CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya&8217;nın kredi kartı borçlularının durumları ile ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan&8217;a yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesine Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından cevap verildi. Kredi kartı borcundan dolayı icraya uğramış vatandaşlar için ödeme kolaylığı sağladıklarını belirten Bakan Babacan, ayrıca ekonomik krizin etkisinin azaltılması için Varlık Barışı, düşük faizli kredi, teşvik yasasının uzatılması gibi önlemler alındığını belirtti. Yalçınkaya&8217;nın 20 Mart tarihinde sunduğu soru önergesine Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından 8 ay sonra verilen cevapta &8220;Global mali piyasalardaki sıkıntılar ve yavaşlayan küresel ekonomik büyüme, tüm dünya ile ticari ve finansal bağları bulunan Türkiye ekonomisini diğer ülkeleri olduğu gibi olumsuz yönde etkilemiştir&8221; denildi.


Sicil listesi temizlendi


Bakan Babacan&8217;ın Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya&8217;ya verdiği cevap şöyle; Gerek dış talep gerekse iç talepteki gerilemeye bağlı olarak hükümetimiz küresel krizin etkilerini hafifletmek amacıyla çeşitli önlemler almıştır. Bu kapsamda. Varlık Barışı Yasası çıkartılmış; vergi borçlarına 18 ay taksitlendirme imkanı getirilmiş; belirli sektörlerde geçici KDV ve ÖTV indirimleri yapılmış; kısa çalışma ödeneğinin miktarı ve ödenekten yararlanma süresi artırılmış; 5084 sayılı teşvik yasası 1 yıl uzatılmış; yeni istihdam paketi ve yatırım teşvik sistemi hazırlanmış; ihracatçılara kullandırılan kredilerin faizleri düşürülmüş ve kullanım limitleri artırılmış; Kredi Garanti Fonu´na ek kaynak aktarılarak söz konusu fona işlerlik kazandırılmış; KOBİ&8217;lere sıfır ve düşük faizli kredi desteği verilmiş ve karşılıksız çek, protestolu senet, kredi ve kredi kartı borçları nedeniyle Merkez Bankası nezdinde tutulan olumsuz sicil listesi söz konusu borçların ödenmesi veya yeniden yapılandırılması şartıyla temizlenmiştir. Ayrıca Merkez Bankası da döviz ve TL likiditesini arttırmaya yönelik birçok önlem almıştır.


Borçları yeniden yapılandırdık


Alınan tedbirlere ek olarak, ödemesi geciken kredi kartı borçlarını ödemekte zorluk çeken vatandaşlarımız için hazırlanan ve kredi kartı borçlarını uygun faiz oranı ve vade seçenekleri ile yeniden yapılandırmaya imkan veren 5915 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, 7 Temmuz 2009 tarihli 27281 sayılı Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu kanun kapsamında, 31 Mayıs 2009 tarihi itibariyle ödeme ihtarı çekilmiş, icra takibi başlatılmış, ya da banka tarafından takip olunan krediler grubunda sınıflandırılmış kredi kartı borçlarının yeni bir ödeme planına bağlanması imkanı getirilmiştir. Buna göre; Uygulama, banka lira ve varlık yönetim şirketlerine olan temerrüde düşmüş kredi kartı borçlarını kapsamıştır. Bu tür kredi kartı borçluları, 6 Temmuz 2009 tarihinden itibaren 60 gün içinde bankalara ya da barkaların avukatlarına veya varlık yönetim şirketlerine ya da temsilcilerine başvurarak bu imkândan yararlanmışlardır.


487 bin 989 kişi yararlandı


Kredi kartı borcunun temerrüde düştüğü tarihteki anapara ve faiz tutarına, 31 Mayıs 2009 tarihine kadar geçen sürede bankaların 3 aya kadar vadeli mevduata uyguladıkları faiz oranlarının ağırlıklı ortalaması esas alınarak TCMB tarafından hesaplanan bir artış uygulanmış ve ödemeye esas borç tutarı bulunmuştur. Bu şekilde belirlenen ödemeye esas borcun müracaat tarihinden itibaren 30 gün içinde ödenmesi durumunda herhangi bir ilave faiz hesaplaması yapılmamıştır. Kart hamilinin taksitli ödemeyi tercih etmesi durumunda, 31 Mayıs 2009 tarihi itibariyle ödemeye eşit borç tutarı; 6 aylık vade için 1,04, 12 aylık vade için 1,08, 24 aylık vade için 1,18, 36 aylık vade için 1,26 katsayısı ile çarpılarak geri ödenecek toplam borç hesaplanmış ve ay sayısına bölünerek aylık taksitler belirlenmiştir. Ödeme planının imzalandığı durumda, borç icra takibine konu olmuş ise takip, dava masraf ve harçları ile nispi kanuni vekâlet ücretinin yüzde 25´i kabul edilen plan çerçevesinde ödenmiştir. Türkiye Bankalar Birliği´nden alınan bilgilere göre, 2009 yılı Ekim ayı itibarıyla, 487 bin 989 kişiye ait olan 540 bin 688 adet kredi kartı için protokol imzalanmıştır. Yeniden yapılandırılacak toplam borç tutan ise 1 milyar 598 milyon 94 bin 444 TL´dir.


Önerge 20 Mart&8217;ta sunulmuştu


CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan&8217;ın yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde şu ifadeleri kullanmıştı; &8220;14 Mart.2009 tarihin de yapmış olduğunuz bir konuşmanızda kredi kartı mağdurları için kusura bakmasınlar kredi karının mağduru olmaz. Kredi kartı nedeniyle borçlananları ayrı yere koyuyorum ve dürüst bakmıyorum dediniz. Ekonomik krizin en ağır şekilde yaşanmakla olduğu ülkemizde ekonomik kriz maalesef tabana vurmuş, bunalımlara, depresyonlara neden olmuş, işsizlik artmış, vatandaşlarımız evlerini bile kaybetmiş, tefecilerin ellerine düşmüş borçlarını ve kredi kartı taksitlerini ödeyemez duruma gelmiştir. 2009 Ocak ayı itibariyle kredi kartı mağdura kişi sayısı 969 bin olup, bireysel kredi kullananlarla birlikte mağdur sayısı 1 milyon 326 bin kişiye çıkmaktadır.


En çok gıda ve giyim harcaması yapılıyor


Hükümetin, hem işsiz kahrı hem de borç içerisinde olan vatandaşlarımızı koruması, onları dışlamayıp yaralarına merhem olması gerekirken, kredi kartı mandarlarını dürüst bulmuyorum demeniz talihsiz bir açıklamadır. Ayrıca kredi kartı mağdurlarının kartları ile en çok gıda ve giyim harcaması yapıldığı da bilinmektedir. Kredi kartı mağdurları ise devletten borçlarının silinmesini değil, rahatlatıcı önlemler alınmasını talep etmektedirler. Bu konuyla ilgili Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilimiz Sayın Esfender Korkmaz, kredi kartı mağdurlarının borçlarının yeniden yaralandırılmasını öngören bir "Kanun Teklifini" Meclis Başkanlığına sunmuş ve bu kanun teklifinde gecikme faiziyle birlikte yüzde 61.68 olan faiz oranının piyasa şartlarına göre yüzde 16 olması ve borçların 24 ay takside bağlanmasını teklif etmiştir. Kredi kartı mağdurlarının biraz da olsa yarasına merhem olacak olan bu teklif, maalesef AKP´li vekiller tarafından reddedilmiştir.


Neden dürüst bakmıyorsunuz?


Bu nedenle; Kredi kartı mağduru vatandaşlarımızın aydınlatılması amacıyla; kredi kartı mağdurlarını ayrı bir yere koymanızın ve onlara dürüst bakmamanızın nedenleri nelerdir? Kredi kartı mağdurları harcamalarını en çok gıda ve giyim üzerine yapmış olup çeşitli nedenlerle bu borçların; ödeyememiş ve istemeyerek mağdur duruma düşmüştür. Hükümet olarak fakirlere yaptığınız gıda, giyim, kömür vs. yardımlarla övünürken, ekonomik krizin yaşandığı ve birçok kişinin işsiz kaldığı şu günlerde kredi kartını ödeyemeyen vatandaşlarımızı dürüst değiller diye dışlamanız ve onlar için çözüm önerisi üretmemeniz bir çelişki değil midir? Söylediklerinizi bir tarafa bırakarak; hiç kimsenin isteyerek borç batağına düşmeyeceği bilinciyle ve kriz nedeniyle borcunu ödemekte zorlanan kredi kartı mağduru yaklaşık 1 milyon kişinin mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik bir önlem yaratmayı düşünmekte misiniz?


Editör: Pusula Gazetesi