Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Salih Alemdar, İsviçre´de yaşanan cami inşaatı ve minaresi ile ilgili çıkan tartışmalara değinerek, ´İsviçre´nin bu ikiyüzlü tavrını ve ayıbını şiddetle kınıyoruz´ dedi.
Alemdar yaptığı açıklamada şunları söyledi: "İsviçre´de yaşayan Müslüman topluluğun ibadet etme ve inancını yaşamak üzere cami inşası ve cami mimarisi ile ilgili minare yapımı hakkının bir referanduma tabi tutulması ve bunun minare yasağı ile sonuçlanması, Avrupa´nın insan hakları ve din vicdan özgürlüğü alanındaki gerçek yüzünü ortaya koymuştur. Bu tavır bir insanlık ayıbı ve kara bir leke olarak tarihe geçmiştir. Bu tavırla her şeyden önce kültürler ve inançlar arası ilişkilere ciddi bir darbe vurulmuştur. Minareler üzerinden Dini değerlerin sorgulanması ve tartışılması sözde hak ve özgürlüklerin temsil edildiği bütün cihana örnek gösterilen Avrupa´da yaşanmış olması manidardır. İnsanlık tarihi, dini özgürlükler alanında önemli mesafe kat etmiş ve toplumsal barış ve huzuru sağlamanın ancak temel hak ve özgürlükleri korumak ve geliştirmekle mümkün olacağı yönünde ortak bir akıl oluşturmuştur.


İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi
Madde 18- Herkesin düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne hakkı vardır. Bu hak, din veya topluca, açık olarak ya da özel biçimde öğrenim, uygulama, ibadet ve dinsel törenlerle açığa vurma özgürlüğünü içerir. Herkes düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne sahiptir. Bu hak, din veya inanç değiştirme özgürlüğü ile tek başına veya topluca, açıkça veya özel tarzda ibadet, öğretim, uygulama ve ayin yapmak suretiyle dinini veya inancını açıklama özgürlüğünü de içerir. Din veya inancını açıklama özgürlüğü, ancak kamu güvenliğinin, kamu düzenin, genel sağlığın veya ahlakın, ya da başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması için demokratik bir toplumda zorunlu tedbirlerle ve yasayla sınırlanabilir. Hükümleri bulunmasına rağmen bir ayrımcılık yapılmıştır. Soruyoruz. Biz de Türkiye´de Kiliselerin Çan kulesi kaldırılsın diye bir referandum yapalım mı? İsviçre ve Avrupa şunu iyi bilsin biz onların seviyesine düşmeyeceğiz. Yaratılanı yaratandan dolayı sevmeye ve saygı göstermeye dün olduğu gibi bugünde devam edeceğiz. Türkiye´ye her vesileyle insan hakları dersi vermeye yeltenen, 1915 olaylarını "soykırım" olarak gören, Ermeni yalanlarına sahip çıkarak şerefli tarihimizi karalamaya yeltenen İsviçre, din ve kültür farklılıklarını bir kırılma ve çatışma hattına dönüştüren yaklaşımıyla insanlık onurunu çiğnemiştir. Vahşete seyirci kalan sözde medeni Avrupa´nın Türk ve İslam düşmanlığı tavırlarını ibret ve dikkatle izliyoruz. İsviçre´nin bu ikiyüzlü tavrını ve ayıbını şiddetle kınıyoruz."
Editör: Pusula Gazetesi