Zonguldak İl Çevre ve Orman Müdürü Nazmiye Uzun, yakıtların doğru yakılmaması, yakma saatlerine dikkat edilmemesi, ısının tasarruflu kullanılmaması ve ısı yalıtımına özen gösterilmemesinin hava kirliliğini artırdığını belirtti.
Uzun, yaptığı açıklamada, yakma sistemleri ve yakıtların kontrolünün kendilerinin yanı sıra İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, Zonguldak Belediyesi Zabıta ekiplerinden oluşan komisyon tarafından yapıldığını söyledi.
Yakıtın satın alınması ve tam yanma-yakıt sistemlerinde dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili hem yönetici hem de yakıcılara her yıl eğitim verildiğini anlatan Uzun, şöyle konuştu:
´´Ayrıca yakıcılara dağıtılan el broşürleri halkımıza da iletilerek bilinçlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Ancak yakıtların doğru yakılmaması, yakma saatlerine dikkat edilmemesi, ısının tasarruflu kullanılmaması ve ısı yalıtımına özen gösterilmemesi hava kirliliğini artırmaktadır. Yıkanmış, elenmiş kömürün, yıkanmamış, torbalanmamış kömüre göre pahallı olması ve halkın alım gücüne göre kömür temin etmesi kirliliği artıran diğer bir gerçektir. Meteorolojik koşullarda da enverziyon (atmosfer içerisinde yukarı seviyelere doğru çıkıldıkça hava sıcaklığının azalması yerine artması) olması ve rüzgar hızının 1,5 metre/saniyeden düşük olması kirliliği artırmaktadır. Kayıt dışı üretilerek yıkanmadan, torbalanmadan yakıtları üretenler hakkında yasal işlem uygulanmakta, bu tür yakıtları satanlara da satış izni verilmemektedir.´´
Uzun, bu ay yapılan 18 ayrı yakma sistemi izleme ve denetlemede, baca gazı ve emisyon ölçümlerinin yapılması konusunda uyarıda bulunarak 1 ay süre verdiklerini, kirliliğin önlenmesine yönelik çalışmaların ise aralıksız sürdürüldüğünü kaydetti.
Editör: Pusula Gazetesi