24 Kasım Öğretmenler Günü dün düzenlen tören ve etkinliklerle Bartın&[#]8217;da da kutlandı. Kutlamalar kapsamında ilk olarak Vali İsa Küçük, Belediye Başkanı Cemal Akın ve protokol üyelerinin katılımıyla Cumhuriyet Alanındaki Atatürk Anıtına çelenk sunumu yapıldı. Etkiliklere daha sonra Halk Eğitim Müdürlüğü salonunda devam edildi. Törene Vali İsa Küçük, Belediye Başkanı Cemal Akın, Cumhuriyet Başsavcısı Sadettin Arslan, Adalet Komisyonu Başkanı Yalçın Çebiş, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Vahdet Yıldırım, Vali Yardımcısı Türker Öksüz, İl Emniyet Müdürü Burhan Gümüş, Defterdar Saim Çırıka, Vali Yardımcısı Türker Öksüz, Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt daire amirleri ve çok sayıda davetli katıldı.


Türk öğretmeni yaşamını öğrencilerine adamıştır


Törenin açılış konuşmasını Aşağıdere İlköğretim Okulu&[#]8217;ndan Sınıf Öğretmeni Selen Yılmaz yaptı. Yılmaz; &[#]8220;Bugün tüm öğretmenlerimizin hizmetlerinin karşılığı unutulmadıklarını gösteren bir gündür. Bugünü bize armağan eden ulu önder Atatürk&[#]8217;e şükranlarımızı sunuyoruz. Öğretmen insanların kendi ayakları üstünde durmalarını sağlayan, yaşamları boyunca kendilerine gerekebilecek bilgileri kazanmalarına yardımcı olan ve topluma arkasını dönmeden, toplumun sürekli ilerlemesini sağlayan bir gönül eridir. Mademki, bir gönül eridir. Öyleyse karşısına çıkabilecek zorluklar kendisini yıldırmayacaktır, yıldırmamalıdır. Türk öğretmeni yaşamını öğrencilerine adamış, onların sorunlarını ortadan kaldırmak için elinden gelen her şeyi yapmış, öğrencisine balık vermeyi değil, balık tutmasını öğretmiş, gerektiği yerde gerektiği şekilde davranmayı öğretmiş, her zaman iyinin ve güzelin peşinde koşmuş örnek bir öğretmendir&[#]8221; dedi.


Çocuklar yeni dökülmüş beton gibidirler


Etkinlikte emekli öğretmenler adına konuşan Nurşen Uçar ise &[#]8220;Okuma ve yazma öğretmek eğitim ve öğretim işlerini yürütmek öğretmenlerin görevidir. Öğretmen, bilgisi, erdemi, laik ve çağdaş düşüncesiyle çevresini eğitir aydınlatır. Her yönü ile çevresine örnek olur. Bu nedenle öğretmenlik kutsal bir meslektir. İçinde yaşadığımız çağ, bilgi çağıdır. Çağın gerisinde kalmamak için her ulus genç kuşaklarını iyi eğitmek, geleceğe hazırlamak zorundadır. Eğitim uygarlığın beşiğidir. İnsanca yaşamanın kurallarını öğrenmek, vatan, millet, bayrak sevgisi kavramlarını kazanmak, iyiye, doğruya, güzele yönelmek ancak eğitim ve öğretimle gerçekleşir. Bu nitelikteki eğitim ve öğretim ise çağdaş okullarda bilimsel anlayışı benimsemiş olan öğretmenlerce verilebilir&[#]8221; ifadesini kullandı.


En önemli unsur öğretmenlerdir


Emekli Öğretmen Nurşen Uçar&[#]8217;ın ardından kürsüye çıkan Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt da &[#]8220;Bugün öğretmenlerimize ömür boyu asla eksilmeyecek sevgi ve saygımızın gönül sembolü halindeki 24 Kasım Öğretmenler Günü&[#]8217;nün büyük heyecanı içinde bulunmaktayız. Öğretmenlik gibi yüce bir hizmete kendini adamış, geleceğimiz olan sevgili yavrularımızın, gençlerimizin manevi mimarları, milletimizin aydınlık yüzleri değerli meslektaşlarım, siz çaresizliğin filizliği yerde ümit, korkunun mayalandığı yerde yürek, güçsüzlüğün güçlendiği yerde bileksiniz. Bugün saygınlığın, sevginin, onurun sizlere bahşedildiği gündür. Gününüz kutlu olsun. Toplumların devamlılığı ve gelişmesi bilinmelidir ki, eğitime verdiği değerle ölçülür. Şüphesiz ki eğitimde en önemli unsur öğretmenlerdir. Büyük önder Atatürk, &[#]8220;dünyanın her yerinde öğretmenler insan topluluklarının en saygın unsurlarıdır&[#]8221; diyerek bu gerçeği en güzel şekilde ifade etmiştir&[#]8221; şeklinde konuştu.


