Demokrat Partinin (DP) Bartın&8217;da önde gelen isimlerinden biri olan Arıt eski Belediye Başkanı ve Bartın eski Merkez İlçe Başkanı Hamit Güngör, Demokratik Toplum Partisi (DTP)&8217;nin Anayasa Mahkemesi tarafından geçen Cuma günü alınan kararla kapatılması konusunda değerlendirme yaptı. Güngör &8220;Siyasi partilerin kapatılması taraftarı değiliz ama Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bir şeyleri söylerken dikkat etmek gerekir. Bölücü faaliyetlerde bulunmamak lazım, İmralı&8217;dan medet ummamak lazım. İmralı&8217;yı oraya buraya adres gösterirseniz yanlış olur ve Türkiye bunu kaldırmaz&8221; diye konuştu.



Ne kardeşliğe uygun ne barışa



Güngör &8220;Eğer barış istiyorsan, kardeşlik istiyorsan, açılım istiyorsan, bunun demokratik yolları vardır, bu yolları denemen lazımdır. Siz terör örgütüyle yan yana gidiyorsunuz. Bir siyasi partinin kapatılmasını kimse istemez ama kanunlara ve Anayasaya uymuyorsan buna söyleyecek hiçbir söz yoktur. Parlamento&8217;daki açıklamalara göre şu an çekildiklerini söylüyorlar. Allah yollarını açık etsin. İsterseler parlamentoya hiç gelmesinler. PKK&8217;yla aynı şekilde gitmek Türkiye için kabul edilemez. Reşadiye&8217;de şehit olan çocuklarımıza yazık değil mi? Sizde Allah korkusu yok mu? Allah korkusu olsa bunları yapmazsınız. Bu yapılan şeyler ne kardeşlik ne de barış getirir&8221; dedi.



İmralı&8217;yı adres gösteriyorsunuz


Hamit Güngör, &8220;Kürt&8217;te bizim kardeşimizdir, onlarla iç içe yaşıyoruz. Bizim onlardan ayrı bir tarafımız yok, bunun telaffuz edilmesini dâhil bir siyasi parti olarak kabul etmiyorum. Türkiye sınırlarını çizerken beraber mücadele etmişiz. Kardeşler nasıl olurda birbirlerine düşer ama bir terör örgütü var ortada bu gerçeği de kabul etmek lazım. Silahla hiçbir yere varamazsınız. Ama bunlar hep silahı deniyorlar ondan yana oluyorlar. Böyle kardeşlik olur mu? Bütün Kürtler bizim kardeşimizdir ama dağdaki terörist benim kardeşim değildir. Biz kardeşlikten, dostluktan ve barıştan yanayız. Ne istiyorsunuz? Neden İmralı&8217;yı adres gösteriyorsunuz? Bizim anladığımız açılım budur. Ben açılımdan şahsım olarak bir şey anlamıyorum&8221; diye konuştu.



Açılımdan bir şey anlamıyorum


Hamit Güngör, &8220;İktidarın söylediği açılımdan da bir şey anlamıyorum, bunların dediği açılımdan da bir şey anlamıyorum. Açılım dediğin zaman bir proje çıkar ortaya ama ortada hiç bir şey yok. Türkiye Cumhuriyetinin 72 milyon insanı barış ister. Dağdaki teröristi karşımıza alıp da, İmralı&8217;yı karşımıza alıp da pazarlık mı yapacağız? Böyle bir şey olamaz ama bunlar İmralı&8217;dan medet umuyorlar. İmralı beyanat veriyor, oradan doğru ahkam kesiyor. Hükümetin bunlara karşı da tedbirler alması gerekir. Siyasi partilerin kapatılmasını hiçbir zaman tasvip etmeyiz ama terör örgütüyle ve PKK&8217;yla iş birliği yapan partide hiç kalmasın, kapatılsın. Demokratik hakkınızı demokratik yollardan arayacaksınız, silahlarla aramayacaksınız&8221; şeklinde konuştu.



Türkiye açılımı öğrenmiş değil


Hamit Güngör, &8220;Ben Türk ve Kürt ayırımını kabul etmiyorum. Onlarda bizim kardeşlerimiz, böyle şey olur mu? Kültürel bağlantılarımız var, beraber iş yapıyoruz. Bu insanlarımıza yazık değil mi? Burada ekmek var, aş var, iş var ama kullanmasını bilmiyorlarsa biz ne yapalım. İktidar biraz da kendisine çeki düzen vermeli, açılım açılım diyorsun bak aça aça ne hale getirdiniz. Demokratik açılım nedir, açında bir telaffuz edin, bizde öğrenelim. Demokratik açılımı Türkiye olarak öğrenmiş değiliz. Gidiyorsunuz siyasi partiye, elinizde planınız yok, biz şunları yapmak istiyoruz demiyorsunuz ve siyasi partiden destek istiyorsunuz. Kürt açılımının da içinde ne var bilmiyoruz. Demokratik açılımının da içinde ne var bilmiyoruz. Allah sonumuzu hayırlı eylesin&8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi