Bartın&8217;a büyük çaplı maddi sıkıntılarla gelen ve yaklaşık iki ay işsiz kalan Erdoğan Yıldırım, Sosyal Yardımlaşma Vakfı&8217;ndan aldığı 600 TL&8217;lik kredi sayesinde hayatını yeniden kurdu. 600 lira aldığı simit arabasıyla, Hükümet caddesinde simit satan Yıldırım, şu an işimi ilerleterek fırın kurmak istediğini söyledi. Sosyal Yardımlaşma Kurumu sayesinde yeni bir hayata başladığını ifade eden Yıldırım; İnsanların çok çalışmak kaydıyla küçük yatırımlarla kolayca iş hayatına atılabileceğini belirtti. Yıldırım, &8220;Sosyal Yardımlaşmadan aldığım yardım sayesinde yeni bir hayat kurdum. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Tabi sadece yatırım yapmakla iş bitmiyor, insanın çok çalışması lazım. Boşta gezen genç arkadaşlarımıza da ellerinde belirli bir iş projesi varsa Sosyal Yardımlaşmaya başvurmalarını tavsiye ediyorum&8221; dedi.


Bartın&8217;da yaşam zor


Bartın&8217;a ilk olarak ayak bastığında maddi sıkıntılar yaşadığını kaydeden Yıldırım, &8220;Aslında ben devlet memuruyum ve geçici bir süre görevden alındım. Sonra İstanbul&8217;da bir süre taksicilik yaptım. Tabi İstanbul&8217;da gasp olayları falan çoğalınca 1 sene önce Bartın&8217;a geldim. Biz buraya eşimle maddi sıkıntılar içerisinde geldik. Ardından Bartın&8217;da ne yapabilirim diye düşündüm. Benim eşim Bartınlı ve burada hayat çok zor. Maddi kaynağım yoktu. Bir iş kurmak istediğimde beni finanse edebilecek bir yer yoktu. Sonra simitçilik yapmaya karar verdim. Hem bu işi yaparak en azından çevreyi tanımış olurlum diye düşündüm. Ortalama iki ay Bartın&8217;da boştaydım, çalışmıyordum. Birçok yere de iş başvurusunda bulundum. Ben buraya geldiğimde hiçbir yeri bilmiyordum, piyasayı öğrenmek için böyle bir iş yapmaya karar verdim&8221; diye konuştu.


Çalışarak başardı


&8216;Neler yapabilirimin peşinde düştüm&8217; diyen Yıldırım; &8220;Sosyal Yardımlaşma Kurumu&8217;na başvuru yaptım. İlk başta sağ olsunlar bana erzak fişi de verdiler. Sonra bana ne yapmak istediğimi sordular ve bende simit arabası yapmak istediğimi kendilerine söyledim. Herhangi bir projem olup olmadığını sordular. Benim de zaten kafamdan çizdiğim bir projem vardı. Sonra Sosyal Yardımlaşma Kurumu&8217;na yaptığım projeyi verdim. Bu proje karşılığında Valilik bana 600 TL&8217;lik kredi verdi. Bu 600 TL&8217;lik kredi ile simit arabasını yaptım. Kredinin ödeme şartları iki taksit halindeydi. Tabi bu krediyi iki ay içinde ödedim ve bu iki ay içerisinde Bartın&8217;ı yeterince tanıdım. Sonra hamam sokağında bulunan bir simit arabası satılığa çıktı. Tabi maddi durumum düzelince bu simit arabasını da satın aldım. Ardından biraz daha zaman geçtikten sonra Arap Camii&8217;nin önünde bulunan simit arabasını da aldım ve işlerimiz yeterince ilerleme kaydetti. Aldığım 600 TL&8217;lik kredi ile bir başlangıç yaparak, sermayemizi 30-40 bin TL&8217;ye kadar ulaştırdık. Tabi ben sadece bu simit arabalarıyla hareket etmiyorum. Günün belirli saatlerinde birçok yere kendim simit götürüyorum&8221; şeklinde konuştu.


Kısa sürede neler yapılabilir?


