekçe yapılan harcamalar
Ramazan Denizer döneminde yönetimde yer alan Muharrem Sarıçam ile birlikte Eyüp Alabaş ve Dursun Oğuz gibi isimler Ramis Muslu döneminde de görevlerine devam eden yöneticiler.
Tartışmaların devam ettiği günlerde Ramazan Denizer´in sendikadan çektiği yüklü miktardaki paraları tartışma konusu olmuş, Denizer´in sendika kasasına olan borcu kapatmak için sendika yönetim kurulu üyeleriyle bazı şube başkan ve yöneticiler üzerinden kredi çektirdiği ortaya çıkmıştı.
Denizer´in Ramis Muslu´ya 20 bin, Eyüp Alabaş ve aynı davadan tedbirsizlik ve görevi suistimalden yargılanacak olan Muharrem Sarıçam´a 67´şer bin lira borcunun olduğu ve seçim kaybedince bu borçlarını inkar ettiği belirtiliyor. Denizer´in bazı çalışanların üzerinden usulsüz avans çektiği ve durum ortaya çıkınca da çalışanlara avans kullandıkları yönünde imza attırdığı yönündeki iddialar şikayetler arasında.
Denizer ile birlikte yargılanacak isimler arasında yer alan Muharrem Sarıçam; "Denizer, bizlere olan borcunu da inkar etti. Birçok arkadaşımız Denizer yüzünden mağdur duruma düşürüldü. Ne biliyorsak yargıya anlatacağız" demişti. 23 Şubat´ta yapılacak olan duruşmaya GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu´nun da katılarak tanıklık etmesi bekleniyor.
Editör: Pusula Gazetesi