Burhan İnan, Bursa´da yaşanan faciayı değerlendirdi. Yola çıkan TTK ekiplerinin sis nedeniyle helikopterle gidemeyişine değinen İnan, olay yaşandığında tüm madencilerin öldüğünü düşündüğünü söyledi.
Bursa´da yaşanan olayın değişik bir biçimde gündeme geldiğini belirten Burhan İnan, olay sonrası yapılan çalışmaları değerlendirdi. Göçüğe Zonguldak´tan giden ekibin son cesedi çıkardıktan sonra geri döndüğünü anlatan İnan, Zonguldak Valisi Erdal Ata aracılığıyla helikopter istediklerini ancak hava muhalefeti nedeniyle helikopterlerin gelemediğini anlattı.
Türkiye Taşkömürü Kurumu uzman heyetinin kendilerine haber verilmesinden 45 dakika içerisinde hazırlandığını ve helikopterin gelmesini beklediğini belirten TTK Genel Müdürü Burhan İnan şunları söyledi: "Bursa´da yaşanan olay çok değişik bir biçimde gündeme geldi. Bu kurumun Türkiye madenciliği için ne kadar önemli bir kurum olduğu o kaza vesilesiyle anlaşıldı. O gün biz de Ankara´da Kit Komisyonu´ndaydık. Telefonlarımız susmadı. İş öyle bir noktaya geldi ki ´TTK elemanları gelsin. Bu insanları yer
altından kurtarsın´ noktasına geldi. Orada hayatını kaybeden vatandaşlara üzülürken kurumun vizyonunu ortaya koyması açısından ilginç bir gelişmeydi."


KURTULMA ŞANSLARI YOKTU
En hızlı hareket edilmesi için helikopter istediğini belirten İnan, helikopterlerin gelememesi üzerine araçlarla Bursa´ya hareket edildiğini söyledi.
Maden ocağında yaşanan göçük ve grizu ile işçilerin kurtulma şanslarının olmadığını anlatan Burhan İnan, bu durumu şöyle açıkladı: "Olayın yaşanmasının ardından Zonguldak Valisi Erdal Ata beni aradı. Biz ekipleri toparladık. 11.45 gibi ekiplerimiz hazırdı. Arabaya binip gitmeleri noktasında ekip hazırdı. Ancak benim Zonguldak Valisi Erdal Ata´dan helikopter talebim oldu. Orada yapılacak bir şey varsa en hızlı şekilde intikal edilmesi gerektiğini söyledim. Vali Ata kendisi temaslarda bulundu. İki
helikopterin havalandığını ifade etti. Biz de ekipleri stada naklettik. Helikopter beklemeye başladık. Fakat o gün de enteresandır, bir hava muhalefeti vardı. Helikopterler kalkamadı.
Arkadaşları kara yoluyla göndermeye kalktıklarını anlatan İnan, sözlerine şöyle devam etti: "Olayın tabiatı itibariyle patlama olmuş ve ocak göçmüş haberini aldıktan sonra ben şahsen orada hiçbir canlının kalmadığını düşündüm. Cenaze alma işi de bir teknik iş. Arkadaşlarımız gittiler o işleri organize ettiler. Son cenazeyi de almadan gelmediler. Kurtulma şansları yok. Patlamanın ortaya çıkardığı üç bin 500 derecelik bir hararet söz konusu oluyor. Neticesinde çıkan karbonmonoksit gazı iki nefes alsanız
bile sizi öldürüyor. Buradan çıkan ekip erken de gidebilse oradaki madencilerin kurtulma şansları yoktu."
TTK Genel Müdürü Burhan İnan, hayatını kaybeden madencilerin yakınlarına baş sağlığı dilerken cesetleri ocaktan kurtarma çalışmalarına katılan heyete teşekkür etti.
Editör: Pusula Gazetesi