Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Abdurrahman Uysal, Zonguldak kent merkezinde yaşanan hava kirliliğiyle ilgili sonuçlarda yaşanan tezatlıklar olduğunu açıkladı. Kirliliğin üst düzey olmasına rağmen, açıklanan değerlerin gerçek kirliliği yansıtmadığını belirten Uysal, numune alınan yerlerin yeniden gözden geçirilmesini istedi.
Sonbahar aylarında başlayarak ilkbahar aylarına kadar devam eden aşırı hava kirliliği ve yüksek partekül oranının insan yaşamını tehlikeye soktuğunu belirten Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Abdurrahman Uysal, yaşanan kirlilik ile Çevre Müdürlüğü´nün internet sitesinde yer alan değerler arasında tezatlıklar olduğunu ileri sürdü.
Zonguldak´ta kaçak kömür kullanımı başta olmak üzere bacalardan çıkan dumanların insan yaşamını ciddi anlamda tehlikeye soktuğuna dikkat çeken Uysal; "İlimiz merkezinde gözle görünür hava kirliliği olduğu halde İl Çevre müdürlüğü ölçüm değerlerinin (hava kalitesi indeksi) normal hatta iyi çıkması kafaları karıştırmaktadır" dedi.
Hava kirliliği ölçümlerinin güvenilirliğini soran Uysal, açıklamasında şöyle dedi:
"İnsanımızın hastalığa yakalanmadan gerekli tedbirlerin alınması hem sağlıklı bir toplum oluşturmada hem de sağlık harcamalarını azaltma konusunda önemli yer tutar. Hastalıkları önlemek hastalıkları tedavi etmekten daha ucuz ve insan sağlığı açısından daha önemlidir. Özellikle kış aylarında hava kirliliği insanımızın sağlığını tehdit etmektedir. Meseleye koruyucu sağlık hizmetleri açısından yaklaşıldığında hava kirliliği açısından gerekli önlemlerin alınması bu konuda sağlıklı ölçümlerin alınması Zonguldak vatandaşlarımızın sağlığını direk olarak etkileyen öğelerdir. Bu konuda basınımızın konuya yaklaşımı aksaklılıkların giderilmesi gerekli denetimlerin yapılması ve kamuoyunun aydınlatılması için yol göstericidir. Konuyla ilgili Zonguldak basınında çıkan haberler yeteri kadar uyarıcı olmakla beraber yetkililer tarafından ciddiye alınmadığını, özellikle devlet kurumlarının bacalarından çıkan dumanların vatandaşların sağlığını tehdit eder boyutta olduğunu görüyoruz. İlimiz Karadeniz bölgemizin hava kirliliği açısından da çok yoğun olduğunu yapılan ölçümlerden anlamak mümkün. İl Çevre Müdürlüğü&[#]8217;nün basına yansıyan uyarılarını izliyoruz. İlimiz merkezinde gözle görünür hava kirliliği olduğu halde İl Çevre Müdürlüğü ölçüm değerlerinin (hava kalitesi indeksi) normal hatta iyi çıkması kafaları karıştırmaktadır. Yetkililer tarafından yapılan uyarıları yerinde bulmakla birlikte yapılan denetimler konusunda hassas davranılmasını bir taraftan hava kirliliği ile ilgili uyarılar yapılırken kirlilik herkes tarafından gözlenirken değerlerin nasıl oluyor da normal çıktığının sorgulanması ve gözden geçirilmesi gerekmektedir.
Ölçümler Zonguldak ta hangi merkezlerde yapılmaktadır. Ölçüm yapılan yerler Zonguldak ilinin hava kalitesini yansıtacak yerlerde konuşlandırılmış mıdır?
Yetkililerden denetimlerini artırmalarını ve bu sorulara Vatandaşlarımızın sağlığı açısından cevap vermelerini bekliyoruz."
Editör: Pusula Gazetesi