3 Aralık Dünya Özürlüler Günü dün düzenlenen törenle kutlandı. Halk Eğitim Merkezi toplantı Salonunda gerçekleşen etkinlikte Umut İlköğretim Okulu ve İş Okulu öğrencileri tarafından günün anlam ve önemine ilişkin şiirler okundu ve skeçler yapıldı. Törene Belediye Başkanı Cemal Akın, Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Ali Ulus, Umut İlköğretim Okulu ve İş Okulu Müdürü Sezgin Ceylan, öğretmenler ve öğrenci velileri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı&8217;nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan Umut İlköğretim Okulu ve İş Okulu Müdürü Sezgin Ceylan, &8220;Her yıl olduğu gibi 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü biz, öğretmen arkadaşlarımın büyük özverisiyle, yavrularımızın da en üst performanslarıyla hazırladığı bir programla karşınızdayız. Bugün pek çok özel eğitim kurumunda, bakanlıklarda ve televizyonlarda bu güne yönelik etkinlikler yapılmaktadır. Engelliler için kurulmuş dernekler, federasyonlar ve üst örgütleri bu günler çerçevesinde toplumu bilgilendirme çalışmaları yapmaktadır. Toplum olarak bu konuda maalesef yeterince duyarlı değiliz&8221; dedi.


Özürlülerin yanında olmalıyız


Herkesin bir engelli adayı olduğunu kaydeden Ceylan, &8220;Sadece özürlü yakını olan insanlar olaydan haberdar. Oysa biliyoruz ki, her birimiz birer engelli adayıyız. Yani hiç birimizin yarına sağlam çıkma garantisi yok. Bu nedenle engelli bireylerimizi, özürlü yavrularımızı sadece 3 Aralık gibi günlerde hatırlamak değil, her zaman yanında olmalıyız ve desteklemeliyiz. Çocuklarımız bugün tüm engellere rağmen, &8220;bizde varız ve biz buradayız, eğer imkân ve fırsat verirseniz çok daha iyi şeyler yapabiliriz&8221; dediklerini sizlere gösterecekler. Evet, belki akranları kadar donanımlı değiller, düzgün cümleler, yaldızlı ifadeler kullanamıyorlar, ÖSS&8217;ye de giremeyecekler ama babaları onlar için okuyup büyük adam olacak hayalleri kuramayacak belki ama eğer siz onların elinden tutup bu eğitim imkânını verirseniz onları ayrıştırmaz ve dışlamaz, sokakta, mahallede kaynaştırırsanız bu çocuklarımız kabuklarına sığmayacak, bu hayat yolunda kimseye bağımlı kalmadan, kendi ayakları üzerinde burabilmeyi ve yalnız yürümeyi öğrenecektir&8221; diye konuştu.


Özürlülere iş imkânı sunmalıyız


Ceylan, &8220;Ülke nüfusunun önemli bir oranının engelli bireylerden oluştuğunu düşünürsek, maalesef bunların çok az bir kısmının eğitim olanaklarından yararlandıklarını görmekteyiz. Son birkaç yılda biraz daha mutlu adımlar atıldığını görüyoruz. Okula gelemeyecek durumda olan çocuklarımıza evde eğitim projesi çerçevesinde eğitim verilmektedir. Tabi ki en önemlisi de istihdamdır. Bu çocuklarımızın, yani engelli bireylerimizin yapabildikleri doğrultusunda onlara iş imkânı vermektir. Yoksa bu çocuklar okul bitince sokağa terk edilirse pek çok kazanımı heba olacaktır. İşverenler, devlet olarak ve toplum olarak muhakkak bu imkânı onlara sunmalıyız&8221; şeklinde konuştu.


