Atatürkçü Düşünce Derneği´nin geçtiğimiz günlerde düzenlediği ve TBMM Başkan Vekili Güldal Mumcu´nun konuşmacı olarak katıldığı "Siyasette kadının yeri" konulu konferansın ardından CHP içinde yaşanan tartışmaları yine kadınlar değil erkekler yürütüyor. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık´ın protestolarıyla sona eren konferansta Posbıyık Ereğli´de parti içinde sorunlar yaşandığını belirterek CHP´de demokrasinin olmadığını söylemişti.
Posbıyık Ereğli teşkilatında antidemokratik uygulamalar nedeniyle kadınlarında siyaset dışı tutulduğunu vurgulamış ve yaşananları Mumcu´ya aktarmıştı. Zonguldak´ta ki kadınların siyasetin yerinin ne olduğu toplantı sonrası yine unutuldu.
Pusula Zonguldak kadınının siyasetteki gerçek yerini ve hak ettiği yerin ne olduğunu tartışmaya açıyor. Siyasi partilerin seçim döneminde çok sık hatırladıkları kadınların yeri gerçekten neresi. Kadının siyasette nerede ve ne kadar yer alması gerektiğine kimler tayin ediyor? Pusula´nın bu çağrısına ilk katılan isim Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Arife Dereli oldu. Dereli diğer partilerin aksine Ak Parti´nin kadına diğer partilerden daha fazla önem verdiği görüşünde.
Dereli, rakamlarla konuştu
Kadınların siyasette ki yerinin ne olduğuyla ilgili görüşlerini ilk açıklayan isim olan Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Arife Dereli´ye göre CHP söylediklerinin tersini yapıyor. Konferansa davet edildiğini ancak rahatsızlığı nedeniyle katılamadığını belirten Dereli, Atatürkçü Düşünce Derneği´ne teşekkür ederek kadının siyasetteki yerini şöyle anlattı;
"Atatürkçü Düşünce Derneği´nin düzenlediği ´Kadının Siyasetteki Yeri´ adlı konferansta kadının siyasetteki yeri tartışılmış. Atatürkçü Düşünce Derneği´nin düşünceleri ve görüşlerini herkes biliyor. Ama CHP´nin düşündükleri, söyledikleri ile yaptıkları acaba ne kadar doğru?
Kadına siyasette ne kadar değer vermişler veya yer göstermişler? Ben siyasete Ak Parti´de başladım ve Ak Parti´nin kadına siyasette ne kadar yer verdiğini gördüm. Ak Parti´nin karar alma mercilerinde kadına ne kadar yer verildiği ortada. Bu gün Türkiye´de Ak Parti´nin 666 tane kadın Belediye Meclis Üyesi, 58 tane de İl Genel Meclis Üyesi var. Bir tane de bayan Erzurum İl Genel Meclis Başkanı var. Ak Parti Kadın Kolları Başkanlığı yaparken ve genel seçimde milletvekilliğine aday olup da milletvekili seçilen 14 ilimizden 8 bayan milletvekilimiz var. Mecliste 3 tane de kadın bakanlarımız var. Alaplı Belediye Meclis Üyesi Ak Parti MKYK´ya seçildi. Başbakanımız kadınların siyasette başarılı olduğunu gördü ve kadınlara bakanlık görevi verdi. Buda Ak Parti´nin ve Sayın Başbakanımızın siyasette kadına verdiği bir değerdir. Zonguldak´ta da kadın Belediye Meclis Üyesi olarak CHP´den 1, Ak Parti´den 2 tane, İl Genel Meclis Üyesi olarak da Ak Parti´den 1 tane, CHP ve diğer partilerden yok. Niye o partiler listelerinde bir bayana yer vermemişler. Eğer bayana değer veriyorlarsa ve bayanların siyasette bir yerde olmasını istiyorlarsa, listelerinde bayanlara yer verebilirlerdi.CHP kadınlara siyasette yer verilmediğini savunuyor. Genel düşünmek lazım. Geçmişte siyasette kadına pek fazla yer verilmiyordu. Hatta geçmişte Zonguldak´ta kadınlar siyasette yer almak bile istemiyordu. Kendimden örnek vereyim, ben Ak Parti dönemine kadar hiçbir siyasi partinin kapısından girmiş değilim. Üyeliğim dahi yoktur. Şimdi zaman geçtikçe kadınlar siyasette yer almak istiyor. Bizim o kadar üyemiz var ve kimseyi zorla üyelik yaptırmadık. Herkes kendisi üye olmak istiyor. Artık halkımız siyasette yer almayı kendilerine görev görmüşler ve siyasete girmek için adım atıyor."
Editör: Pusula Gazetesi