İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanı Turhan Oral, Özel İdaresi´nin 2010 yılı için yatırım olarak belirlediği 26 trilyon 500 TL´lik bütçeyi meclis üyelerine değerlendirdi.
Geçtiğimi günlerde İl Özel İdare Müdürlüğü Toplantı Salonu´nda yapılan meclis toplantısında meclis üyelerine bütçe hakkında görüşlerini sunan Oral, işsizliğe değindi.
Zonguldak´ın acil yatırım isteyen illerin başında olduğunu belirten Oral, İş-Kur Müdürü Cemal Yiğit´in Pusula´ya yapmış olduğu işsizlik sigortasından yararlananlarla ilgili haberindeki rakamları ele aldı.
Zonguldak´ta yatırım açığının kapatılabilmesi için somut projelerle Bakanlık üzerinden kaynak aktarılıp yatırımların geliştirilmesi ve yeni istihdam alanları yaratılması için tavırlarını bütçede de ortaya koyacakların belirten Oral; "Bu yıl için ön görülen 26 trilyon 500 milyarlık bütçenin yaklaşık 14 trilyonu yatırımlarda kullanılacak. Yatırım sıkıntısı Türkiye´nin önemli sıkıntılarından bir tanesi. Zonguldak İş-Kur Müdürlüğü, 2008 yılında bin 503 kişi işsizlik sigortasından yararlandığını açıkladı. 2009´da ilk 10 ayda bu sayı 2´ye katlanmış ve 3 bin 243´e çıkmış. Yatırımsızlık işsizlik sorunu Türkiye´de var, Zonguldak´ı fazla etkilemedi diye bir değerlendirmemiz vardı. Ama bu günkü rakamları gördüğümüzde doğrudan doğruya işin içerisinde olduğumuz anlaşılıyor. Zonguldak´ta 34 firma bin 324 kişi için kısa çalışma ödeneği talebinde bulunmuş. Bu da firmaların halen daha zorda olduğunu gösteriyor. Bunun yanında iflas eden bir şirketinde işçi ücretleri İş-Kur tarafından ödenmiş. Zonguldak´ta Türkiye´nin diğer illerinde olduğu gibi acil yatırım isteyen bir il. Ağustos´ta yüzde 13.4 ulaşmış olan işsizlik önümüzdeki aylarda mevsimlik işçilerinde işsiz kalacağı düşünülünce, işsizliğin daha tehlikeli rakamlara ulaşılacağını gösteriyor. Türkiye´de işsizliği en çok hissedin sektörlerden bir tanesi de inşaat sektörü. İnşaat sektörünün bir şekilde geliştirmenin yolunu bulmamız lazım. Bu performans raporu Zonguldak´a yetmez açığı kapatabilmek için somut projelerle Bakanlık üzerinde il vilayetine kaynak aktarılıp Zonguldak´ta yatırımların geliştirilmesi ve yeni istihdam alanları yaratılması için tavrımızı bütçede de ortaya koyacağız" dedi.
Editör: Pusula Gazetesi