Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Çıtlak ve Başhekim Yardımcısı ve Kadın Doğum Uzmanı Dr. Yasin Avşar ülkede hızla yayılan ve ölümlere neden olan domuz gribi hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Başhekim Yardımcısı ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Çıtlak, domuz gribinden korunmak için aşının yaptırılması gerektiğini belirterek, aşının içerisinde domuz kaynaklı bir maddenin bulunmadığını söyledi. Erişkinlerde acil müdahale gerektiren belirtilerin zor nefes almak, nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, sık ve uzun süreli kusma olduğunu belirten Çıtlak, &[#]8220;Domuz gribinden korunmak için aşı yaptırılmalıdır. Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız. Mendili kullandıktan sonra çöpe atınız. Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Kirlik ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız. Domuz gribine yakalanırsanız belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz. Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz. Erişkinlerde acil müdahale gerektiren belirtiler; zor nefes almak, nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, sık ve uzun süreli kusmadır. Çocuklarda acil müdahale gerektiren belirtiler; hızlı veya zor nefes alma, vücutta solgunluk ya da morarma, beslenememe, uyarılara cevapta azalma ve uykuya meyil, huzursuzluk, ateşle beraber döküntü görülmesidir. Aşı özellikle risk guruplarında ağır hastalık belirtileri ile seyredebilen ve ölüme yol açabilen pandemik gripten korunmanın en geçerli yöntemidir. Gribin yayılmasını önlemek, pandemik gribin ağır seyretme ihtimali olan risk gruplarını hastalıktan korumak, hastalığın şiddetini ve ölümleri engellemek, toplumda verilmesi gereken zorunlu hizmetlerin kesintisiz sürdürülmesini sağlamak amacıyla uygulanmaktadır. Verilere göre, küçük çocuklar ve genç erişkinler daha çok hastalanmaktadır. Ölümler; gebeler, bebekler kronik hastalığı olanlar. Aşı içerisindeki maddeler uzun süredir kullanılmakta olup, güvenilir oldukları uluslar arası kuruluşlar tarafından onaylanmaktadır. Bununla birlikte hiçbir ilaç ve aşının insanlarda yan etkiye yol açmama garantisi yoktur&[#]8221; dedi.


&[#]8220;İKİNCİ BİR AŞIYI YAPTIRMANIN EK BİR YARARI YOK&[#]8221;
Dr. Mustafa Çıtlak, ek bir aşı yaptırmanın zararı olmadığı gibi ek bir yararının da olmadığını söyleyerek, &[#]8220;Bu aşılar içerisinde bulunan civa Dünya Sağlık Örgütü´nün izin verdiği sınırlar içerisindedir. Thiomersal 1930´lu yıllardan bu tarafa güvenle kullanılan bir koruyucudur. Aşının içerisinde bulunan civanın şimdiye kadar herhangi bir gelişimsel ya da nörolojik bozukluğa yol açtığına ilişkin bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Etil civa vücutta birikmeyen ve metabolize edilerek dışarı atılan bir maddedir. ABD´de kullanılan enjektabl aşıda da oranı farklı olmakla birlikte etil civa mevcuttur. Aşının koruyuculuğu yüksektir. 9 yaş üstünde tek dozun yeterli olabileceği kabul edilebilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü Güney Yarımküre için mevsimsel grip aşısı içine pandemik H1N1 virüsünün konmasına karar vermiştir. Önümüzdeki grip sezonunda Kuzey Yarımküre içinde benzer bir uygulama düşünülmektedir. Hastalığı geçirenlere aşıyı yaptırmanın herhangi bir zararı olmadığı gibi ek bir yararı da bulunmamaktadır. Aşı içerisinde domuz kaynaklı bir madde bulunmamaktadır&[#]8221; diye konuştu.
Başhekim Yardımcısı ve Kadın Doğum Uzmanı Dr. Yasin Avşar ise, Dünya Sağlık Örgütü´nün aşı uzmanlar komitesi (SAGE) tarafından halen dünyadaki ruhsatlı pandemik H1N1 aşılarının gebelerde uygulanabileceğine ilişkin bir karar aldığını söyledi. Avşar, &[#]8220;Adjuvanlı aşının gebelerde kullanılması mümkündür. 20 haftalık gebelik süresini tamamlamış gebeler, adjuvanlı aşı ile aşılanabilirler. Ülkemizde adjuvansız aşı uygulamasına Aralık 2009 başında başlanacaktır. Diğer aşı ve ilaçlarda olduğu gibi mevcut pandemik H1N1 aşısı için de gebelerde ön çalışma yapılmamıştır. SAGE yaptığı açıklamada, canlı grip aşısı dahil tüm grip aşılarının hamilelerde güvenle kullanılabileceğini açıklamıştır. Pandemi Bilim Kurulumuz temin edilebildiği taktirde gebeler için adjuvansız aşı kullanılmasını tavsiye etmiştir. Bu karar gereğince gebeler için adjuvansız aşı bağlantısı yapılmıştır. Hastalığın gebelerde çok ağır seyretme potansiyeli olduğundan, adjuvanlı aşılar gebelere de uygulanabilmektedir&[#]8221; dedi.
Editör: Pusula Gazetesi