Tarihi ve turistik ilçe Amasra&8217;da Kaymakamlık binasının önünde bulunan bir meyve ağacı budanma şekliyle dikkatleri üzerinde topladı. Kent merkezindeki binanın ortasında duran yeni dünya ağacının titizlikle ve kurallara uygun bir şekilde yapılan budaması örnek gösterildi. Kaymakamlığın önünden geçen vatandaşların ve ilçeyi ziyaret eden turistlerin dikkatini çeken budama ile ağacın bol meyve verecek konuma geldiği belirtildi.



Örnek çalışmalar artıyor



Örnek çalışmaları görünce büyük sevinç yaşayan Makine Mühendisi Faruk Papila, zamanında ve kurallara uygun budamanın ağacın verimi ve geleceği açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Papila, &8220;Amasra´daki değişim kendini her alanda göstermeye başladı. Örnek çalışmaları görüyoruz, örnek gösterilecek çalışmaların artacağını bir gün mutlaka duyacağız. Bu çalışmaların meyvelerini hep birlikte toplayacağız. Amasra Kaymakamlık binasının önünde duran yeni dünya isimli meyve ağacının budanması birçok kişi gibi benim de ilgimi çekti&8221; dedi.



Gölge yapan dallar kesildi



Çevreye duyarlılığıyla bilinen, bahçe düzenlemesine ve ağaç bakımına özel ilgi duyan Faruk Papila, &8220;Yeni dünya meyve ağacı. Meyveleri sarımtırak bir renkte olur. Çekirdekleri parlak ve iridir. Budamanın özelliği: Bahçıvan, bağ makası ile aradaki sık dalları itina ile kesti. Birbirine değen dallar kesildi. Rüzgarda kırbaçlama etkisi yaparak çiçekler dökülmeyecektir. Arada gölge etkisi yapan dallar da kesildi&8221; diye konuştu.



Bahçıvanı tebrik etti



Çalışmayı yapan bahçıvanı tebrik eden Papila, &8220;Her bir meyve, güneşten istifade edecek. Bahçıvan daha sonra testere ile yaşlı, hastalıklı, kurumuş dalları kesti. Bana göre, bahçıvan, kendi branşında, güzel bir sanat eseri meydana getirdi. Meyve ağaçları ile ilgili yazılmış kitapta, güzel bir ifade okumuştum. Sonbahar´da budanan meyve ağacı, seneye daha güzel ve daha çok meyve verir" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi