AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Adapazarı - Karasu - Akçakoca - Ereğli - Zonguldak - Bartın arasında yapılması planlanan demiryolunun etüt proje ve uygulama projelerinin tamamlandığını belirterek, 2010 yılında yapım ihalesine çıkılacağını söyledi.


AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç dün yaptığı yazılı açıklamada, Adapazarı Bartın Demiryolu projesinin Batı Karadeniz bölgesi için çok önemli bir proje olduğunu belirterek, projenin tamamlanması durumunda bölgenin kalkınmasının hızlanacağını söyledi. Tunç, Batı Karadeniz Bölgesinde başta Ereğli ve Karabük Demir Çelik fabrikaları ile bu fabrikaların üretim girdilerini sağlayan kömür üretim merkezlerinin, demiryolu sayesinde Türkiye´nin büyük sanayi üretim merkezi olan Kocaeli bölgesine bağlanacağını belirtti.



Ulaşım ekonomik olacak



Milletvekili Yılmaz Tunç, "Ayrıca Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli hattının devreye girmesiyle de Bursa bölgesindeki otomotiv endüstrisinin ana girdisi olan demir ve çelik fabrikalarının ürünlerinin bu bölgeye daha kısa ve ekonomik bir şekilde ulaştırılması sağlanacaktır&8221; dedi. Tunç, &8220;Projenin yük taşımacılığı alanında sağladığı katkının yanında Karadeniz bölgesinin önemli turizm merkezleri olan Bartın, Amasra, İnkumu, Çakraz, Kocaali ve Karasu´nun mevcut demiryolu ağına bağlanması ile Batı Karadeniz bölgesi, İstanbul ve Marmara bölgesi ile Ankara ve İç Anadolu bölgesine bağlanacak. Bu da yolcu taşımacılığı alanında ülkemizin ulaşım yapısında önemli rol oynayacaktır" dedi.



Yoğunluk Karadeniz&8217;e kayacak



AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, ağırlıklı olarak yük taşımacılığı yapılması öngörülen hattın, batıdan Ankara-İstanbul demiryolu hattına, doğudan ise Zonguldak - Çankırı - Kayseri demiryolu hattına bağlanmasıyla, bölgedeki limanlardan ve fabrikalardan çıkan yüklerin, demiryolu ile Türkiye´nin dört bir yanına taşınabileceğini de belirtti. Milletvekili Tunç, Adapazarı - Bartın Demiryolu Projesi´nin hizmete girmesinin ardından, Marmara bölgesindeki limanlardaki yoğunluğun bir kısmının Batı Karadeniz limanlarına kaydırılmış olacağını söyledi.



2. etap çalışmaları sürüyor



Milletvekili Tunç, Devlet Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatları (DLH) Genel Müdürlüğünün, projenin ilk etabı olan Adapazarı - Karasu arasındaki 57 kilometrelik bölümün yapım ihalesi için gerekli olan proje çalışmalarını tamamladığını ifade etti. Tunç, Adapazarı - Karasu arasındaki hattın yapımı için 2010 yılı içerisinde ihaleye çıkılacağını ve ihale sürecinin tamamlanmasının ardından aynı yıl içinde inşaat çalışmalarına başlanacağını söyledi. Projenin ikinci etabını oluşturan Karasu - Bartın arası için de DLH Genel Müdürlüğünün çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Milletvekili Tunç, projenin tamamının 7 yılda tamamlanmasının planlandığını söyledi.

Editör: Pusula Gazetesi