Bartın&8217;ın imar haritasının yeniden hazırlanması gerektiğini belirten İl Genel Meclisi Başkanı Ali Kartal, &8220;1500 kilometrelik ağına girilerek bunun 700 kilometresi asfalt olmak üzere geri kalan 800 kilometresi stabilize çalışmalarımız devam etmektedir. Biz 1-5-10 kilometreden bahsetmiyoruz. 2009 yılında yol, su ve kanalizasyon çalışmalarımızın yanında tarımla ilgili çalışmalarımız devam etti. Köylülerimize vermiş olduğumuz yem bitkileri dağıtımı, çilek ve meyve bahçesi kurulması ile ilgili yapılan çalışmalar kapsamında 13 adet çilek bahçesi kurarak şu anda Özel İdare bu bahçeleri de denetlemektedir. Yine Keten tohumu projesi ile ilgili çalışmalar başladı. Tarım hizmetlerimiz de Bartın, Zonguldak karayolunun ağaçlandırma çalışmaları devam ediyor. İl özel İdare&8217;nin imar hizmetleri ile ilgili Bartın&8217;ın en büyük ihtiyacı olan 1/100 binlik çevre düzeni çıktı. Bartın&8217;ın imar haritasının yeniden hazırlanması gerekiyor. Bu hazırlık aşaması ile ilgili ihale çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanında köylerimizde imar ile ilgili sorunları aşmak ve vatandaşlarımızın ev veya başka bir şey yapabilmelerini sağlamak için köy yerleşik alan ve civarının tespiti gerekiyor. Bu sene 80&8217;e yakın köyümüzün köy yerleşik alanı tamamlandı&8221; diye konuştu.



2010 yılı bütçesi 25 milyon lira


Ali Kartal, &8220;2010 yılında çok büyük yatırımlar düşünüyoruz. 230 kilometrelik bir asfalt yatırımına 2010 yılı için karar verdik. Asfaltlamayı planladığımız alanlar daha çok köylerimizin ana girişleri olacak. Köy içlerinde büyük sıkıntılarımız var. İnşallah 2010 yılında köy içlerimizin asfalt sıkıntılarını çözerek 230 kilometrelik bu asfalt hedefimizi tamamlamak istiyoruz. Bir de ek olarak çalışma planına aldığımız stabilize programımız var. Bu stabilize programımızda 80 kilometre civarında olacak. Bu programımızda ara yol ve mezarlık yoları gibi ulaşılması güç olan yollara ayrılacak. Bartın&8217;da tarımın gelişmesi açısından bazı köylerimizde de özellikle tarım yollarımızın yapılması konusunda çalışmalarımız olacak. Biz 2010 yılında 13 milyon 300 bin TL&8217;lik bütçe öngördük. Tabi bu planda köy hizmetlerinden bize geçen personelin bu bütçede herhangi bir payı yok. Çünkü hala köy hizmetlerinden geçen personelin bütçesi bakanlık tarafından ödendiği için bunu bütçede göstermiyoruz. Bunu da ilave ettiğimizde 20-25 milyonluk bir bütçe Özel İdare tarafından gerçekleşmiş oluyor&8221; şeklinde konuştu.



Kaynakları borçsuz kullanıyoruz


İl Genel Meclisi Başkanı Kartal, &8220;13 milyon 300 bin TL&8217;lik bütçenin yüzde 60&8217;ını yatırıma ayırdık bu çok önemli bir konu. Yaptığımız bütçede en büyük aslan payını yol ve içme suyuna ayırdık. Yine aynı şekilde ikinci olarak da en yüksek pay Milli Eğitim&8217;in oldu. Arkasından tarım, sağlık ve güvenlik hizmetleri geliyor. Biz borçsuz bir şekilde İl Özel İdare&8217;sinin kaynaklarını kullanmaya çalışıyoruz. Özel idaremizin şu anda hiçbir borcu yok. Borç olmadan yatırım yapmaya gayret ediyoruz ve yapıyoruz. Bilindiği gibi bizim hizmetlerimiz yol, içme suyu ile sınırlı değil. Sağlık hizmetlerinden tutunda tarım ve gençlik spora, sanayi ve ticaretin gelişmesine kadar her türlü alanda Bartın&8217;a katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Fen Lisesi&8217;nin belli bir kısmıyla ilgili 3 senedir çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah 2010 yılında Bartın Fen Lisesine kavuşmuş olacak. En son noktaya geldik. Yurt binasının ihalesi yapıldı. Bina inşaatının ihalesi yapıldı. Kaynağın büyük bir kısmı bu projeye ayrılmış oldu&8221; ifadesini kullandı.



