Çevre Meclisi Üyeleri yaptıkları basın açıklaması ile Haziran ayında yaşanan balık ölümleriyle ilgili Valilik tarafından Çevre Meclisine gönderilen aydınlatıcı ve yeterli bulmadıklarını söyledi. Meclis üyesi Ayşe Sevtap Uzun&[#]8217;un işyerinde yapılan toplantıda Çevre Meclisi adına açıklama yapan meclis üyesi Suzan Suçeken; yazdıkları dilekçeye nedenini anlamadıkları bir şekilde 6 ay sonra cevap verildiğini belirterek; &[#]8220;17 Kasım 2009 tarihinde yaptığımız basın açıklamasından sonra istediğimiz bilgiler 20 Kasım 2009 tarihli yazı ile Bartın Valiliği tarafından acilen tarafımıza yollanmıştır. Acilen yollanmıştır diyoruz çünkü 10 Haziran 2009 tarihinde gerçekleşen Kaman köyündeki balık ölümlerinin nedenini sorduğumuz 18 Haziran 2009 tarihli dilekçemize ne yazık ki yaklaşık 6 ay sonra cevap gelmiş olup, bu cevabın halkın sağlığından sorumlu olan en üst makamın çok daha önce açıklaması gerektiği inancındayız. Tarafımıza verilen cevapta; balıklarda yapılan gerekli tetkikler sonucunda balıklarda limitin üstünde çıkan kurşun miktarına rağmen balık ölümlerinin sebebinin anlaşılamadığı, sudaki yüksek kadmiyum miktarı nedeni ile de Hema A.Şirketine miktarı belirtilmeyen bir ceza kesildiği açıklanmıştır&[#]8221; dedi.


Kesilen ceza miktarı ne?


Cevap bekleyen sorular olduğunu dile getiren Suçeken; &[#]8220;Bu açıklamalar doğrultusunda Çevre Meclisi olarak sormak isteriz ki; 10 Haziran 2009 tarihinde Kaman çayındaki yüzlerce balık neden ölmüştür? Hema Anonim Şirketi&[#]8217;ne kesilen idari para cezası miktarı ne kadardır? Kavşak suyu olduğu kesin olan Kaman çayından alınan su örneğinde limitlerin üzerinde çıkan kadmiyum miktarı su havzamızda bulunan diğer tüm su kaynaklarına da kesinlikle karışacağı gerçeğinden hareketle, o günlerde içilen Kavşak suyu halkımızın sağlığını etkilememiş midir? Kavşak suyuna karıştığı açıkça belli olan zehirli atıklar konusunda yetkililer herhangi bir araştırma yaptırmışlar mıdır? Geçtiğimiz aylarda Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu&[#]8217;nca lisans verilmiş olan elektrik üretim şirketlerinin eğer ÇED olumlu raporu alamazlarsa ve lisansı aldıkları tarihten itibaren ilerleme kaydedemezlerse lisanslarının iptal edileceği açıklaması yapılmıştır&[#]8221; diye konuştu.


Bilgi ve birikimden yoksunlar


Suçeken; &[#]8220;Bu açıklamadan sonra yaklaşık 4 yıldır hiçbir ilerleme kaydedememiş olan Hema A. Şirketi lisansının iptal edileceği endişesi ile atağa geçmiş ve bilimsel olmayan, komik, mühendislik bilgi ve birikiminden yoksun önerilerle ÇED raporu alabilmek için müracaatta bulunmuştur. Hema Şirketi Türkiye Taş Kömürü Genel Müdürlüğü&[#]8217;ne yaptığı müracaatta Amasra Kömür İşletmeleri Müdürlüğü tarafından şimdiye kadar kömür çıkarmak üzere açılan galerileri, yapacağı termik santralden çıkacak külleri doldurmak üzere kiralama talebinde bulunmuştur. Ancak her zaman söylediğimiz gibi mühendislik bilgi ve birikiminden yoksun olan Hema&[#]8217;nın teknik elemanları herhangi bir ilkokul öğrencisinin bile yapabileceği matematiksel bir hesabı ya yapamamışlar, ya da yapmak istememişlerdir. ATİM tarafından şimdiye kadar açılan 10 kilometre uzunluktaki galerilerin Amasra yapılması planlanan 1100 Megavatlık termik santralin çıkaracağı küllere, en fazla 15 gün yeteceğinin hesabını yapmaktan aciz bu teknik elemanlara biz Çevre Meclisi olarak en az 20 yıl çalıştırılacak olan böyle bir santralin 15 günden sonra çıkacak küllerini dökmek için yeni ve akılcı bir öneri ile başvuru yapmalarını tavsiye etmek istiyoruz&[#]8221; şeklinde konuştu.


Öneriler bilimsellikten uzak


Hema&[#]8217;nın santralden çıkarılacak kül konusunda çelişkili açıklamalarda bulunduğunu kaydeden; &[#]8220;Ayrıca aynı teknik eleman arkadaşların. ÇED için yapacakları müracaatlarında külleri tüketmek için yaptıkları 2. öneri olan çimento fabrikalarına kül verme önerilerinin de, yine diğer önerileri gibi komik ve bilimsel dayanaktan yoksun bir öneri olduğunu da belirtmek isteriz. Çünkü çimento imalatında en fazla yüzde 20 oranında kullanılabilen termik santral külünün çimento sektöründe kullanılabilmesi için kazan külü değil, baca külü olması gerektiği gerçeğini yıllardır termik santral yapma talebi ile ortaya çıkan bu teknik arkadaşların bilmesi gerektiğini inancındayız. O nedenle HEMA&[#]8217;nın teknik elemanlarının bu önerilerinin yetkililerce, cahillikten mi, art niyetten mi kaynaklandığının sorgulanması gerektiğini düşünüyor uz. Ve bu teknik arkadaşlara çok yakınımızdaki Çatalağzı termik santralinin burada yapılacak olan termik santrale göre çok düşük kapasiteli olmasına rağmen, küllerini çimento fabrikalarında tüketemediği için denize dökmek zorunda kaldığı gerçeğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz&[#]8221; ifadesini kullandı.


Onay vermek suça ortak olmaktır


Bartın Kent Konseyi Çevre Meclisi Üyesi Suzan Suçeken; &[#]8220;Üstte saydığımız bu nedenlerden ötürü; HEMA Anonim Şirketinin ÇED raporu almak için yaptığı müracaatın bilimsel verilere dayanmadan, devleti bir kez daha zarara uğratmak amaçlı yapılan bir müracaat olduğunu ve bu müracaatları onaylayacak olan kamu kurumlarının da, Çevre Meclisimizin yaptığı bu uyarılardan sonra, eğer HEMA&[#]8217;ya onay verirlerse böyle bir suça ortak olacaklarını söylemek istiyor, bu nedenlerden ötürü ilgili kamu kurumlarındaki bürokratları bu konuda uyarmak istiyoruz. Çevre Meclisi olarak şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da halkımızın ve ülkemizin kaynaklarını talan etmek isteyenlerin oynadıkları oyunları bilimsel verilere dayanarak açıklamaya devam edeceğimizi Bartın halkına bir kez daha duyuruyoruz&[#]8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi