Zonguldak Valiliği, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi ve Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası organizasyonu ile Almanya&8217;dan gelen 10 kişilik heyet, dün Karabük dönüşü Çaycumalılar Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu, Zonguldak, Bartın Karabük illeri Kalkındırma Derneği Başkanı Şenol Çakar ile buluştu. Bakacakkadı 100. Yıl Tesisleri&8217;ne giden gerçekleşen toplantıya gelen Alman heyette, Essen Belediyesi Avrupa Birliği sorumlusu Petra Thetard, Essen Kalkınma Ajansı Dış İlişkiler Müdürü ve TSO Temsilcisi Dr. Klaus Kipper, Essen Turizm Bürosu Müdürü Thomas Braun, Almanya Zonguldaklılar Derneği Başkanı Erol Yukarıbaş, Almanya Zonguldaklılar Derneği İletişim Sorumlusu İsmet Karaöz, Almanya Bartınlılar Derneği Başkanı Ahmet Gökgöz, Türk Dernekler Birliği Başkanı Bahri Akalın da bulundu. Almanya&8217;da Yaşayan Bartınlılar Derneği Başkanı Ahmet Gökgöz, toplantıda yaptığı konuşmada birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekti.



Ortak projeler yapabiliriz



Bölgede yapılabilecek ve düşünülen projeler ile yatırımlar hakkında görüş alışverişinde bulunulurken, bölge sorunları hakkında görüş alış verişinde bulunuldu. Türk Dernekler Birliği Başkanı Bahri Akalın, Almanya&8217;da yaşayan Türklerin birlik ve beraberliğini sağlamak amacıyla derneği kurduklarını söyledi. Kendisinin Bartınlı olması nedeniyle bölgeye özel ilgi gösterdiğini anlatan Akalın, bölgenin geri kalmışlığının kader olmadığını birlik beraberlik içerisinde olunursa bölgenin gelişeceğini ifade etti. Görüşmeden memnuniyetini dile getiren Akalın, &8220;Zonguldak&8217;taki derneklerle de ortak projeler yapabiliriz. Bu konuda da elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Bölgemiz içinde son derece önemli, güzel proje ve çalışmalar imza atacağımıza inanıyorum&8221; dedi. Almanya Zonguldaklılar Derneği Başkanı Erol Yukarıbaş da Almanya&8217;da yaklaşık 300 bin Zonguldak, Bartın ve Karabüklünün yaşadığını bunların ülkelerini gelip gitmede ulaşımla ilgili problemler bulunduğunu, Çaycuma Havaalanı&8217;nın da açılması ile birlikte bu problemin büyük bir ölçüde çözüldüğünü ifade ederek, havaalanın büyümesi için ellerinden gelen tüm gayretleri göstereceklerini ifade etti. Almanya Bartınlılar Derneği Başkanı Ahmet Gökgöz ise &8220;Bölgemizin birlik ve beraberliği sürdükçe her türlü sorunların üstesinden gelinebilecek. Denizi ile ormanı ile tüm doğal güzellikleri ile bölgenin turizm cenneti olabilecek, Gerekli tanıtımların yapılması gerekiyor, bu sayede bölgenin ekonomik kalkınması hızlanacak&8221; diye konuştu.


İrtibat koparılmayacak



Zonguldak, Bartın Karabük illeri Kalkındırma Derneği Başkanı Şenol Çakar, Almanya&8217;dan gelen misafirlerin bu amaçlı Türkiye gelmelerinden memnuniyeti dile getirdi. Almanya&8217;daki derneklerin Zonguldak&8217;taki derneklerle iletişim halinde olmalarının bölgeye katkı sağlayacağını dernek olarak üzerlerine düşen her türlü görevi yerine getireceklerini ifade etti.
Çaycumalılar Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu, heyetin ziyaretinin çok anlamlı olduğunu, bölgenin kalkınmasına öncelik edeceğini ifade etti. Çiloğlu, Filyos Vadi Projesi&8217;nin bölge için hayati önem arz ettiğini ifade ederek, Almanya&8217;daki derneklerin Havaalanı konusunda vermiş olduğu mücadeleyi takdir ettiğini, yine bölgede sanayinin yanı sıra turizm ve tarımın gelişmesi için Almanya´daki dernekler ve Zonguldak&8217;taki derneklerin birlik, beraberlik içerisinde bu konuda çalışma yapması gerektiğini ve bu sayede bölgede işsizliğin azalacağını ve ekonomik kalkınmanın sağlanacağını ifade etti. Ziyaret sonrası Almanya&8217;daki ve Zonguldak&8217;taki dernek başkanları bölge sorunlarına duyarlı olmaya, Avrupa Birliği fonlarına ortak projeler üretmeyi bölge sorunlarında ortak hareket etme ve sürekli irtibatta olmaya karar verdi.

Editör: Pusula Gazetesi