Göreviniz kutsaldır


Yeşilyurt sözlerini şöyle sürdürdü; &[#]8220;Çocuklarımızın ve gençlerimizin yarınlara hazırlanması gibi önemli ve anlamlı bir görevi üstlenmiş bulunmaktayız. Bu nedenle gelecekte de en büyük eserler öğretmenlerin ellerinde, sevgi dolu yüreklerinde doğacak ve yaşayacaktır. Bu sorumluluk bilinciyle bizlere tertemiz emanet edilen gençlerimizi Türk Milli Eğitimi&[#]8217;nin genel amaçları doğrultusunda Atatürk ilkelerine, milli ve manevi değerlerimize bağlı, çağdaş, düşünceli, sorumluluk bilincine sahip bireyler olarak yetiştirmek en önemli görevlerimiz arasındadır. Bu duygu ve düşüncelerle başta Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ebediyete intikal etmiş tüm şehitlerimizi rahmet ve minnet duygularımla anıyor, tüm insanlığa huzur, barış, sevgi ve kardeşlik ve sevgi getirmesi dileğiyle tüm öğretmenlerimizin ve büyük milletimizin kurban bayramını da kutluyorum. Türk eğitim sisteminin yılmaz önderleri öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü&[#]8217;nün şevk ve heyecanını gönülden paylaşarak saygı ve sevgilerimiz sunuyorum&[#]8221;


Öğretmenlerimizin ellerinden öpüyorum


Törende konuşan Vali İsa Küçük öğretmenlere seslendi. Vali Küçük konuşmasında &[#]8220;Saygıdeğer öğretmenlerimiz, önemli günler bize geçmişin değerlendirilmesini yapmak ve geleceği planlamak imkânı vermektedir. Doğaldır ki, sağlıklı bir gelecek planlaması geçmişin doğru değerlendirilmesiyle mümkündür. Cumhuriyet Türkiye&[#]8217;si öğretmenlerimizin ellerinde güzelleşmiş ve büyümüştür. Bu yönüyle bütün öğretmenlerimiz yaptıkları her başarılı çalışmalarından dolayı övgüyü hak etmişlerdir. Öğretmenler gününüzü kutluyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu yüce Atatürk&[#]8217;ün Başöğretmenliği kabul buyurmasındaki espri de esasen buradadır&[#]8221; dedi.


Zor bir görev üstlendiniz


Vali Küçük; &[#]8220;Yıkılmış bir imparatorluğun küllerinden yeni bir devlet doğmuş, yeni bir ulus yaratma düşüncesinde en büyük görevi üstlenen öğretmenlerimiz olmuştur. Çünkü okulun, öğretmenin varoluş nedeni ve hedefi insanı köle olmaktan kurtarmaktır. Bu anlamda genç Türkiye Cumhuriyetimizin akıl ve bilim aydınlığıyla gönenmiş zihinlere sahip bireylerden oluşması ve bu toplum yapısının ortaya çıkması büyük Atatürk&[#]8217;ün bizlere ve öğretmenlerimize verdiği en önemli görevdir. Bu yüzden öğretmenlik gerçekten kutsal ve o denli de yüce bir görev ama zor bir görevdir. Bu zor görevi ilimizde üstlenmiş bulunan saygı değer öğretmelerimizi kutluyorum. Bizi de buralara gönderenlerin aslında öğretmenlerimizin olduğunun bilinci içinde bütün öğretmenlerimizin ellerinden öpüyorum&[#]8221; diye konuştu.


Cehalet kabul edilemez


Günümüzde öğretmenlik mesleğinin ülke ve ulus hedeflerinden önce grup çıkarları ile daha çok ilgilenilir hale getirildiğini söyleyen İsa Küçük, &[#]8220; Öğretmenlerimiz bölünmemelidir. Bölünerek çoğalmak ve küçülmek yerine birleşerek büyümenin yollarını bulmalıdır. Üzülerek görüyoruz ki, bugün öğretmenlik mesleği bu bölünme ve küçülmenin sonucu olarak meslek geleneği, etiği ve ideallerinden uzak düşmüş, ülke ve ulus hedeflerinden önce grup çıkarları ile daha çok ilgilenilir hale gelmiştir. Toplumda okuryazarlık azalmış, toplumsal faydanın yerini kişisel çıkar düşüncesi almıştır. Köyde görev yapmak, küçük yerlerde görev yapmak, o yöreye, o köy topluluğuna faydalı olmak yerine, büyük şehre gitmek birinci düşünce olmuştur&[#]8221; şeklinde konuştu.


Eğitime daha fazla zaman ayırmalıyız


Öğretmenleri eğitime daha fazla zaman ayırmaları gerektiğini ifade eden Vali Küçük; &[#]8220;Değerli öğretmen arkadaşlarım görevli olduğumuz yerlerde taş üstüne taş koymak, çocuklarımızı daha iyi bir yaşam düzeyine yükseltmek, topluma ve ülkeye hizmet etmek, elbirliği ile bölgemize faydalı olmak giderek uzaklaştığımız bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunu kabul edemeyiz. Bu durum böyle devam ederse ülkede bir gün cehalet ayağa kalkacak, önce görevini yapmamış olanları ve giderek herkesi boğacaktır. Geleceğimizin, çocuk ve torunlarımızın cehalet içinde boğulmasını asla kabul edemeyiz. Herkesi ama özellikle eğitim yöneticilerini eğitim alanına daha çok zaman ve imkân ayırmaya davet ediyorum. Daha çok özen göstermeliyiz&[#]8221; ifadesini kullandı.

Editör: Pusula Gazetesi