Orjinal malzemeler yerine ´çakma´ diye tabir edilen sahte tıbbi malzemeler kullanarak, devleti dolandırdıkları gerekçesiyle 6 uzman doktorun düzenlenen operasyonlarla gözaltına alındığı bildirildi. Ankara, Zonguldak ve Ereğli´de görev yapan doktorlara yönelik operasyon kapsamında Ereğli´de görev yapan beyin cerrahları S.A. ve M.D. K. da sabah saat 06.00 sıralarında gözaltına alındı.


İlk olarak Ereğli ilçe Emniyet Müdürlüğü´ne getirilen S.A. ve M.D. K. buradaki işlemlerin tamamlanmasını ardından Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğüne gönderildi. Ereğli´de olaya ismi karışan N.E. isimli doktorun İstanbul´ da eğitimde olması nedeni ile gözaltına alınamadığı öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, Zonguldak Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, bel fıtığı ameliyatlarında yurt dışından 7 bin 500 TL´ye mal olan x-top isimli tıbbi malzeme yerine çakma malzeme ya da süngerimsi malzeme kullanarak, devleti dolandırdığı, usulsüzlük ve yolsuzluk yaptığı iddialarıyla beyin cerrahi uzmanı doktorlara yönelik operasyon düzenledi.

Çok sayıda doktorun gözaltına alındığı bildirilen olayla ilgili SGK Genel Müdürlüğü İlaç ve Tıbbi Malzeme Daire Başkanı ve Beyin Cerrahi Uzmanı N.E., Atatürk Devlet Hastanesi Beyin Cerrahi Uzmanı A.Ö., Atatürk Devlet Hastanesi´nden emekli olan ve Erdemir Hastanesi´nde çalışan Beyin Cerrahi Uzmanı N.E., Atatürk Devlet Hastanesi Beyin Cerrahi Uzmanı Z.Y., Kdz.Ereğli Devlet Hastanesi Beyin Cerrahi Uzmanı M.D.K. ve Ereğli Devlet Hastanesi eski Beyin Cerrahi Uzmanı S.A.´nın isimleri geçiyor.


YAPILAN YOLSUZLUKLAR

İzmir Sosyal Güvenlik Kurumu´nda görevli bir doktorun, bel fıtığı ameliyatlarında kullanılan x-top isimli bir cihazın yerine sahtesinin kullanıldığı tespiti üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından olayın müfettişler tarafından incelenmesi istenerek, diğer il müdürlükleri uyarıldı. Zonguldak´taki SGK görevlilerin incelemeleri sonucunda Atatürk Devlet Hastanesi´nde görevli doktorlar N.E., A.Ö., N.E. ve Z.Y.´nin Ankara´da bir döküm imalathanesinde üretilen ve 200 TL´ye satılan cihazları kullanarak, SGK´ya yurt dışından ithal edilen ve maliyeti 7 bin 500 TL´yi bulan x-top isimli titanyum malzeme olarak fatura ettiği tespit edildi.

Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi´nde görevli M.D. K ve S.A´nın, orijinal x-top malzemelerinin yerine 200 ve 3.500 TL değerindeki metal ve süngerimsi malzemeler kullanıldığı belirlendi. Tespitin ardından kurumun görevlendirdiği müfettişler tarafından doktorlar hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturmadan sonra N.E. ve N.E. isimli iki doktorun da Atatürk Devlet Hastanesi´ndeki görevinden istifa ederek, ayrıldığı öğrenildi. Bilirkişi ve müfettiş raporlarında, Hollanda´da üretilen ve Zonguldak Gümrüğü´nden geçirilen malzeme sayısı kadar sadece Zonguldak, Bartın ve Karabük´teki ameliyatlarda x-top malzemenin kullanıldığı belirlendi. Çakma malzemenin kullanıldığı hastalarda orijinalinin de bile kullanılmasına gerek olmadığı tespit edilirken, Medicom firması tarafından Hollanda´dan alınan malzemelerin gümrük atlatma olarak tabir edilen yöntemle, 3. dünya ülkeleri gümrüklerinden geçirilip ülkeye getirildiği kaydedildi.

Avrupa ülkelerinde 1000 TL´ye satılan cihazın, ülke piyasasındaki değeri ise 7 bin 500 TL´yi bulduğu belirtilen raporlarda, firma doktor ve hastanelerden yaklaşık 15 bin TL´lik zararın kanunu ve yasal faizi ile geri alınması, hekimlik mesleki yetersizliğin araştırılması için savcılığa suç duyurusunda bulunulması kararı verilmişti. Müfettiş soruşturmasının tamamlanmasının ardından başlatılan operasyon kapsamında Ereğli´deki doktorların gözaltına alındığı ve ifade verdikleri öğrenilirken, bazı doktorların ise halen arandığı belirtiliyor.




Zonguldak, Bartın, Ankara ve İstanbul´da eşzamanlı yapılan operasyonda Ankara´da gözaltına alınan üç kişi, Zonguldak Emniyet Müdürlüğü´ne getirildi.
Ankara´da, SGK Genel Müdürlüğü İlaç ve Tıbbi Malzeme Daire Başkanlığı´nda görevli olduğu ileri sürülen N.E. ile medikal firma sahipleri Yılmaz G., Fikret E. gözaltına alınmıştı. Sorgulanmak üzere Zonguldak Emniyet Müdürlüğü´ne getirilen şahısların avukatlarının da emniyete geldiği soruşturmayla ilgili ifade alımının sürdüğü öğrenildi.
Öte yandan, İstanbul ve Antalya´da gözaltına alınan zanlıların da, Zonguldak Emniyet Müdürlüğü´nde sorgulanmak üzere yola çıkarıldığı belirtildi.

Editör: Pusula Gazetesi