CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu'dan AKP'li Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu'nun "1923'te darbe yapıp Cumhuriyeti kurdular" ifadelerine sert tepki geldi.

Yazılı bir açıklama yapan Turpcu şunları söyledi:

"Referandum sürecinde ülke gündemi çok hızlı şekilde değişiyor ama bu yoğun gündem arasında gözden kaçmaması gereken bir açıklama yapıldı. AKP'li Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, '1923'te darbe yapıp Cumhuriyeti kurdular' ifadelerini kullandı.

Cehaletleri ve Cumhuriyete karşı olan sınırsız nefretleri artık bu halka hakaret edecek boyuta ulaşmış durumda maalesef. Yazıklar olsun diyoruz!

Kurtuluş Savaşı'nda bu halk canını ortaya koydu, yemedi, içmedi, yokluk içinde ama onurla ülkesi için düşman işgaline karşı kanının son damlasına kadar savaştı. Türkiye'nin her yerinden yıllarca oy topladılar milli irade edebiyatı yaptılar. Bugün size oy veren o milli irade Kurtuluş Savaşı'nda dedesini, ninesini, ailesini kaybetti. Tarihlerine saygıları olmadığı gibi, her zamanki gibi şehitlere de hiç saygıları yok.

AKP'nin önde gelenleri bu tür açıklamaları farklı zamanlarda yapıp sonra geri çekiliyorlar.

Kendi tarihine, kendi Cumhuriyetine, kendi kurucu liderlerine böylesine saldıran, verilen onurlu Kurtuluş Savaşına nankörlük eden bu tür kişileri başka hiçbir yerde, hiçbir ülkede göremezsiniz. Bu tür açıklamaları yapan, her fırsatta kendi kurucularına saldıranların vatan sevgisini de sorgulamak gerekir.

1923'te fiilen egemenliği olan bir Osmanlı Devleti olduğunu zanneden bu kişinin, tarih bilmediği çok açıktır. Tarih bilmiyor olabilirsiniz ama haddinizi bilmek zorundasınız.

Kendisine sormak lazım, Mondros mütarekesinin maddelerini okudunuz mu hiç? Önce bu antlaşmayı okuyun, sonra Gençliğe Hitabeyi okuyun. Oradaki '...aziz vatanın, bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış' ne demek bu size biraz olsun durumu özetler.

Cumhuriyet ile hesaplaşmak isteyenler 'dervişin fikri neyse zikri de odur' mantığıyla her buldukları fırsatta saldırıya geçiyorlar. Ama hatırlatalım, bugün bu topraklarda nefes almamızın sebebi, ülkenin her yeri emperyalist güçler ve maşaları tarafından işgal altında iken, yerli işbirlikçileri emperyalistlere bağlılıklarını bildirmişken, kurulu hiçbir düzen kalmamışken, millet karamsar halde iken bu ülkeyi yeni baştan kurmayı hedefleyen, bu toprakları bağımsız hale getiren, atılan ekonomik adımlarla kalkınmayı sağlayan insanların kurduğu Cumhuriyettir. O gün o şartlarda bu adımlar atılmasaydı ne bağımsız bir ülkemiz olurdu ne de bizler bu halde olurduk.

Başkent İstanbul'un dahi işgal altında olduğu günlerden bahsediyoruz, işgal altında olan topraklardan emperyalistlerin kovulması mı darbe? Şunu da söyleyelim, kimse darbe yapıp Cumhuriyet kurmaz. Darbe yapan kendini padişah ilan eder. Kurtuluş Savaşı sorasında ise hakimiyet kayıtsız şartsız millete verilmiştir. Bunun adı da devrimdir.

O mücadele bunlar gibi zihinlere sahip kişilere rağmen kazanılmıştır. Şimdi de kalkmış Cumhuriyet'e laf ediyor. Ben özellikle gençlerimize sesleniyorum. 'Nutuk' okuyun değerli gençlerimiz, okuyun ki emperyalistlere ve onların yerli iş birlikçilerine karşı ne denli büyük mücadelenin verildiğini, bu ülkenin nasıl kurulduğunu daha iyi anlayın. Saygılarımla."

Editör: Pusula Gazetesi