Bilinçlenmeye ihtiyacımız var


Okul Müdürü Sezgin Ceylan&8217;ın ardından konuşan Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt ise, &8220;Umut İlköğretim Okulumuzun 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü vesilesiyle hazırlamış olduğu kutlama programı için bugün burada toplanmış bulunuyoruz. Hepinize şahsım ve kurumum adına hoş geldiniz diyor; saygı ile selamlıyorum. Birleşmiş Milletler Teşkilatımı 1922 yılında belirlediği "Dünya Özürlüler Günü" özürlülerle ilgili toplumsal duyarlılığın artması, özürlülerle ilgili toplum olarak, topyekûn bir bilinçlenmeye ihtiyacımız olduğunu belirterek sözlerine başlamak istiyorum. Eğitim, herkesin temel hakkıdır. Bu hakkın, kişinin kabiliyeti ve potansiyeli ölçüsünde kullanması ve kullandırılması da fert ve devle için önemli bir görevdir&8221; dedi.


Eğitime hizmet, geleceğe yapılan hizmettir


Müdür Yeşilyurt, &8220;Farklı alanlarda zihinsel ve fiziksel yetersizliği olanların da tüm insanlar gibi dengeli ve ruhsal yönden sağlıklı bir kişiliğe sahip olabilmeleri, eğitim hakkından en üs düzeyde yararlanabilmeleri için çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmaların en güzel örneklerini Umut İlköğretim Okulumu; vasıtası ile gereçleştirilmiş olmasının gururunu yaşamaktayız. Eğitime hizmet, geleceğe yapılan hizmettir. Dünyamız ekonomik, sosyal ve kültürel olarak değişimler ve gelişmeler yaşamaktadır. Ülkemizde bu değişim ve gelişmeleri takip etmektedir. Özel eğitim alanında; özürlüler ve özel eğitim gerektiren bireylerin sosyal hayata kazandırılması noktasında toplumun tüm katmanlarında örneklere şahit olmaktayız&8221; diye konuştu


Toplumun desteğine ihtiyaç var


Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt konuşmasına şu şekilde devam etti: Bakanlığımız özel eğitim ve rehberlik konusunda hassasiyetle yaklaşmaktadır. Bu alanda önemli yatırımları da bulunmaktadır. Bu çalışmaların yanında toplumun da desteğine ihtiyaç olduğunu de belirtmek istiyorum. Müdürlük olarak bizler özel eğitim gerektiren bireylerimize, onların eğitimlerini yürüten siz değerli öğretmenlerimize yönelik her türlü destek hizmetlerini gerçekleştirme gayreti içindeyiz. Bu çalışmalarımıza örnek verecek olursak; 2008-2009 yılı kapsamında il genelinde bulunan tüm okul yöneticileri ile sınıf ve branş öğretmenleri özel eğitim ile ilgili olarak 30 saatlik seminerden geçirilmiştir. Özür grubu itibariyle örgün eğitime devam edemeyecek düzeydeki 9 öğrencimize bizzat evlerinde eğitim vermek üzere öğretmen görevlendirilmiştir. Rehberlik ve Araştırma Merkezi ile Umut İlköğretim Okulu bünyesinde oluşturulan 2 spor kulübünde öğrencilerimiz basketbol, masa tenisi, bocce ve atletizm dallarında çalışmalarını sürdürmektedirler.


Dünya Özürlüler Günü&8217;nü kutladı


İlimizde 888 öğrencimiz rehabilitasyon merkezlerine devam etmekte olup, destek eğitim hizmetlerini almaktadırlar. İlimizde 6 tane özel eğitim sınıfı olup, buralarda 45 öğrencimiz eğitim görmektedir. Sonuç olarak; bu düşünceler içerisinde olan Umut İlköğretim Okulumuzun bu güzel çalışmalarının, tüm çocuklarımızın küçücük yüreklerine güçlükleri yenme gücü, yaşadıkları şartlara karşı yeni bir yaşama sevinci vereceğine olan inancım tamdır. Engelli bireylerimize, toplum olarak hep beraber üzerimize düşen insani ve ahlaki hassasiyetlerin gösterilmesi temennisiyle 3 Aralık Dünya Özürlüler Gününü kutluyor, ülkemizdeki ve dünyamızdaki tüm özürlü bireylerimize güzel hizmetler getirmesi dilek ve temennisi ile bu programın hazırlanmasında emeği geçen okul yönetimine, öğretmenlerimize siz değerli velilerimize ve sevgili öğrencilerimi kutlar; hepinize sevgi ve saygılarımı sunarım&8221;

Editör: Pusula Gazetesi