Zonguldak´ta duble yolların yanı sıra açılacak 3 tünelle ulaşım sorununun ortadan kaldırılması hedefleniyor.
Vali Erdal Ata, yaptığı açıklamada, bu yıl 10.5 kilometre duble yolun tamamlanarak hizmete alındığını söyledi.
Geçen yıl yapılan 20 kilometrelik yol ihalesinin büyük bölümünün hayata geçirildiğini, eksik kalanların da 2010´da tamamlanacağını bildiren Ata, şöyle konuştu:
´´Asıl önemli olan konu, Karaman-Zonguldak ve Devrek ilçesi ile Bolu´nun Mengen ilçesi arasındaki yoldur. Burası çok engebeli arazi yapısına sahip. Karayolları Mudürlüğü ihaleleri yaparak yer tesliminde bulundu. Müteahhit firmalar şantiyelerini kuruyorlar. Kış sezonuna girmemiz nedeniyle çok ciddi çalışma olmayacak ama gelecek yılın bahar aylarından itibaren iş hızlanacak. Yaklaşık 2-3 yılda çalışmalar tamamlanacak.´´
Ankara istikametine gidişte tünellerin de yapılacağını ifade eden Vali Ata, ´´Bunların etüt ve projeleri hazırlanıyor. Projeler 2010´da bitecek. 2011´de de Ankara güzergahında 3 tünel ihalesi yapılacak. Bunların arasında Mithatpaşa Tüneli de olabilir´´ dedi.

-KAZALAR AZALIYOR-

Tünellerle birlikte 3-4 yıllık süreçte yol çalışmalarının tamamlanacağını tahmin ettiğini belirten Ata, şunları kaydetti:
´´Bölünmüş yollar ve kara yollarındaki iyileştirmeler kazaları önemli oranda azaltıyor. Geçmişte yılda 10 bine yakın vatandaşımız hayatını kaybediyordu. Son dönemde duble yol çalışmaları ve yolların standartlarının yükselmesiyle bu kazalarda hayatını kaybeden vatandaş sayısı 5-6 binlere düştü. Nereden bakarsanız bakın yüzde 50´ye yakın azalma var. Bu önemli gelişmedir. Temennimiz, bunların olmaması için eksik kalan yol çalışmaların bir an önce bitirilmesidir. Başbakanımız 15 bin kilometre olarak koyulan duble yol hedefini 22 bin 500 kilometreye yükselterek 2012´ye kadar bitirilmesini istedi. Böylece en azından ana yolların tamamı duble yol olacaktır.´´
Editör: Pusula Gazetesi