2010&8217;da 33 okul onarılacak


İl Genel Meclisi Başkanı Ali Kartal sözlerini şöyle sürdürdü: &8220;Milli Eğitim Müdürlüğü ile ilgili çalışmalar konusunda okulların onarım çalışmalarının da sürdüğünü kaydeden Kartal &8220; Bartın birinci deprem bölgesi kuşağında. 2009 yılında 2 tane ilköğretim okulu bitirdik. Bunlar Akçamescit ve Bedil İlköğretim Okuluydu. Bunların deprem güçlendirmeleri tamamladı. Yine Kozcağız İlköğretim Okulu çevre düzenlemesi ile ilgili öz kaynağımızdan para ayırmış olduk. Budakdüzü İlköğretim Okulunun onarımı ile ilgili öz kaynaklarımızdan bütçe ayırdık. Bunun gibi 33 tane ilköğretim okulu ve lisemizin onarımı ile ilgili 2010 yılında bütçeleşmiş oldu. Bunlar 2010 yılında tamamlanmış olacak. Tarım alanında da çok büyük destekleri olduğunu dile getiren Kartal &8220; tarıma 480 bin TL rakam ayırdık. Tarımın gelişmesi için çok büyük bir mücadele vermeye devam edeceğiz. Tohum alımı konusunda köylümüze yüzde 50 oranında verdiğimiz destekler sürecek. Yine aynı şekilde meyve bahçesi ve ağaçlandırma çalışması ile ilgili 2010 yılında devam edecek. Çok önemli olan organik tarım ve arıcılığın geliştirilmesi ile ilgili teşvikler vereceğiz. Ve arıcılığı geliştirme ile ilgili de çalışmalarımız sürecek. Sahipsiz gezen hayvanlarla ilgili olarak 2009 yılında da karar alınmıştı. Aşı ve tasma alımları da 2010 yılında da devam edecek.



Şehirde ne varsa, köyde de olacak


Şehirde ne varsa köyde de o olacak anlayışı ile hareket ediyoruz. Bu prensip ile hareket ederek inşallah 2010 yılında 37 köyümüze çocuk parkı kuracağız. Çocuklarımızın oyun oynama noktasında bu şekilde parklarımızı da yapmış olacağız. Niyetimiz bu 5 yıllı süreçte her köyümüzde bir oyun parkının kurulması olacak. Yani önümüzdeki yıl 30-35 tane köyümüzün çocuk oyun parkı kurulması ile ilgili kararımızı da almış bulunuyoruz. Yine aynı şekilde içme suyu ve kanalizasyon ile ilgili de çalışmalarımız devam edecek. Aynı zamanda bizim bütçeleştirdiğimiz, köylere ayırdığımız payların yanında öngörmediğimiz bazı işler oluyor. Bu konuda da yine köylerimiz için köy yardımları şeklinde projeli veya projesiz vermiş olduğumuz; köye çeşme yapılması, köy kanalının yapılması ve mezarlık duvarının yapılması gibi konularda köylülerimize yardım ediyoruz. Bunda hem devlet ve vatandaş işbirliğini de sağlamış oluyoruz. Çünkü köylümüzde bu konuda katkı veriyor. Biz malzemesini alıyoruz ve köylümüz de işçiliğini yapıyor. Bu uygulama son yıllarda inanılmaz bir şekilde başarılı olmaya başladı ve muhtarlarımız da bu konuda hassasiyet gösteriyorlar.



Amasra&8217;da tarihi kazı yapılacak


En önemsediğimiz konulardan bir tanesi de imar konusuydu. İmar konusunda 1/25 bin ve 1/5 binlik haritalarımızın yapılması için kaynak ayrımını yaptık ve inşallah bu yıl 1/100 bin&8217;lik planda belirtilen alan, yani Bartın-merkez-çevresi ve sahile kadar olan kısımlarda çevre düzeni planlarımızı yapacağız. Bunun ardından 1/1000 planları da yapıldıktan sonra kaçak yapılardan da kurtulmuş olacağız. Her zaman bir ilde tarımın, sanayinin, turizmin ve üniversitenin gelişmesini istiyorsanız önce imar planlarının geçmiş olması gerekiyor. İmar planları bitmeden hiçbir alanda gelişmeyi sağlamak mümkün değil. Ben her zaman bunu iddia ediyorum ve iddia etmeye de devam edeceğim. Kültür ve turizm hizmetlerimiz açısından da her yıl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze CD ve broşür tanıtım giderleri için pay ayırıyoruz. Bu payımız 2010 yılında da devam etti. Yine Bartın&8217;ın tanıtımı için CD ve broşür basımı devam edecek. Sayın Valimiz Bartın&8217;da bir proje başlatmak istiyor. Amasra ilçesinde ilk defa bir kazı çalışması yapılması arzulanıyor. Bu konuda da bizde İl Genel Meclisi olarak destek vermeyi düşünüyoruz. Amasra&8217;mızın binlerce yıllık tarihi var ama şu ana kadar herhangi bir kazı çalışması yapılmadı. Bu çalışmalarında Bartın&8217;a turizm ve kültür alanında büyük bir değer katacağına inanıyorum ve 2010 yılında bu kazı çalışmalarımız da başlayacak.



Mobese ihalesi yapılacak


Sayın Emniyet Müdürümüz de bir an önce Mobese sisteminin Bartın&8217;a kurulması için uğraşları veriyor. Biz de bu konuda toplam 160 bin liralık bir kaynak ayırarak 2010 yılı için bütçeleştirmiş olduk. Bu paranın büyük bir kısmı Emniyet Genel Müdürlüğü&8217;nde gelecek. Bu yıl Bartın ilinin Mobese ihalesi yapılacak diye düşünüyorum. Bilindiği gibi Bartın&8217;ın şehir merkezinin dışında güvenlik açısından en büyük hizmeti veren Jandarma Komutanlığımız&8217;dır. İl Jandarma Komutanlığımızın etrafı olmak üzere, İnkumu beldemiz, Terminal bölgemiz ve Kozcağız&8217;ın merkezi kamera güvenlik sistemi ile bu yıl donatılacaktır. Yaklaşık 130 bin lira civarında harcama yapılacak. Bartın Anaokulları yapılması konusunda 32 ilden bir tanesi oldu. Vilayetlere hizmet birliğimiz Bartın için 500 bin lira katkı sağlayacağını söylemişti. Artık bu katkı sağlandı, inşallah 2010 yılında Bartın&8217;ımız bir tane daha anaokuluna kavuşacak. Eski Vali Konağını Milli Eğitime tahsis etmiştik, şu anda onunla ilgili çalışmalar devam ediyor.



Toplum sağlığı merkezlerini bitireceğiz

İl Genel Meclisi olarak sağlık konusuna da çok önem veriyoruz. 2009 yılında Kozcağız Toplum Sağlığı Merkezi adına bir bina yapılması yatırım programımızdaydı ve bütçeleşmişti. Bu konuda statik projeler, hem mimari projeler ve zemin etütleri bunları bitirdik. 25 Aralıkta ihaleye çıkıyor, çok sevindirici bir olay, çünkü Kozcağız Bölgemize hem köyleriyle hem de çevresiyle büyük bir potansiyele sahiptir. Bu şekilde burada inşallah 400 metre kare tabanlı 2 katlı bina yapılacak. 112 acil hizmetlerimiz ve aile hekimlerimiz bu binada verilmiş olacaktır. Geçen yıldan Kozcağız başlangıç olmuştur, bundan sonra diğer köylerimizde de bu şekilde sağlık merkezlerimizin kurulması için arkadaşlarımız el birliği içinde çalışmalara devam etmektedir. Kozcağız Toplum Sağlığı Merkezi 25 Aralık&8217;ta ihaleye çıkıyor. 400 metrekare alana 2 katlı bir bina yapılacak. Hem acil servis hizmetlerimiz ve aile hekimliği hizmetleri bu binada verilmiş olacak. Kozcağız başlangıç olmuştu inşallah diğer beldelerimiz de bu şekilde sağlık merkezi kurulması için elbirliği içindeyiz. İnşallah 5 yıllık dönemde toplum sağlığı merkezlerini bitirmiş olacağız.
Editör: Pusula Gazetesi