8 ay gibi kısa bir sürede neler yapılabileceğini ortaya seren Yıldırım; &8220;Bu hale ortalama 8 ayda geldim. Tabi buraya kadar kolay gelmedim. Sabah saat 06.00&8217;dan akşam 08.00&8217;a kadar çalışıyoruz. Çalışma şartlarımız kötü. Biz sürekli olarak açık havada çalışıyoruz sonuçta. Tabi hasta olmamaya dikkat ediyorduk. Hasta olduğumuz zamanda kimseye bulaşmaması için ilaç kullanıyordum ve devamlı olarak eldiven takıyordum. Sağlık konusunda çok dikkatli davranıyoruz. Yani Allaha şükürler olsun Sosyal Yardımlaşmanın bana verdiği küçücük bir destek benim çok kısa bir zaman içerisinde ilerlememe ve kalkınmama sebebiyet verdi. Bu yüzden onlar minnettarım, kendilerine çok teşekkür ediyorum. Şu anda nasip olursa planladığım 2 yıllık bir projem var. Bir fırın yapmayı düşünüyorum ve bu fırın Türkiye&8217;de sadece İstanbul&8217;da var. Bartın&8217;a öyle bir fırın kurmayı planlıyorum. Burada simit ekmek ve mamulleri yaparak, Bartın&8217;a simit sarayı zincirleri kurmayı hedefliyorum. Bu projede 8 yılı bulacak bir proje ama dileğim önce bir fırın kurmak&8221; ifadesini kullandı.


Günde 1000 simit satıyor


Erdoğan Yıldırım konuşmasını şu şekilde sürdürdü: &8220;Tabi bu da maddiyata dayanıyor. En azından 30-40 bin TL&8217;lik nakit paraya ihtiyaç var. Tabi böyle bir imkânım olsa ben bu parayı iki yıllık kısa bir süre içinde ödeyebilirim ve Bartın&8217;a da hiç kimsenin ummadığı bir ekmek ve simit ürünleri fırını kurabilirim. Kurmayı planladığım fırından çıkan mamuller daha kaliteli ve daha ucuz olacak. Bizim işimiz devamlı olarak çalışmaya dayalı ve ben insanların kafasında çok büyük paralar kazanıyor muşum gibi bir görünüm vermek istemem. Günde 8 yüz ile bin 100 arası simit satıyoruz. Tabi son zamanlarda ülkemizde virüsler de türedi. Biz bu konularda da çok titiz davranıyoruz. Simitlere kesinlikle ve kesinlikle el sürdürmüyoruz, eldiven kullanıyoruz. Açıkta mamul satmıyoruz. Simit tezgâhlarımızda camlar sürekli kapalı oluyor ve dışarıyla hiçbir teması olmuyor. Her gün simit arabalarımızda yıkanıyor.


Sosyal Yardımlaşmaya başvurun


Onun haricinde vatandaşlarımıza diyebileceğim tek şey hiçbir şekilde sokaklarda açık şekilde satılan mamulleri almasınlar. Vatandaşlarımız seçici olsunlar, simit satıcılarının kılık kıyafetine ve temizliklerine dikkat etsinler. Bunları söylememin sebebi tabi dünyada günden güne çoğalan virüsler ve bakteriler. Kimse kimsenin sağlığıyla oynamasın. İşi olmayan genç arkadaşlarıma da tavsiyem iş konusunda 1 TL de olsa bir başlangıç yapsınlar. Çevrelerini dürüst bir şekilde genişletsinler. Bu çevre mutlaka onlar bir yol gösterecektir. Sosyal Yardımlaşmaya giderek orada ne iş yapmak istiyorlarsa projeye döksünler. Sosyal Yardımlaşmadaki insanlar bu konularda her türlü yardımı yapmaya hazır. İşsiz olanlar ve gerçekten iş yapmak isteyenler Sosyal Yardımlaşmaya başvurusun ve iş hayatına atılsın. Çok çalışan sonunda mutlaka kazanır&8221;

Editör: Pusula Gazetesi